Companiile au nevoie de garanţii pentru contracte şi alte obligaţii financiare, pentru bunul mers al activității lor. Asigurările de garanţie, inclusiv soluţiile garantate de bancă, oferă avantajul eliberării numerarului sau conservării capacităţii băncilor.
De asemenea, asigurările de garanţie pot duce la economii semnificative de costuri în comparaţie cu scrisorile de credit emise de bănci.
Despre ce face ASF-ul, pentru a ajuta mai concret mediul de afaceri din România a vorbit Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul dezbaterii “ Asigurări. Politici prezente și viitoare” desfășurată joi, 28.03 a.c. la București.
“Rolul nostru este de reglementator. Nu o dată sunt întrebat despre tipul de scrisori de garantare pentru diferite tipuri de industrii. Da, piața scrisorilor de garanții în România este oarecum mică, ca și diversitate. Ce pot eu să transmit este că suntem dispuși să analizăm modele de garantare multiple. În momentul de față avem radiografiere a tuturor emitenților, de scrisori de garantare. Vrem să ne asigurăm că avem o bază.
Trebuie să ne facem puțin curățenie în ograda proprie. În primul rând, vreau să știm de unde plecăm. Avem un număr de emitenți, să spunem principal, care emit în cadrul grupului, emit și în afara grupului.
Vrem să fim siguri că ei rămân solvabili, rămân consolidați, rămân puternici din punct de vedere financiar. După care, desigur, sunt discuții cu alți emitenți care nu sunt prezenți în această zonă și le explicăm de ce este profitabil, folositor, util pentru economie, dar și pentru profitabilitatea lor să intre și zona emitenței de scrisori de garantare.
În paralel, evident, avem o analiză și pe modalitatea de simplificare a emitenței de scrisori de garanție”, a spus Alexandru Petrescu.
Atragerea noilor companii de asigurări care pot furniza aceste instrumente pe teritoriul României
“Succesul, în zona de asigurări, este intrarea de noi companii. Dacă vrem să definim succesul, că vorbim de RCA, că vorbim de scrisorile de poliție de garanții contractuale, succesul arată prin intrarea de noi companii. Ce trebuie să facem pentru asta? În primul rând, reglementatorul trebuie să și preia foarte serios și unul de consiliere, de market entry, să fie deschis la discuții cu toți emitenții, cu toate companiile de asigurări. Aș vrea să văd și emitenți cu capital românesc și au fost discuții”, a mai spus Petrescu.
Despre CEC, ca emitent cu capital românesc. Alexandru Petrescu: „Unde este aplicația CEC-ului?”
Printre primele întrebări, din prima zi la ASF, au fost: unde este aplicația CEC-ului și cam care este parcursul de aprobare ca și calendar? Când credeți că vom ajunge în punctul de a spune da, nu, de ce și cum putem să perfectăm?
Nu există această aplicație, dar am încredere că cei de la CEC vor vedea această piață ca una profitabilă. Deci din punctul ăsta de vedere, succesul este să avem mai mulți jucători pe piață” a conchis Alexandru Petrescu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News