Skip to content
Sănătate

Alexandru Rafila neagă posibilitatea apariţiei unei pandemii de variolă a maimuţei

Alexandru Rafila Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, exclude ca noua boală care pune pe jar OMS, așa numita variolă a maimuței, să ducă la o nouă pandemie.

„Nici vorbă de pandemie. Este exclus așa ceva. Rata de reproducere a acestei infecţii este mult sub 1, este 0,3. Ştiți bine că pentru infecția cu noul coronavirus am plecat de la 3 și am ajuns pe la 10 sau chiar peste rată de reproducere. Deci riscul de infecție este mic și nu se transmite decât prin contact direct, prelungit, cu o persoană infectată.

Cele 90 de cazuri care au fost înregistrate în Europa au fost oarecum grupate în majoritatea lor, în sensul că se poate stabili calea de transmitere în cadrul acelor grupuri”, a spus Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3.

Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei.

Ministerul Sănătății a transmis, duminică, că pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire.

2 comentarii la “Alexandru Rafila neagă posibilitatea apariţiei unei pandemii de variolă a maimuţei

  1. @ Dom’ Rafila anunță că e și o competiție pentru venituri și între stomatologi și virusologi, pentru încasări, vaccinarea fiind mai ieftină decât o măsea, fiind necesare mai multe vaccinări pentru a câștiga cât un stomatolog , ca profesie independentă, ? Deci, dacă OMS-ul a fost „nășit” de stomatologi , observând denumirea, ?

  2. Asa a zis și la covid.
    Evident pe urmă s-a razgandit.
    Abia asteapta dl Arafat să dea stare de urgenta.
    Minunat .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *