Skip to content
Politică Video

Alexandru Nazare, despre România cu Dan Bucura EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor video PSnews.ro este deputatul PNL Alexandru Nazare, candidatul partidului pentru Primăria Sectorului 1.

Deputatul a realizat o radiografie a campaniei electorale, vorbind, totodată, despre șansele sale în alegerile de pe 5 iunie.

Mai precis, Nazare a propus un „pluralism politic”, în sensul în care „toate forțele de dreapta să se unească în jurul candidatului cu șanse”.

Citește și: Proiectele lui Nazare pentru Sectorul 1. Acuzaţii de plagiat împotriva candidatului PSD EXCLUSIV (VIDEO)

Mai mult, Alexandru Nazare a comentat incidentele recente de la Primăria Sectorului 1 și investigațiile făcute în legătură cu listele de semnături.

În același timp, acesta a dezvăluit o serie de informații cu privire la știrea despre o posibilă mită electorală dată în Sectorul 1 și despre implicarea Poliției comunitare în cazul respectiv.

Citește și: Alexandru Nazare reclamă scandalurile cu mita electorală şi listele PSD Sector 1: „Ştiu cum s-au făcut!” EXCLUSIV (VIDEO)

Totodată, deputatul a vorbit despre moştenirea primarului suspendat Andrei Chiliman şi cum poate fi asigurată continuitatea dreptei în sector.

Conex, Alexandru Nazare a arătat ce şanse are coalizarea dreptei în zona pe care intenţionează să o administreze în calitate de primar.

Citește și: Alexandru Nazare, despre moştenirea lui Andrei Chiliman. Ce şanse are coalizarea dreptei în Sectorul 1? EXCLUSIV (VIDEO)

În același timp, în contextul în care bătălia pentru Primăria Sectorului 1 este acerbă, liberalul Nazare a adus o serie de acuzații grave de plagiat electoral la adresa deputatului Daniel Tudorache (candidat PSD+UNPR).

Citește și: Alexandru Nazare, despre şansele lui şi ale PNL în Sectorul 1: „Situaţia este relativ simplă” EXCLUSIV (VIDEO)

Totodată, Alexandru Nazare a vorbit despre taxa pe gunoi, o taxă de care cetăţenii zonei au fost scutiţi în administraţia trecută.

Nu în ultimul rând, liberalul a arătat cu cine va face negocieri pentru funcţiile de viceprimari şi pentru formarea Consiliului Local.

Citește și: Se ascute lupta în Sectorul 1: taxa pe gunoi. Prioritatea lui Nazare şi negocierile pentru Consiliu EXCLUSIV (VIDEO)

Dan Bucura: Bună ziua, domnule Nazare, bine ați revenit în studioul nostru, la PSnews!

Alexandru Nazare: Bună ziua, bine v-am regăsit!

Dan Bucura: Ultima sută de metri, să spunem așa, mai puțin de zece zile până la alegeri…

Alexandru Nazare: Și cele mai importante, de altfel.

Dan Bucura: Astăzi este ultima noastră întâlnire, știți mult mai bine, ca să spunem așa, ați luat mai bine pulsul și al Sectorului , și probabil și al Capitalei (discutați cu colegii din echipa în care face parte), așa că prima întrebare ar fi legată de de această radiografie a campaniei și a faptului că, acum știm sigur: va fi un singur tur de alegeri.  Cum se vede această situație pentru PNL, atât la Sectorul 1, cât poate, până la urmă, și la Capitală, nu?

Alexandru Nazare: Evident, nu este o stuație avantajoasă pentru noi. Știți foarte bine, dacă ar fi fost două tururi, PNL ar fi fost mult mai avantajat, nu numai în București, ci și în toată țara aș spune. Dar, bineînțeles, vom face în așa fel încât să maximizăm rezultatele alegerilor într-un singur tur. Deci, ne pregătim să fim cât mai eficienți, să gestionăm situația cât mai bine pentru un singur tur.

Dan Bucura: Am înțeles. La Sectorul 1, aveți până în momentul de față un sondaj sau există unul făcut pe București? Cum stați, raportat la ceilalți candidați, în rincipal la cei cu șanse, mă refer.

Alexandru Nazare: Situația este relativ simplă. Sondajul arată că, de fapt orice sondaj în această perioadă arată cam aceleași rezultate: lupta se dă între PNL și PSD, între candidatul PSD și candiatul PNL la toate sectoarele, nu numai la Sectorul 1. Evident, trebuie să luăm în calcul pentru sfârșitul acestei campanii, teoria votului util. Ce înseamnă teoria votului util? Înseamnă că, dacă este în mod clar, spre exemplu la Sectorul 1, unde populația de dreapta, populația de orientare de dreapta este într-o proporție mai mare, e evident că un vot pentru un candidat la Primărie din partea unui partid mai mic, care nu sare de 5-6% e un vot pierdut. Și-atunci, ce cred eu că varianta cea mai avantajoasă ar fi să susțină candidatul cu șanse, cel mai bine plasat candidat cu șanse al dreptei în Sectorul 1 este Alexandru Nazare. Ca atare, ce propun este un pluralism politic, în care, toate forțele de dreapta să se unească în jurul candidatului cu șanse și să construim împreună o platformă cu care să adminstrăm Sectorul 1, după 6 iunie. Evident, eu această ofertă am facut-o și înainte e alegeri, am facut-o și în prima săptămână, le-am transmis-o și personal canidaților și partidelor de dreapta, fie ele ALDE, USB sau PMP. Am făcut acest lucru, tocmai pentru că trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și de maturitate și nu putem să lăsăm Sectorul 1 pe mâna PSD-ului. Pentru că PSD-ul nu are un proiect, nu are un program, nu are planuri concrete pentru Primăria Sectorului 1 și e păcat să shimbăm un lucru care merge. Știți foarte bine că ceea ce merge nu schimbi. Schimbi doar ce nu merge. Primăria Sectorului 1 a funcționat în ultimii zece ani și a avut niște performanțe. Orice schimbare de curs înseamnă niște ani pierduți pentru populația de Sectorul 1, niște ani pierduți și, bineînțeles, o scădere a nivelului de trai. Scăderea deja se vede. În ultimul an, curățenia nu mai e la fel, străzile nu mai sunt la fel, nu sunt întreținute cum trebuie, relația cu funcționarii dn Primărie este una mult mai proastă, nu se mai dă nicio autorizație pentru nimic și oamenii suferă și văd ce înseamnă să conducă PSD-ul Primăria Sectorului 1.

Dan Bucura: Înțeleg. Haideți să rămânem tot în zona Sectorului 1 și, în această sferă a campaniei electorale și am să vă rog să comentăm unele incidente, acum am văzut că deja tind spre  elemente care să ducă spre alcătuireea unui dosar penal  Este vorba de aceste liste electorale, cu întocmirea lor, cu semnături, cu voturi. În primă faza, au apărut știri cum că la Primăria PSD Sector 1 a izbucnit un scandal de genul ăsta, a fost o investigație. Mai nou, văd că și în bucătăria dreptei, chiar și la dv. se analizează listele electorale. De ce s-a ajuns la povestea asta, atâta vreme cât, până la urmă, cerințele, cel puțin în acest tur electoral, nu au fost unele mari? Câteva mii de voturi pentru a putea să mergi ca și candidat.          

Alexandru Nazare: Da, este adevărat. Se fac astfel de verificări și foarte bine că se fac. E important pentru toată lumea și mai ales pentru opinia publică să știe, să vadă care partid are capacitatea să adune în mod autentic liste de susțnători valabile. Acest lucru trebuie făcut pentru toți cei înscriși în cursa electorală. E adevărat că au fost făcute niște sesizări, iar pe baza lor au început cercetări, nu asupra unor persoane, ci asupra listelor de susțnători. Eu am mare încredere că susținătorii mei de la Partidul Național Liberal au alcătuit aceste liste corect. Pentru că am văzut um au muncit. Am fost pe stradă cu ei, am strâns semnături, știu cum s-au făcut aceste liste, ne-am luat măsuri preventive și am exclus din liste ulte dintre tabelele asupra cărora nu aveam, eu știu, nivele de încredere și cred că, la sfârșitul zilei, această investigație va dovedi că listele noastre au fost alcătuite corect. În alte cazuri, au fost chestiuni concrete de semnalat. Spre exemplu, pentru listelele PSD a fost semnalată o adresă din zona Pieței Chirbrit, unde mai mulți cetățeni care se aflau în afara țării ar fi semnat pe listele electorale pentru domnul Dan Tudorache și pentru PSD. Respectivii au sesizat acest lucru și au alarmat, bineînțeles, instituțiile care trebuie să supravegheze alcătuirea acestor liste. Sunt convins că la sfârșitul acestor zile, se va face lumină și vom știi, cum și unde a alcătuit aceste liste corect sau incorect și ne vom lămuri asupra acestui exercițiu democratic, până la urmă, pentru prima oară se întâmplă un astfel de exercițiu cu o asemenea atenție asupra listelor electorale. Și cred că este un exercițiu bun și un semn bun, până la urmă.

Dan Bucura: Întrebarea ar trebui adresată staff-ului de campanie, dar v-o adresez dv. Vi s-a părut, totuși, mult această limită: câteva mii de semături petru a candida la Sector, încât neapărat un partid puternic, cu activ în spate, dar și un partid mai mic să poată strânge aceste semnături? Din punctul meu de vedere, mi s-a părut destul de ușor, o muncă de două-trei zile de stat în stradă a câtorva persoane.

Alexandru Nazare: Nu aș fi de acord cu dvs. pentru că trebuie să recunoaștem momentul în care ne aflăm. Oamenii sunt farte dezamăgiți de politică. Bucureștenii sunt foarte dezamăgiți de politicieni. La modul real, a fost o muncă importantă de a identifica susținătorii și de a-i convnge să semneze cu toate cele patru liste. Nu a fost nevoie doar de o semnătură, ci a fost nevoie de patru semnături pentru fiecare partid în parte. De aceea spun că o investigație asupra modului în care s-au făcut toate listele de susținători este una de bun augur.

Dan Bucura: Un singur aspect aș mai vrea să clarificăm. Un alt incident, să spunem, a fost și o știre care a fost vehiculată în mass-media despre o posibilă mită electorală dată în Sectorul 1. A fost și Poliția comunitară implicată în cazul respectiv. Ce se ascunde în spatele acestui caz – e o chestiune palpabilă sau vorbim, eu știu, de mesaje electorale aruncate dintr-o tabără în cealaltă pentru a compromite pe cineva sau ceva?

Alexandru Nazare:  E mult mai grav de atât. E vorba de folosirea unei instituții e administrație publică locală importantă, cum ar fi Poliția comunitară pentru scopuri complet diferite de acelea pe care ar trebui să se îndeplinească. E nevoie foarte mare de Poliția locală în teren, e nevoie să dea amenzi acolo unde oamenii nu sunt atenți și încalcă diferite reguli. Și în trafic și în parcuri și așa mai departe. Știți foarte bine, parcagii au invadat din nou centrul Bucureștiului. Nu mai scapi de ei. Practic, nu mai există control asupra lor. În zona Gării de Nord există probleme extraordinare de infracționalitate mică și aceste probleme nu sunt gestionate. Poliția Locală din Sectorul 1 n-ar trebui să alerge contracandidaților PSD-ului prin parcuri și pe străzi. N-ar trebui să fileze contracandidații lui Dan Tudorache peste tot unde merg în Sectorul 1, iar lucrătorii din Poliția Locală n-ar trebui forțați să intervină în procesul electoral. Este complet contraproductiv.

Dan Bucura: Aveți sau ați strâns informații cu privire la aceste acțiuni?

Alexandru Nazare:  Ce pot să vă spun este că, lovindu-mă de aceste probleme, le-am aflat. În cazul pomenit anterior, lucrurile stau destul de clar. Practic, o doamnă în vârstă a fost obigată de către domni de la Poliția Locală și  de la PSD să completeze o declarație în fals asupra a ceea ce s-a întâmplat la locul respectiv și, bineînțeles, și acest fapt este tulburător. Cum să obligi pe cineva, o persoană la 78 de ani, să declare că o persoană ar fi dat mâncare contra vot. Despre ce vorbim? Suntem într-o zonă foarte periculoasă, aș spune, și vreau să fac apel pentru aceste ultime zece zile de campanie, la toți cei care lucrează în instituții care țin de Primăria Sectorului 1, să-și facă treaba să-și facă treaba bine și să lase campania pentru cei care se ocupă de campania electorală. Pentru că una e una, alta e alta și nu e bine să amestecăm instituțiile publice locale în campania electorală.

Dan Bucura: Un alt element care este prezent în campania din Sectorul 1, dar nu avem o conectare directă – i-aş spune: „elementul Chiliman”. Fostul primar Andrei Chiliman are şi părţi bune, are şi părţi rele. Este un primar care încă ar mai fi fost votat foarte bine de către cei din Sectorul 1 – o spuneau sondajele înaintea incidentului cu domnia sa. Este un primar liberal (multă vreme, a fost asociat cu partidul), are şi această problemă – de partea celaltă – cu legea, este asociat într-o grupare – spune DNA-ul – dubioasă, ar fi făcut fapte de corupţie… Care este, în momentul de faţă, potenţialul electoral al domnului Chiliman, dacă PNL-ul foloseşte acest potenţial – într-o formă sau alta – şi, până la urmă, cine are de câştigat de pe urma imaginii fostului primar Andrei Chiliman (sau ar putea avea de câştigat) la aceste alegeri locale?

Alexandru Nazare: În mod cert, justiţia îşi va face treaba (cum îşi face treaba şi în multe alte cazuri) şi nu are rost să ne substituim ei când judecăm cazul Chiliman. Nu ştim care va fi deznodământul procesului care, în momentul de faţă… anchetei, în primul rând, şi al procesului în privinţa acestui caz. Cert este că primarul Chiliman este foarte respectat în Sectorul 1 şi locuitorii Sectorului 1 au văzut, în mod clar, că viaţa li s-a îmbunătăţit vizibil în timpul mandatelor primarului Chiliman. Plecând de la aceste premise, eu cred că trebuie să continuăm toate proiectele bune începute şi care există în acest moment în Primăria Sectorului 1. E foarte adevărat că mulţi dintre candidaţii la Primăria Sectorului 1 revendică idei, bucăţi, fragmente din această moştenire – să spunem – în termeni  de proiecte a primarului Chiliman. Însă numai unul – şi, în cazul acesta, vorbim doar de Alexandru Nazare –, numai unul dintre aceşti candidaţi poate, în mod real, să continue acele proiecte fără sincope. De ce? Pentru că am şi experienţa, am şi voinţa, am şi tipul de atitudine schimbat (că avem nevoie de un alt tip de atitudine la Primăria Sectorului 1), astfel încât să putem continua fără să pierdem ani de zile. Ştiţi foarte bine: în administraţia românească (nu e prima oară când discutăm acest subiect), se schimbă miniştri săptămânal sau lunar, se schimbă directori în poziţii-cheie, la fel cum se schimbă şi miniştrii, se schimbă un întreg aparat administrativ. Şi rezultatul care e pentru cetăţeanul de pe stradă, care nu vede aceste schimbări? Rezultatul e clar: proiectele se opresc. Pleacă un director? Pleacă cu toate proiectele. Vine alt director? Vine cu alte idei. Nu există un fir de continuare, cum este, spre exemplu, obligatoriu în alte administraţii din alte state europene. Păi, în Germania, spre exemplu, nu există aşa ceva. Directorii din administraţia publică, în primul rând, sunt nişte funcţionari publici de carieră foarte serioşi, care n-au nicio treabă cu politica. Şi aceşti domni, când se schimbă, practic îşi transferă proiectele de la unul la altul. Deci schimbările politice niciodată nu afectează aparatul administrativ. La noi, e complet invers. La noi, aparatul administrativ e complet dat peste cap odată cu schimbările politice. O astfel de schimbare la Primăria Sectorului 1 ar da şi mai mult peste cap aparatul Primăriei, care, în momentul de faţă, este într-un blocaj total. Acum: eu am lucrat, împreună cu mai mulţi specialişti, pe mai multe domenii, am lucrat un program de guvernare locală. Acest program este primul care a fost prezentat public, este un program foarte bine documentat în termeni de surse de finanţare, finanţări europene, finanţări de la Banca Europeană de Investiţii, posibile colaborări cu fonduri de investiţii, cu companii străine, dar şi cu fundaţii sau părţi ale societăţii civile, pentru a continua proiectele importante din Sectorul 1. Eu sunt singurul candidat care a prezentat un astfel de program şi sper ca, până la finalul campaniei (evident, văzând acest lucru), primarul Chiliman să îmi acorde susţinerea. Eu sper acest lucru, pentru că eu cred că sunt cel mai serios candidat dintre cei care se prezintă pentru Primăria Sectorului 1. Cu toate acestea, să ştiţi că am avut idei bune şi la contracandidaţi. Am văzut idei bune pe care eu le voi prelua: disciplina în construcţii (spre exemplu), repararea problemelor din cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi (despre care vorbeşte foarte bine Clotilde Armand) este proiect pe care eu vreau să-l continui. Şi disciplina în construcţii am integrat-o complet în programul meu de campanie. Ideea doamnei Chiriac, de a finaliza Spitalul CF2, pentru a rezolva problemele clare de subfinanţare acolo, e o idee foarte bună – o voi prelua în programul meu. Alte idei care apar, privind alte proiecte – pe toate le voi prelua, pentru că eu vreau să preiau tot ce este bun şi nu vreau să-mi arog că sunt proiecte personale; nu există lucruri personale în campanie. Vreau să iau tot ce este bun, astfel încât să fiu un integrator al tuturor ideilor bune legate de Sectorul 1. Şi, pe 6 iunie, voi chema la Primărie tot ce înseamnă dreapta, tot ce înseamnă candidaţi în Consiliul Local din partea dreptei, tot ce înseamnă reprezentanţi ai partidelor de dreapta, chiar dacă n-au vrut până acum să facă o alianţă cu mine, chiar dacă nu şi-au arătat susţinerea până în acest moment. Eu, din 6 iunie, voi începe să lucrez cu aceştia la Primărie, pentru că Primăria Sectorului 1 nu poate fi condusă decât de dreapta, dacă vrem să facem proiecte bune şi vrem să ducem mai departe proiectele bune deja începute. Nu pot să concep să lucrez decât cu aceşti oameni! Şi o să spuneţi: „Bine, dar uite ce spune Clotilde” sau „Uite ce spune Laura” sau… Nu e adevărat – e o retorică de campanie, dar trebuie să gândim dincolo de campanie. Gândim dincolo de proiecte, gândind dincolo de campanie.

Dan Bucura: Apropo de chestiunea asta, legată de program şi de proiecte. Am găsit elemente comune (mă rog: nu detaliate acolo, în celelalte platforme pe care le-am citit, că asta e meseria), am văzut elemente comune inclusiv la PSD – am găsit ca elemente comune reabilitarea termică, am găsit ca element comun problema parcărilor… Sunt lucruri care le promiteţi şi dumneavoastră, le promit şi ei. Nu ştiu cât de la curent sunteţi (deşi ar trebui) cu ceea ce prezintă, în platformele lor, contracandidaţii, dar, pe de altă parte, cu ce ar diferi viziunea Alexandru Nazare privitoare la parcări sau la reabilitarea termică, de exemplu, faţă de viziunea PSD-ului (a domnului Tudorache, de exemplu)?

Alexandru Nazare: PSD-ul şi Dan Tudorache au făcut un fel de copy-paste combinat – deci au luat bucăţi din proiectele deja prezentate de mine şi au preluat idei din Primăria Sectorului 1 de pe vremea domnului Chiliman. Şi au făcut un melanj şi se prezintă cu melanjul ca fiind un produs autentic. Evident: acest melanj n-are cum să fie un produs autentic, iar dacă eu depun un proiect de lege în care spun clar că îmi doresc o reformare a Poliţiei Locale (şi bineînţeles că Sectorul 1 este sectorul cel mai întins din Bucureşti şi are nevoie de mai multe forţe, cred eu, dar care să-şi şi facă treaba pe criterii de performanţă), toate aceste lucruri au fost preluate cu copy-paste din proiectul meu de lege afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor direct în flyerul electoral al domnului Tudorache. Ruşine, domnule Tudorache! Nu mai faceţi copy-paste. E ruşinos pentru dumneavoastră să faceţi acest lucru. Puteaţi să susţineţi proiectul de lege, nu să-l preluaţi direct în fluturaşul dumneavoastră actual.â

Dan Bucura: Acuma, copy-paste-ul (ca să facem şi un spirit de glumă) e la modă în PSD şi…

Alexandru Nazare: E la modă în PSD, e la modă – da… Acum, ca să revenim la subiect (că e foarte important): proiectele, în mare, sunt foarte asemănătoare. Diferenţa fundamentală o face implementarea: cine le pune în practică şi cum. Uitaţi: una e să vii să spui: „Vreau să fac parcări” şi alta e să spui: „Acesta este proiectul meu de parcare; uite: acestea sunt costurile” – sub 10 mii de euro locul de parcare pentru această parcare inteligentă, modulară, pe care am prezentat-o de acum două luni jumate pe site-ul meu de Facebook…

Dan Bucura: Aţi prezentat şi la noi în emisiune.

Alexandru Nazare: …Uitaţi: vreau să încep cu un pachet de 10 astfel de parcări, ca să vedem exact cum se desfăşoară, care sunt costurile şi, după care, să merg mai departe cu parcările supraterane, astfel încât să dublez numărul de locuri de parcări de reşedinţă – acolo unde este posibil, bineînţeles. Vedeţi: e cu totul altceva când vii aplicat şi spui: „Acesta e modelul, acesta e proiectul, acestea sunt costurile” şi e altceva când vii şi spui: „Da, fac parcări”. Dup-aia, toată lumea spune: „Domn’e, vom folosi energia fotovoltaică, panouri solare şi la blocuri vom avea panouri solare”. Da! Haideţi s-o luăm aşa: a spus cineva în cât timp? A spus cineva cu ce costuri? În câte mandate? Este, din punct de vedere juridic, rezolvată această problemă? Se poate face sau nu? Eu am spus aşa: voi începe cu un program-pilot la clădirile administrative ale unităţilor şcolare, la cele 100 de clădiri ale unităţilor şcolare. Dacă pun în practică acest program, costurile vor scădea cu 300 de mii de euro anual. Deci eu vorbesc atunci când am nişte studii de fezabilitate la dispoziţie. Domnul Tudorache spune: „Toate casele vor fi reabilitate. Eu vin şi reabilitez toate casele”. Eu am o întrebare pentru domnul Tudorache: domn’e, până acuma, ce-aţi făcut? C-aţi fost acolo, la Sectorul 1 (aţi fost şi la Primărie). De ce n-aţi rezolvat toate casele până acum?

Dan Bucura: Poate o să ne şi răspundă până-n…

Alexandru Nazare: Ce-aş vrea eu să fac: în acest an, vreau să fac primul proiect-pilot, prima stradă, să vedem: care sunt costurile, unde sunt dificultăţile, dacă mai e nevoie de modificări legislative sau în norme, astfel încât acest proiect să meargă cât mai repede… Deci vreau să fim foarte realişti în momentul în care propunem. Toată lumea spune: „Domn’e, reabilitez toate blocurile”. Bun: mai sunt 180 de blocuri de reabilitat, ele pot fi reabilitate toate până la sfârşitul anului viitor. Dar ce faci cu cele care-s deja reabilitate? Propunerea mea e următoarea (şi este clară, e concretă): la toate blocurile deja reabilitate, vom scădea factura cu încă 20 la sută. Cum? Introducând robineţii (robineţi de echilibrare, robineţi cu cap termostatat) şi grilele hidroreglabile. Deci aceste elemente, plus schimbarea coloanelor verticale (foarte importantă): pe coloanele respective, sunt pierderi foarte mari. Deşi un bloc e reabilitat şi p-afară arată bine, prin-năuntru, dacă nu schimbăm şi coloanele, nu ducem până la bun sfârşit treaba. Ca atare: acest pachet se referă la blocurile deja reabilitate şi, bineînţeles, terminăm şi celelalte blocuri. Din ce bani? Avem credit. Creditul e luat de la Banca Europeană de Investiţii, m-am interesat, am văzut câţi bani mai avem de luat, ce bani mai avem la dispoziţie… Deci poate fi pus în practică acest program care se referă la blocuri. Începem programul la case, cu proiectul-pilot în acest an, după care îl extindem la restul caselor. Deci modul în care discuţi tehnic o problemă arată, de fapt, pregătirea respectivului candidat pentru a gestiona problemele din Primărie.

Dan Bucura: Apropo de problemele din Primărie, e un paradox (l-am constatat recent) al acestor vremuri: în campaniile electorale, oamenii sunt obişnuiţi să câştige, să primească câte ceva. Se mai face un parc, se mai vopseşte o bancă, se mai reabilitează un bloc… Acuma, sigur: nu sunteţi, momentan, în Primărie, dar aveţi consilieri – PNL-ul are consilieri. Se întâmplă, în vremurile actuale, o chestiune de ce spun: „paradoxală”? Pentru că un drept, un beneficiu de care oamenii în Sectorul 1 l-au avut pe mandatul fostului primar Chiliman şi cu care acesta, până la urmă, s-a şi brevetat, este pe cale să se ia. Se ia un drept, în loc să se dea – mă refer la taxa pe gunoi. Bucureştenii, în Sectorul 1, nu au plătit această taxă, ea fiind un beneficiu, un cadou venit de la Primărie. Înţeleg, pe un proiect de Hotărâre recent, că acest beneficiu tocmai se va lua celor din Sectorul 1. Este adevărat? Şi ce se ascunde în spatele acestei măsuri?

Alexandru Nazare: În spate, putem doar specula ce se ascunde. Deci haideţi să vorbim ce-i în faţă şi dup-aia vorbim şi de ce-i în spate. În faţă, lucrurile stau aşa: toţi locuitorii din Sectorul 1 persoane fizice, din iunie, vor plăti o taxă de gunoi, care e deghizată sub forma denumirii „taxă de habitat”. Această taxă – zice-se – este ascunsă într-un regulament care a fost semnat de viceprimarul PSD Vasile Moţoc, care este la comanda domnului Dan Tudorache. Deci domnul Moţoc a semnat acest referat, hotărârea este deja pe site-ul Primăriei şi va fi aplicată din iunie. Bineînţeles: în următoarea şedinţă, se va stabili doar cuantumul taxei. Decizia de a se pune în practică e luată.

Dan Bucura: Decizia asta a cui e?

Alexandru Nazare: E luată de către PSD şi de către viceprimarul Moţoc. Acum, mă întreb: de ce mai avem nevoie de o taxă? De ce trebuie să taxăm gunoiul? Pentru că această taxă de habitat – zice-se – e pentru: gunoi menajer (dar gunoiul menajer era gratis până acum), pentru spaţii verzi (dar eu ştiu că sunt bani pentru spaţii verzi – nu mai trebuie să taxăm în plus pentru spaţii verzi) şi pentru dezvoltare ecologică. E frumoasă ideea cu dezvoltarea ecologică, e frumoasă ideea cu colectarea selectivă şi o susţin, dar de ce s-o facem pe banii oamenilor? Adică de ce să reducem nişte cheltuieli la operator şi să compensăm cheltuielile operatorului din taxe aplicate bucureştenilor? Adică eu înţeleg: aici, oricine poate să speculeze că e o legătură între PSD şi operator, dacă PSD-ul vrea să taxeze bucureştenii şi pe banii lor să introducă o nouă taxă, dar nu e deloc frumos şi nu cred că un drept câştigat în timpul mandatelor domnului Chiliman poate fi pierdut de la o coţcărie ieftină de acest gen. De aceea, îl somez pe Dan Tudorache şi pe Vasile Moţoc să retragă imediat această hotărâre de pe site-ul Primăriei şi să anunţe public imediat că nu va fi instituită o taxă de gunoi în Sectorul 1.

Dan Bucura: Există o altă abordare legată de faptul că între dv. și contracandidatul de la PSD este o distanță destul de mică. Să facem un joc de imaginație și să presupunem că ați câștigat aceste alegeri. Veți avea un consiliu în care, cel puțin în momentul de față, PSD-ul va avea muți membri, pentru că sunteți apropiați. Cum veți face negocierea pentru a avea consilierii de partea dv., cum se va face negocierea pentru viceprimar, pentru cine sunteți, până la urmă deschis să mergeți mai departe pe un drum în care primarul nu este singurul care poate face totul într-o Primărie?

Alexandru Nazare: Am mare încredere că voi câștiga și am mare încredere că vom avea cel mai amre număr de consilieri la Primăria Sectorului 1. E adevărat că s-ar putea să nu avem, după cum calculăm foarte bine, să nu avem majoriatea. În schimb, eu am încredere în simțul politic și maturitatea celorlalte partide de dreapta care vor intra în Consiliu. Și de aceea spun că, de pe 6 iunie, voi demara imediat discuții cu toate partidele de dreapta și cu reprezentanții, atât politici, cât și reprezentanții în Consiliu, astfel încât să creăm o bază solidă pe care să pornim punerea în practică a proiectelor pe care le-am propus. De aceea eu am făcut un pas chiar mai înainte mi-am anunțat susținerea pentru proiecte deja anunțate de către ceilalți cntracandidați, tocmai pentru a crea acea platformă comuă cu care să mergem mai departe din 6 iunie.

Dan Bucura: Și dacă tot am făcut jocul acesta de imaginație și am spus că sunteți primar și ați făcut și majoritatea după cum ne-ați explicat, spuneți-mi care este proiectul numărul 1, de suflet, pe care dv. astăzi, aici, în fața publicului nostru și a tuturor celor care se vor uita după aceea, vă angajați că îl veți duce la bun sfârșit ca primar. Brand-ul Alexandru Nazare pentru Primăria Sectorului 1.

Alexandru Nazare: Proiectul meu de suflet reprezintă investițiile în educație. Investițiile în insfrastrucura educațională a Sectorului 1. Aș vrea să gândim un program care să se întindă pe durata a cel puțin unui mandat de investiții în infrastructură. Mai puține bolturi deosebile, ami puțin polistiren, mai puține investiții în panseluțe și investiții serioase în viitorul copiilor noștri. Ce înseamnă investiții serioase în vitorul copiilor noștri? Înseamnă: un număr suficient de locuri în creșe, creșe foarte bine dotate și creșe în toate cartierele din Sectorul 1. Deficitul de locuri în creșele de stat trebuie imediat acoperit. Avem modelul creșei daneze – e foarte bun! – avem liste de așteptare pentru creșa daneză. Rezultatele pentru copii sunt extraordinare, trebuie extins acest model al creșei daneze. Grădinițe – avem cartiere unde s-a construit fără un plan și nu avem grădiniță. În Aviației, spre exemplu, avem probleme. E nevoie de o grădiniță. Și în alte cartiere avem nevoie de grădinițe. Vom face acest lucru. Avem zece școli care nu au săli de sport. Vom face aceste săli de sport. M-am angajat pentru că Sectorul 1 are un singur bazin de înot pentru copii – să mai construim încătrei astfel de bazine de înot, astfel încât să fie deschise pentru toți copii din Sectorul 1. Nu mai vreau să existe laborator în Sectorul 1 la nicio școală din Sectorul 1 care să nu fie modernizat. Vom moderniza toate laboratoarele tuturor școlilor din Sectorul 1 și aș vrea să cresc rolul primarului, în relația cu educația și în relația cu școlile. Pentru că eu cred că e foarte importantă implicarea aceasta în educație. Ea rezolvă foarte multe probleme pe care le are România. Pe termen lung, aș spune. Și eu cred că acest program de investiții, pe care l-am anunțat pentru educație, va face diferența. Uitați, numai exemplul cu “Școala după școală” programul “Afterschool”. Nu aș vrea să mai existe cartier în Sectorul 1, în care să nu existe un program de afterschool de stat în care copiii de la clasele 0-4 să beneficieze de acest afterschool, fără costuri pentru părinți. Vom fae o economie din bugetul părinților și vom acoperi din bugetul Primăriei afterschool-ul pentru copii.

Dan Bucura: Afterschool-ul de la școlile private ste o componentă de cost foarte mare.

Alexandru Nazare: Exact.

Dan Bucura: La dv. în proiect înseamnă că veți plăti, totuși, niște bani. Are Primăria resurse să disloce atât de mult pentru acest tip de privilegiu, până la urmă?

Alexandru Nazare: Da. Am calculat cât ar însemna, cam ce înseamnă ca și număr de copii, cam ce înseamnă ca efor bugetar, de unde se pot lua banii și ce ar însemna să îi alocăm și să știți că beneficiile pe termen lung sunt mult mai mari. Copiii pot să învețe în aceste afterschool-uri. Spre exemplu, că tot vorbim de colectare selectivă: ei trebuie să învețe de mici să facă colectare selectivă. Trebuie să învețe de mici să facă colectare selectivă. Tebuie să învețe de mici reguli de bază referitoare la circulație. Trebuie să învețe lurcrui complemenare școlii în aceste afterschool-uri. Și, de aceea, dacă ai un program centralizat, atunci poți mult mai ușor să introduci anumite teme în educația copilului, care în timp se vor dovedi foarte bune. Școlile tehnice trebuie legate de marii operatori economici care să lucreze direct cu școala tehnică, astfel încât cei care ies dintr-o școală profesională să aibă direct un loc de muncă. E adevărat că este foarte important să legăm ceea ce înseamnă tehnică de operatori economici și liceu teoretic, de universitate. Cei de la Vianu, spre exemplu, ar avea nevoie de o școală, ar avea nevoie de o universitate unde să își poată continua studiile, în România. În calitate de viitor primar, aș vrea să îmi asum acet rol: să conving o universitate mare, un nume mare, o universitate, să zicem americană, pentru că muți dintre cei de la Vianu își doresc să învețe în America, putem să convingem, împreună cu Guvernul, împreună cu autoritățile, să oferim facilități astfel încât o astfel de univeristate să vină București, astfel încât copiii noștri să nu mai fie nevoiți să plece din România și să își continue studiile aici după ce termină. Mi se pare, cred eu, un ucru foarte important pentru viitorul Bucureștiului

Dan Bucura: Vă mulțumesc pentru prezența alături de noi și vă urăm, până la urmă, succes în această scurtă perioadă, pe 6 iunie, când veți da proba că tot ceea ce ați promis a fost perceput de către oamenii din Sectorul 1 așa cum vă doriți.

Alexandru Nazare: Dacă, în schimb, la final, aș vrea să mai ating un subiect. Dacă, în schimb, cineva întreabă: “dom’le, în prima săptămână, când intri în Primărie, care e primul proiect, ce faci primul lucru, cum vrei tu să arate Primăria, imediat după – ce vrei tu să pui în practică?”. Eu cred că avem o mare nevoie de o primărie digitalizată. Ce înseamnă o primărie digitalizată? Înseamnă o primărie a viitorului, înseamnă o primărie în care mai toate operațiunile de administrație publică pe care cu toții le știm, să poți face operațiuni de acasă, să poți să ceri audiențe de acasă, să poți să-ți plătești… Foarte ulți locuitori ai Sectorului 1 deja își plătesc taxele online. Să încurajăm acest lucru, interacțiunile cu Primăria să fie transparente și să fie online. Deciziile asupra bugetului, deciziile asupra investițiilor Sectorului 1 pot fi influențate inclusiv de opiniile cetățenilor, de opiniile comunității care pot fi făcte online. De ce? Completez decizia de impunere, în fiecare an plătești niște taxe, ca locuitor al Sectorului 1. Unde se duc banii? Nimeni nu știe exact. Oamenii nu sunt atât de implicați în administrație să știe cum se cheltuiesc banii. Nu mai spun că trebuie transparentizat totul din primul moment. Dar oamenii nu știu unde se duc banii. Ei, pe aceeași decizie, completată online sau completată normal, pe spate, pe verso, acolo, oamenii din arterele respective pot să aibă un minichestionar în care să spună: vreau să învestim în Parcul Bazilescu, vreau să investim în Baza Cireșarii, vreau să investim într-un loc de joacă, vreau să investesc într-un parc, aș vrea – eu știu – o nouă sală de sport, la o școală din cartierul meu. Deci, cred viitorul îl reprezintă implicarea reală a comunității în deciziile pe care trebuie să le ia Primăria. Și misiunea mea ca viitor primar este reclădesc încrederea locuitorilor din Sectorul 1 în Primărie, iar această deschidere totală, prin digitalizarea Primăriei reprezintă răspunsul meu pentru nevoia alegătorilor din Sectorul 1 de a avea un partener onesc și credibil în viitorul primar Nazare.

Dan Bucura: Vă mulțumesc încă o dată și vă fac deja invitația ca, după 6 iunie, dacă veți fi primar să facem un prim bilanț, tot aici la PSnews!

Alexandru Nazare: Sigur, cu mare plăcere!

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *