Skip to content
Politică

Alertă maximă în SUA: milione de evacuări din fața uraganului Irma

uk.BusinessInsider.com

Este alertă maximă în SUA: s-au cerut milione de evacuări din fața uraganului Irma.

Autorităţile americane din statul Florida au emis sâmbătă ordine de evacuare pentru aproximativ 5,6 milioane de locuitori, pe fondul apropierii uraganului Irma, considerat unul dintre cele mai puternice din istorie, relatează The Associated Press, preluată de Mediafax.

Uraganul Irma, de categoria 5, cea mai ridicată pe scara Saffir–Simpson, a produs rafale de vânt de până la 295 km/h, devastând mai multe insule din Marea Caraibilor şi cauzând peste 20 de decese.

Între timp, meteorologii au ajustat parcursul potenţial al uraganului, cu impact mai mare spre coasta de vest a Floridei, departe de zona metropolitană Miami – unde locuiesc 6 milioane de oameni -, ceea ce înseamnă „o furtună mai puţin letală şi mai puţin costisitoare”, a declarat cercetătorul Brian McNoldy, de la Universitatea din Miami.

Uraganul Irma este aşteptat să lovească Florida duminică dimineaţa. Peste un sfert din populaţia statului a primit ordin de evacuare, iar alte 540.000 de persoane trebuie să părăsească zona de coastă a statului Georgia.

Autorităţile au deschis sute de adăposturi pentru persoanele care nu vor să plece din zonă. Mai multe hoteluri s-au umplut cu cetăţeni americani evacuaţi.

ONU estimează că până la 37 de milioane de persoane vor fi afectate de Uraganul Irma. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico şi Insulele Virgine americane, iar autorităţile din Bahamas au decis să evacueze şase insule din sudul arhipelagului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *