Alexandru Petrescu, vicepreședinte PSD Sector 1: „Sper ca prin Memorandumul ce va fi adoptat mâine să se rezolve criza din Educație”

Prezent la „Puterea Știrilor”, Alexandru Petrescu, vicepreședintele PSD Sector 1, și-a exprimat credința că Memorandumul anunțat astăzi de Guvern și publicat mâine, 8 Iunie, va fi de natură să rezolve criza din Educație.

„Este al doilea act normativ din această grevă a profesorilor. Acum o săptămână am avut ordonanța emisă de Guvern prin care s-a majorat cu 1000 de lei valoare brută venitul cadrelor didactice și, evident, era de așteptat să apară un al doilea document. Acest Memorandum este, practic, o garanție guvernamentală că, prin Legea Salarizării, vor fi rezolvate toate doleanțele și revendicările reprezentanților sindicali. Eu sper ca, prin acest document ce urmează a fi adoptat în ședința din 8 iunie și publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial, să se rezolve criza din Educație. Acest Memorandum ar trebui să fie un ultim pas în ceea ce privește atingerea de convergență cu reprezentanții sindicali și eu cred că este. El consemnează ca salariul mediu brut să fie același cu salariul unui cadru didactic debutant”, a spus acesta.

Întrebat dacă vede un vinovat al acestei crize care durează de trei săptămâni, Petrescu a spus: „Nu aș putea să vă spun unde s-a greșit, nu cred că le pot atribui neapărat o vină specifică. Ce dorim să vedem cu toții este o soluționare mult mai rapidă a acestui conflict. Cei de la Ministerul Educației au luat o decizie bazată pe cifrele elaborate de Ministerul de Finanțe. Toate sunt oarecum împreună, trebuie gândite, nu ține neapărat de un singur ministru”.

Dar ce valoare are acest memorandum? Petrescu: „E un act normativ perfect legal și el declară un angajament de intenție, la modul cel mai serios, că, la momentul elaborării Legii Salarizării, se vor regăsi revendicările ce nu puteau fi trecute în Ordonanța de Urgență. Îl vor folosi ca reper în următoarele discuții, care nu sunt mai departe de 15 iulie. Evident, acest document este cel care va facilitata un nou dialog dintre profesori și Guvern”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: