Skip to content
Sănătate

Alexandru Rafila dezvăluie când va veni valul patru al pandemiei

Inquam Photos/Ilona Andrei

Profesorul Alexandru Rafila a explicat care este indicatorul care va determina valul patru al pandemiei de COVID-19 în România. Reprezentantul României la OMS spune că o dublare a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, raportată de la o săptămâna la alta, ar putea indica valul patru al pandemiei.

Dacă vrem să sperăm la o stabilire, sau la o reducere a numărului de cazuri, trebuie să fie sub unitar, adică o persoană să nu îmbolnăvească mai mult de o persoană. Deci, raportul acesta supraunitar -1,7 este astăzi de exemplu şi arată că infecția este în creștere. Dacă o să avem o dublare a numărului de cazuri în fiecare săptămână, atunci sigur că putem să discutăm despre valul 4”, a declarat reprezentantul României la OMS, la Antena 3.

Totodată medicul Alexandru Rafila a precizat că cea de-a treia doză de vaccin ar trebui să fie una compatibilă cu tulpina aflată în circulație la momentul administrării, pentru a fi eficientă. „A treia doză de vaccin ar trebuie să fie compatibilă cu tulpină circulantă în acel moment”, explicând că deocamdată experții ar trebui să mai aștepte administrarea celei de-a treia doză, dar și discuțiile legate de aceasta.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat, în timpul conferinței de presă de marți, că valul patru al pandemiei ar putea fi mult mai agresiv, având în vedere tulpina Delta, variantă dominantă la acest moment în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *