Skip to content
București Știri locale

Alexandra Văcaru, prefectul Capitalei, despre restricţiile anti-COVID: Așteptăm să vedem ce se va întâmpla la nivel guvernamental

dcnews.ro

Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, a explicat că restricțiile au fost stabilite prin hotărâre de Guvern și se aplică indiferent de rata de vaccinare, astfel că va fi nevoie de un act normativ similar pentru a fi prelungite după 8 decembrie sau pentru a fi modificate.

Până atunci, la nivelul Municipiului București nu se modifică nimic cu privire la restricții”, a subliniat oficialul, joi, la B1 TV. Întrebată ce se va întâmpla cu restricțiile din București după 8 decembrie, când expiră actualele măsuri, prefectul Alexandra Văcaru a afirmat: „În primul rând, aceste măsuri restrictive au fost stabilite prin hotărâre de Guvern. Data de care discutați dumneavoastră, practic, este data la care ar trebui să expire măsurile, în situația în care nu vor fi prelungite printr-o nouă hotărâre de Guvern de prelungire a stării de alertă. În versiunea în vigoare a hotărârii de Guvern, măsurile sunt prevăzute indiferent de rata de infectare”.

„La nivelul Municipiului București, potrivit competențelor Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București astfel cum apar în cadrul hotărârii de Guvern de constatare a ratei de infectare la nivelul localităților, acolo unde am avut praguri expres prevăzute, respectiv în ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ, Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București, s-a întrunit la datele de 25 noiembrie, respectiv 29 noiembrie, pentru a constata rata de incidență de la datele respective, cu privire la pragurile de 3 și 2 la mia de locuitori, astfel cum apăreau în ordinul comun.

În schimb, în ceea ce privește măsurile restrictive stabilite prin hotărârea de Guvern, având în vedere că acestea se aplică indiferent de rata de infectare, așteptăm să vedem ce se va întâmpla la nivel guvernamental, dacă vor fi modificate printr-o nouă hotărâre de Guvern. Până atunci, la nivelul Municipiului București nu se modifică nimic cu privire la restricții”, a adăugat oficialul.

Întrebată dacă să ne așteptăm la o derogare pentru perioada sărbătorilor, având în vedere că există restaurante care deja lansează oferte pentru Revelion, deși la ora actuală sunt nevoite să se închidă la ora 9, ea a spus: „Nu știu dacă este vorba de o derogare. Ar putea fi vorba de o nouă măsură, respectiv modificarea programului și a orarului astfel cum apare în versiunea în vigoare a hotărârii de Guvern. Nu s-a discutat. Au existat propuneri și solicitări din partea asociațiilor operatorilor economici. La nivelul Instituției Prefectului, de fiecare dată când apar astfel de propuneri, noi comunicăm mai departe Secretariatului General al Guvernului, dar este exclusiv în competența Guvernului de a reglementa orice modificare prin hotărâre de Guvern”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *