Skip to content
" "
Coronavirus

Alexandru Rafila: Ne găsim clar pe un trend crescător. De la circa 150 de cazuri de pacienți la ATI am ajuns la peste 400 la nivel național

Inquam Photos/Ilona Andrei
" "

Săptămână neagră în criza COVID, după ce vineri am depășit 50.000 de cazuri de infectare în România. Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat situația în care ne aflăm: suntem clar pe un trend crescător.

Nu ne trebuie să ne uităm niciodată la cifra dintr-o anumită zi, trebuie să ne uităm la un trend, să vedem dacă suntem pe un trend crescător, dacă suntem într-o zona de stabilitate sau de scădere. Dacă vă uitați pe situația care a fost în România începând cu data de 1 iunie aproximativ o să remarcați o creștere permanentă a numărului de cazuri. Aceste cifre care dau senzația unei stabilizări, pe care le-am avut câteva zile la rând, ulterior sunt depășite de cifre mai mari. Ne găsim clar pe un trend crescător”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă dimineață, la Digi24.

Argumentele sale sunt că „numărul deceselor a început să crească, sunt constant peste 30 de cazuri pe zi, de asemenea, de la circa 150 de cazuri de pacienți la ATI am ajuns la peste 400 la nivel național”.

Președintele Societății Române de Microbiologie a spus că urmează să aflăm de fiecare dată în circa 14 zile, durata maximă de incubație a bolii, dacă măsurile adoptate de guvern sau de către autoritățile locale își fac efectul și care este acela: „Am putea să sperăm că la un moment dat numărul de cazuri se va stabiliza și că încet vom reduce acest număr”.

Vedem două tipuri de efecte: creșterea numărului de decese de forme grave. Are o întârziere, întâi vedem o creștere a cazurilor grave. Tot așa și măsurile care ar putea să reducă transmisibilitatea le putem aprecia la un interval de 2-3 săptămâni. Rămâne de văzut unde sunt mai bine aplicate, unde oamenii sunt dornici să participe la acest efort și unde sunt mai puțin eficiente”, a precizat Alexandru Rafila.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *