Skip to content
Politică

Alexandru Rafila: Asociaţiile de pacienţi îşi doresc un acces sigur şi uşor la servicii de sănătate şi la medicamente

Inquam Photos / George Calin

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat că asociaţiile de pacienţi îşi doresc un acces sigur şi uşor la serviciile de sănătate şi la medicamente, potrivit news.ro.

„A fost o întâlnire care doreşte să stabilească care sunt priorităţile profesioniştilor din sănătate, reprezentanţilor sindicatelor şi în primul rând care sunt nevoile în acest context complicat de sănătate publică ale pacienţilor din România, care au un acces îngreunat la servicii de sănătate şi cred că o discuţie lămuritoare, cât să putem să aducem în Parlament iniţiative legislative care să sprijine rezolvarea problemelor, nu să pună obstacole, este absolut necesară. În mod evident, organizaţiile de pacienţi îşi doresc un acces sigur şi uşor la servicii de sănătate şi la medicamente. În România, datorită modului în care s-au organizat lucrurile, accesul a fost limitat, spitalele COVID au tratat exclusiv acest tip de pacienţi. Probabil că e momentul şi pentru România să treacă la schimbarea acestui concept, cum se întâmplă şi în alte ţări din UE, în care spitalele generale tratează în circuite separate atât pacienţii COVID, cât şi alte categorii de pacienţi, tocmai pentru a uşura accesul la servicii de sănătate. Reforma legislativă, care să stabilească clar domeniile sănătăţii publice într-o modalitate modernă, europeană, este clar susţinută de organizaţiile de pacienţi”, a afirmat Alexandru Rafila, după ce alături de alţi parlamentari PSD din comisiile de sănătate au avut marţi o întâlnire cu reprezentanţi ai principalelor organizaţii ale pacienţilor şi ai organizaţiilor sindicale din domeniul sănătăţii.

Social-democratul a mai spus că organizaţiile de pacienţi sprijină dezvoltarea unui Pact naţional pentru sănătate.

„Accesul universal la servicii de sănătate este dezideratul pentru care trebuie să lucrăm cu toţii, iar organizaţiile sindicale au subliniat că sustenabilitatea sectorului public în spitale, în dezvoltarea serviciilor medicale şi finanţarea corespunzătoare a sistemului de sănătate, ca să nu mai producă discriminări între diferitele categorii de personal care lucrează în sănătate, mai ales în această situaţie dificilă, este soluţia. Trebuie să avem o politică de resurse umane pe termen mediu măcar şi această reformă şi stabilizarea personalului medical în România sunt o condiţie esenţială, iar discuţiile, mai ales că urmează în scurt timp să votăm legea bugetului, trebuie să ţină cont de toate aceste elemente”, a completat Rafila.

1 comentariu la “Alexandru Rafila: Asociaţiile de pacienţi îşi doresc un acces sigur şi uşor la servicii de sănătate şi la medicamente

  1. Rafila ,OMS ăi politician parlamentar
    ,,Alexandru Rafila, despre cum gestionează Vlad Voiculescu criza din Sănătate: „Nu am văzut soluții, am văzut doar scuze” ”
    PS News
    Cică medic, ?
    Vlad Voiculescu parcă economist, ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *