Skip to content
Sănătate

Alexandru Rafila anunţă că săptămâna viitoare se va face o secvenţiere extinsă pentru pacienții de la ATI

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat duminică, pentru B1 TV, că săptămâna viitoare se va face o secvențiere pentru pacienţii COVID de la ATI pentru a vedea care sunt infectați cu varianta Delta a coronavirusului și care cu tulpina Omicron. Opinia sa este că multe dintre cazurile grave sunt generate încă de Delta.

Rafila a mai spus că în valul Omicron COVID sunt de 10 ori mai puține decese față de valul Delta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Selectiv”, moderată de Dan Bucura pe B1 TV.

Acum e o altă tulpină virală (Omicron), care are o altă caracteristică (față de Delta) – se transmite mult mai ușor, inclusiv la peroanele vacciante. Sunt țări, precum Portugalia, unde avem 91% populație vacciantă și au mai multe cazuri decât noi la o populație la jumătate. Trebuie să remarcăm că la noi procentul de internări în spital și de oameni la ATI e semnificativ mai mare decât la ei. Asta justifică vaccinarea. Cam de 8 ori mai frecvent apar cazurile grave și decese la persoanele nevaccinate în comparație cu cele vaccinate. Evident, măcar cei vârsnici și vulnerabili ar trebui să ia în considerare acest aspect. Decesele nu se mai compară cu cele din valul precedent, sunt de zece ori mai puține decese. Vedeți că suntem la o medie de 50 – 60, atunci treceam de 500 de decese în vârful valului pandemic, la 18.000 de cazuri. Acum suntem la 30.000 de cazuri, dar proporția de decese e mult mai mică”, a declarat Rafila.

Rafila anunță secvențieri în secțiile de ATI pentru indentificarea variantelor de COVID. „Săptămâna viitoare vom face pentru pacienții de la ATI o secvențiere extinsă să vedem dacă pacienții de la ATI sunt infectați cu Delta sau Omicron. Din ce știm noi din secvențieri, la noi continuă să circule Delta. Opinia noastră e că o bună parte din cazurile grave sunt produse de Delta”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Rafila a mai spus că probabil 80% din cazurile de COVID în România sunt produse de varianta Omicron, dar din cele 20% Delta multe devin cazuri grave.

1 comentariu la “Alexandru Rafila anunţă că săptămâna viitoare se va face o secvenţiere extinsă pentru pacienții de la ATI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *