UPDATE, ORA 21.38
Peste jumătate dintre locuitorii comunei din Roşia Montană care au casele amplasate în aval de lacul Tăul Mare au refuzat până duminică seară autoevacuarea preventivă, în pofida avertismentelor repetate făcute de autorităţi privind riscul ca barajul să se rupă. Până duminică la ora 20:30 pompierii care acţionează la faţa locului reuşiseră să reducă cu 40 ce centimetri nivelul apei din lac, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, este nevoie de scăderea nivelului apei din baraj cu cinci metri, notează news.ro.
În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, dintre care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, anunţă, duminică seară, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.
Până duminică, la ora 20:30, nivelul apei din lacul Tăul Mare scăzuse cu 40 de centimetri în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, nivelul apei din baraj trebuie redus cu cinci metri.
UPDATE, ORA 16.26
Locuitorii din Roșia Montană, ce locuiesc proximitatea albiei pârului Foieș, au fost luați prin surprindere, duminică la amiază, când au primit alertă pe telefon care anunță necesitatea evacuării.
”Atenție! Locuitorilor din Roșia montană, din proximitatea albiei pârului Foieș! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră!
Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile, până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil. Pentru autoevacuare se va lua legătura cu autoritățile prezente în Roșia Montană, sau identificați un loc înalt, în care să vă deplasați în cel mai scurt timp, când se dă ordinul de evacuare! ISU Alba”.
UPDATE, ORA 13.40
Potrivit oficialilor ISU Alba, motopompe de mare capacitate au fost duse în zona lacului cu ajutorul utilajelor grele, iar puţin înainte de ora 12:00 prima pompă a început refularea.
În primă fază, se lucrează pentru scăderea nivelului lacului cu 5 metri pentru a de ajunge un grad de risc „acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate” au transmis oficialii instituţiei.
Acţiunea de evacuare a apei din lac se face progresiv, pentru a se evitarea inundarea văii satului în Roşia Montană.
UPDATE, ORA 09.55
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, ar fi trebuit evacuate 268 de persoane care locuiesc în aval, însă majoritatea au refuzat să plece, deşi li s-a explicat situaţia. De asemenea el a precizat că este aşteptat un expert pentru a decide cum se va interveni la baraj.
”Din cele 268, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude, 14 au apelat la cu mijloacele ISU”, a declarat Raed Arafat, potrivit news.ro.
El a precizat că restul au semnat refuzul de evacuare, deşi li s-a explicat care sunt riscurile.
”Situaţia este stabilă, aşteptăm expertul să ne spună punctul de vedere şi care e demersul pe care trebuie să-l facem”, a afirmat Raed Arafat.
La rândull său, directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor Alba Vlad Sorin a precizat, conform Alba 24, că s-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani.
”Mica breşă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breşa, aceasta nu a suportat nicio modificare. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut cu circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Aşteptăm expertul să ne dea o soluţie tehnică. Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa 3 metri până la cota coronamentului. Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc. La staţia meteo, în ultimele 21 de ore a plouat circa 15,2 litri/mp, precipitaţiile fiind în scădere. Aşteptăm pornirea pompelor şi soluţia expertului”, a declarat directorul SGA Alba, Vlad Sorin, citat de Alba24.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Autorităţile din judeţul Alba au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mesaje Ro-Alert prin care au solicitat populaţiei din avalul barajului Lacului Piscicol Tăul Mare să părăsească zona, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului.
Oficiali din cadrul ISU Alba au declarat că primarul din Roşia Montană a dat o dispoziţie de evacuare a localnicilor care au casele în avalul barajului, iar ISU a emis mesaj Ro-Alert privind evacuarea, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Reprezentanţi ai administraiei locale au precizat pentru News.ro că aproximativ 200 de oameni locuiesc în aval de baraj.
Decizia de evacuare a fost luată preventiv, în condiţiile în care a fost semnalată o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.
Primarul comunei a sunat la 112 şi, imediat ce a anunţat situaţia, au fost convocate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Roşia Montană, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi alertată grupa operativă.
”Pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (7 microbuze). La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spaţiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate şcolare şi săli de sport din oraşul Abrud şi oraşul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane”, a precizat noaptea trecută IGSU.
Conform IGSU, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost trimise două autocamioane de intervenţie dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate fiecare 10.000 litri pe minut, două autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere, microbuze de transport precum şi 43 de ofiţeri şi subofiţeri şi soldaţi aparţinând ISU Alba. În zonă a fost dislocat personal de la poliţie şi jandarmerie pentru asigurarea ordinii publice şi a celorlalte măsuri specifice.
Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenţie cu alte 4 motopompe de mare capacitate din judeţele Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş, precizează IGSU.
Conform datelor publicate de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cîmpeni, lacul Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte astfel de tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului). Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi fiind alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu, Vârşi şi Suley. Lacul reprezintă un important punct de interes turistic al zonei.