Skip to content
Sănătate

Alexandru Rafila, la „Dosar de Politician”: În maxim 10 zile ajungem ca în Lombardia, la 7.000 de cazuri pe zi!

Medicul Alexandru Rafila a făcut un anunţ şocant joi seara, în emisiunea „Dosar de Politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1TV. Reprezentantul României la OMS a declarat că România ar putea ajunge în cel mult zece zile la un scenariu de 7.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus pe zi.

Potrivit acestuia, dacă numărul de infectări cu coronavirus va continua să crească în ritmul actual, sistemul sanitar și mai ales zona de Terapie Intensivă vor intra în colaps în maxim zece zile. „Evident că o creștere cu 40% a numărului de cazuri înregistrate în momentul de față e foarte posibil. Deci 7.000 de cazuri pe zi. În maxim 10 zile ajungem ca în Lombardia, de aproximativ de 7.000 de cazuri zilnic

Sigur, nu poți spune cu exactitate dintr-un număr total de cazuri câte persoane vor avea nevoie de Terapie Intensivă. Există și această piramidă a vârstelor, în sensul că dacă majoritatea celor care se îmbolnăvesc sunt tineri, nu au complicații, nu au nevoie de ATI. Deci depinde foarte mult de cine se îmbolnăvește. Dar eu nu mă uit doar la ce se întâmplă în România, ci și la ce se întâmplă în  Europa. Creșterea și în Europa e foarte rapidă„, a explicat Rafila.

În context, el a atras atenţia asupra modului defectuos în care comunică autoritățile. „Dacă oamenilor li s-ar explica într-un mod uniform… Nu dă încredere dacă mesajul nu e comun. Cred că aceasta e secretul: să fim sinceri și deschiși. Asta lipsește și cred că cetățenii își dau seama”, a spus medicul.

Teama de lockdown

Alexandru Rafila a vorbit la B1TV şi despre posibilitatea unui lockdown pe o durată de două săptămâni, așa cum au cerut în spațiul public mai mulți specialiști. „Este o solicitare pe care o înțeleg pentru că avem o creștere de cazuri. Probabil că dânșii  văd ca singura posibilitate pentru a stopa această creștere întreruperea activității. Are eficiență pentru că lucrul acesta s-a văzut în primăvară. Multe țări au reușit să controleze astfel situația„, a spus şeful Societăţii Române de Microbiologie.

Întrebat dacă ar avea eficiență o asemenea măsură de închidere totală, Rafila a explicat: „Are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară, chiar și în țările care au avut probleme foarte serioase. Italia, Spania, chiar și Franța au reușit să controleze evoluția catastrofală a epidemiei doar prin măsuri de închidere. Avem și exemplul mai recent al Irlandei care a făcut exact același lucru”.

El a punctat faptul că autorităţile se tem să ia o astfel de măsură, însă nu fără consecinţe: „Noi ne temem, în general, să luăm măsuri, de multe ori nu sunt populare , afectează viața socială, economia. Atunci, întotdeauna eziți când iei anumită măsură. Cu cât întârzii luarea unei măsuri, ești nevoit să iei o măsură mai dură„, a spus Alexandru Rafila.

De asemenea, întrebat dacă în cazul în care ar fi ministrul Sănătății ar recomanda premierului să propună intrarea în lockdown, adică întreruperea totală a activităților, ținând cont de situația epidemiologică din acest moment din România, Alexandru Rafila a răspuns: „Eu aș mai aștepta un pic, dar nu foarte mult. Aș vedea dacă măsurile care au fost luate de curând, inclusiv închiderea școlilor au vreun efect, măcar de stabilizare a creșterii. Dar nu mai avem foarte mult timp de așteptat și va trebui să fie luată o decizie. Eu aș fi luat alte măsuri puțin mai devreme, astfel încât să nu ajungem în această situație. Noi am lăsat să treacă vara fără să pregătim DSP-urile”.

Deosebirea dintre gripă şi COVID-19, aproape imposibilă

Răspunzând la întrebarea cum se face diferența între COVID-19 și gripă, președintele Societății Române de Microbiologie a explicat faptul că, în prezent, virusul gripal nu a ajuns în România, nefiind înregistrate cazuri de infectare. „Nu puteți să faceți diferența! Această diferență ar trebui să fie făcută la o unitate medicală, eu pot să vă spun sigur în acest moment că nu aveți gripă, pentru că virusul gripal nu circulă în România la acest moment. Deci gripă nu aveți! Nu prea circulă în Europa în acest moment virusurile gripale. În sezonul gripal din emisfera sudică, circulația virusurilor gripale a fost cam de 10 ori mai mică decât în anii precedenți. Personal cred că și datorită utilizării măștii și dinstanțării nu a mai circulat nici virusul gripal.

În Europa, în momentul de față am avut foarte puține cazuri de gripă, în Slovacia și Danemarca au fost câteva cazuri sporadice de gripă. În România nu a fost nici un caz confirmat de gripă, deci întrebarea este foarte clară, nu aveți gripă. Sigur, alte viroze respiratorii pot să apară, inclusiv cu un alt tip de coronavirus. Există patru coronavirusuri diferite, care produc răceli banale, în timpul sezonului rece și nu au impact pe sănătatea publică”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

Totodată, întrebat dacă în momentul testării aparatul face diferența între unul din cele patru tipuri și noul SARS-CoV-2, medicul a precizat că acesta este specific pentru noul coronavirus. „Noi avem în laborator un echipament care permite o diferențiere specifică între virusul gripal, cele patru tipuri de coronvirus și SARS-CoV-2”, a adăugat Rafila.

„Nu regret că am intrat în politică”

Candidat al PSD la alegerile parlamentare, Alexandru Rafila s-a declarat convins că partidul în care a intrat de curând va câștiga cele mai multe mandate pe 6 decembrie. „Nu regret că am intrat în politică. Eu cred că e momentul să demonstrăm că Parlament pot intra și oameni serioși. Eu am o profesiune, un venit onorabil.

Opinia mea este că PSD va câștiga alegerile, va avea cel mai mare număr de parlamentari. Nu m-am dus la PSD în ideea unei opoziții feroce, ci pentru a face o construcție politică„, a spus Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *