Skip to content
Media

ALERTĂ Site-uri românești de știri, clonate de ruși: „Verificaţi cu atenţie detaliile surselor de informare”

unsplash.com

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a trimis o alertă prin care anunţă că site-uri găzduite în Rusia au copiat identitatea unor site-uri româneşti. Este vorba despre news.ro şi capital.ro. Site-urile clonate „sunt implicate în tentative de fraudă şi dezinformare”, anunţă sursa citată.

Exemple de astfel de site-uri: bitinitiators.com/profitsmall.com/feednewers.com.

Orlando Nicoară, unul dintre fondatorii News.ro, a anunţat că site-ul agenţiei de presă a fost clonat.

„De mai bine de o lună ne chinuim să blocăm reclamele de pe Fb care copiaza layoutul siteului si promoveaza „solutii” de imbogatire rapida. Si noi si doua banci mari care opereaza in .ro si ale caror identitati au fost folosite. Dar, la fel ca in poveste, blocam una, apar alte trei. Pentru ca Fb e un sat fara caini cand vine vorba de reclame pe care iau bani.

Nu stiam ca cei care ne-au clonat sunt din Rusia. Acelasi lucru l-am patit, in trecut, si cu Profit.ro.

Nu stiu de ce ne-au ales si nu ne onoreaza alegerea lor. Am devenit cea mai mare agentie independenta de stiri din Romania, ale carei servicii sunt folosite de (aproape) toata presa care conteaza din .ro si vom ramane la fel: independenti, impartiali, concentrati pe fapte si relevanta informatiei. Iar asta e meritul Danei, a lui Irinel si a restului de jurnalisti care furnizeaza zilnic cateva sute de stiri.”, a scris Orlando Nicoara, potrivit paginademedia.

Ce recomandă  Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică

Verificaţi cu atenţie detaliile surselor de informare, precum numele de domeniu al site-ului.

Dacă primiţi ştiri din surse necunoscute sau dubioase, verificaţi mereu link-ul înainte de accesare, preferabil cu o soluţie de securitate.

Asiguraţi-vă că folosiţi un canal de comunicare oficial, atunci când citiţi ştiri din mediul online, pentru a vă asigura că informaţia lecturată nu este o tentativă de dezinformare.

Nu ezitaţi să notificaţi Directoratul dacă sesizaţi şi alte astfel de iniţiative periculoase, care au ca scop inducerea în eroare a utilizatorilor şi dezinformarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *