Skip to content
Politică

Alertă în Europa: nor radioactiv deasupra continentului. România – în pericol?

xproject.kr

Este alertă de mediu în Europa: un nor radioactiv plutește deasupra continentului. Vedeți mai jos dacă România este în pericol.

Celula de criză a fost activată în urma informațiilor privind norul radioactiv care amenință Europa.

Pe de altă parte, nu există niciun pericol pentru populație, a dat asigurări preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, la Digi24, după anunțul Institutului francez de radioprotecţie şi siguranţă nucleară din Franța cu privire la un accident la o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear sau de un centru medical nuclear.

„Nu există niciun pericol pe teritoriul țării. Nici nu a existat un pericol referitor la emiterea unor radiații de către acest radionutrit artificialul 106, care a fost detectat cu concentrații mai mari pe la jumătatea lunii septembrie, începutul lunii octombrie, inclusiv deasupra României”, a declarat Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, la Digi24.

El a precizat că zona de concentrare a fost „pe zona de sud și sud-est a României, pe zona Giurgiu, Alexandria, București, Ilfov și Constanța”.

Potrivit acestuia, CNCAN a primit o informare la jumătatea lunii septembrie de la Agenția Internațională de Energie Atomică de la Viena cu privire la „măsurători care ridicau o creștere a acestui radionutrit în țări limitrofe României, este vorba de Austria, Ungaria, Ucraina”.

„Am activat celula de criză, începând să facem monitorizări zilnice împreună cu rețeaua națională de monitorizare a radiațiilor nucleare prin laboratorul de referință din București”, a punctat el.

Întrebat dacă poate fi vorba despre un accident nuclear, în măsura în care autoritățile din Rusia neagă, Rodin Traicu a spus că „acestea sunt speculații”.

„Nivelul creșterii radiațiilor și impactul lor asupra mediului și populației este redus, a scăzut sub limita de detecție. La noi a ajuns o creștere a nivelului de radiații nesemnificativă. Este greu să ai indicatori care să arate de unde a fost emis un nor cu o radiație foarte mare”, a precizat directorul CNCAN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *