Skip to content
Sănătate

Alexandru Rafila dă cărţile pe faţă. Ce bani îi plateşte OMS

Inquam Photos/Ilona Andrei
" "

Medicul Alexandru Rafila a adus o serie de clarificări în privinţa relaţiei pe care o are cu Organizația Mondială a Sănătății.

E o poveste care a început în anul 2001. În 2001, m-am angajat în Ministerul Sănătății, lucram la Direcția de Sănătate Publică. Eu am fost inițial în delegații ale Ministerului Sănătății, am ajuns să și conduc delegațiile atât la Adunarea Mondială a Sănătății care are loc anual la Geneva, cât și la sesiunea biroului regional pentru Europa, care este la Copenhaga. Am făcut lucrul ăsta timp de mai mulți ani.

" "
" "

Încet, încet, am ajuns să cunosc mecanismele de funcționare ale acestei organizații și avantajele, dacă vreți, nu avantajele personale, ci avantajele pentru statele membre ale Organizației, care pot să beneficieze de expertiza tehnică care este esențială pentru designul unui sistem de sănătate corect. De sănătate publică, pe de o parte, dar și zona aceasta de acordare a serviciilor medicale, pentru că Organizația are două devize, care sunt foarte frumoase: să nu lași pe nimeni în urmă și accesul universal la servicii de sănătate.

Cred că România a beneficiat, în repetate rânduri, de expertiza Organizației. Mie îmi pare rău că România nu a beneficiat mai mult de prezenta mea în Comitetul Executiv al OMS, pentru că sunt multe țări care au reușit modernizare sistemelor de sănătate utilizând expertiza Organizației.

În anul 2014, am aplicat pentru poziția de membru în Comitetul Permanent al OMS-ului european, există niște cerințe de natură tehnică, CV, experiență, a existat și recomandarea din partea Ministerului Sănătății, dar acel CV are un anumit punctaj.

Am ocupat inițial, timp de 3 ani, o poziție în cadrul Comitetului Permanent al OMS-ului european, mandatul meu s-a terminat în 2018 și în 2018 am aplicat pentru Comitetul Executiv al Organizației în care ajung câteva persoane din fiecare regiune, din cele 6 regiuni, un total de 35 de membri la nivel mondial. (…) Sunt 194 de state care votează aceste propuneri”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila la Digi 24.

Întrebat dacă primește și un salariu, medicul Alexandru Rafila a spus: “Nu, n-am primit niciodată salariu de la OMS. Atunci când ești membru al Comitetului Permanent sau al Comitetului Executiv, în cazul deplasării la Geneva sau într-o altă destinație, unde au loc ședințele, sunt decontate cheltuielile de transport și o anumită diurnă care să acopere cheltuielile de cazare și masă”. Doctorul Alexandru Rafila reprezintă România la OMS din 2018. Mandatul său expiră în luna mai a acestui an.

3 comentarii la “Alexandru Rafila dă cărţile pe faţă. Ce bani îi plateşte OMS

  1. @ Arafat ar fi zis că incendiile din spitale ar fi datorită furiei din mintea oamenilor, ? Dacă Rafila ar putea să confirme sau să infirme o astfel de ipoteză, ?

  2. &Prin nume , profesie și evenimentele din perioada de când e și politician , Rafila amintește și de vreun „virus olog” și de Ray Bradbury cu oamenii cărți, ?

  3. & Arafat parcă ar fi vrut să spună că incendiile sunt cauzate de furia oamenilor, cum se vede prin filmele cu mutanți, ?
    Medicii a fi totuși firesc să spună dacă vaccinurile ar putea provoca mutații care să aibă efecte precum cele arătate prin filmele cu mutanți, ?
    PS News
    ,,VIDEO Raed Arafat, ieșire nervoasă când a fost întrebat de ce ardem în spitalele românești: ”E revoltă în capul dumneavoastră”” , ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *