Skip to content
București

ALERTĂ în Ilfov: apa este NEPOTABILĂ în mai multe localități

canal3.md

Citiți mai jos despre o ALERTĂ dată joi în Ilfov: apa din mai multe localități ale județului este NEPOTABILĂ.

Inițial, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov a avertizat cetățenii din 12 localități că apa livrată prin rețelele publice nu este potabilă.

Într-o adresă trimisă primăriilor pe 31 martie, DSP le cere edililor să-i avertizeze pe locuitori că în urma analizelor de laborator, s-au constatat „în mod constant”, depășiri ale următorilor parametri:

  • amoniu în localitățile Berceni, Bragadiru, Dărăști, 1 Decembrie, Cornetu și Pantelimon;
  • nitrați în comuna Snagov;
  • mangan în localitățile Berceni, Dărăști, Ciorogârla, Balotești, Periș, Corbeanca, Afumați;
  • aluminiu în comuna Balotești.

Europa FM a încercat să discute cu șefii tuturor intituțiilor responsabile, mai ales că averizarea DSP a fost trimisă încă de acum două săptămâni, iar populația din unele localități nu a fost nici acum informată despre pericol. Primăria Pantelimon a făcut în schimb următorul anunț: Populația care are probleme cu apa potabilă ce nu îndeplinește standardele de calitate,  să se prezinte  primărie cu o sesizare  pentru a se efectua în prealabil probe.

În același timp, pe site-ul său, DSP Ilfov a publicat o informare în care arată că și la Ghermănești sunt depășiri mari la nitriți, iar la Berceni și Dărăști, la mangan.

În cel puțin 6 dintre localitățile de mai sus, apa este furnizată de societatea Apă Canal a Consiliului Județean Ilfov.

Ulterior, joi după-amiază, într-un comunicat de presă, DSP Ilfov precizează că în acest moment, conform ultimelor analize efectuate, calitatea apei se prezinta după cum urmează:

  • Berceni: sistemul de aprovizionare cu apa potabilă din comuna Berceni, operat de Primaria Berceni până la finele anului 2015 și preluat de societatea EuroApavol SA, a primit notificare de respingere a ASF Nr. 3/ 29.03.2017, din cauza depășirii valorilor maxime admise pentru Amoniu și Mangan.
  • Bragadiru, Cornetu, Pantelimon, Ciorogârla, Balotești, Corbeanca, Afumați: calitatea apei este corespunzatoare și populatia a fost informată prin Autoritatea Publica Locala că apa poate fi folosită pentru băut, prepararea hranei și alte scopuri casnice.
  • Dărăști: parametrii determinați sunt in limite normale, cu excepția Manganului.
  • 1 Decembrie: sistemul de aprovizionare cu apă a fost operat de către Primaria 1 Decembrie pănă la finele anului 2015 și preluat de societatea EuroApavol SA. A deținut ASF cu Plan de Conformare care nu a fost îndeplinit și a primit notificare de respingere a ASF Nr. 2/ 29.03.2017, din cauza depasirii valorilor maxime admise pentru Amoniu.
  • Snagov-Ghermănești: parametrii determinați sunt în limite normale, cu excepția Nitraților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *