Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu își dă demisia. În schimb, el a anunţat că a făcut demersuri pentru contactarea Societăţii Europene de Anestezie şi Terapie Intensivă şi a Societăţii Mondiale de Anestezie şi Terapie Intensivă pentru realizarea unui audit profesional medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde sunt cercetate decesele unor pacienţi, doi medici fiind arestaţi.
„Am venit aici ca să analizăm situaţia creată în urma incidentelor foarte serioase care au avut loc la Spitalul Sfântul Pantelimon. Am discutat despre nevoia atenuării acestor discuţii şi dispute care există în momentul de faţă în spaţiul public în ceea ce priveşte credibilitatea sistemului de sănătate în general, în ceea ce priveşte credibilitatea serviciilor oferite de Spitalul Sfântul Pantelimon. Am decis şi am făcut deja primele demersuri ca să putem să contactăm Societatea Europeană de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi Societatea Mondială de Anestezie şi Terapie Intensivă, încât să putem realiza un audit profesional medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat acolo la Spitalul Pantelimon, iar mesajul pe care dorim să-l transmitem opiniei publice este cel care trebuie să redea încrederea în profesioniştii din sistemul de sănătate şi să terminăm o dată pentru totdeauna cu aceste dispute între diversele specialităţi medicale, între mass media şi unii dintre reprezentanţii corpului medical”, a declarat ministrul Sănătăţii.
„Eu sunt în primul rând medic şi apoi sunt ministrul Sănătăţii. Am o responsabilitate în ceea ce priveşte credibilitatea sistemului de sănătate, iar tot ceea ce facem noi şi am făcut în aceşti doi ani şi jumătate, începând cu investiţiile, continuând cu reforma în domeniul resurselor umane sau a managementului sanitar, toate aceste lucruri au fost făcute pentru a da credibilitatea sistemului de sănătate. Acest lucru este cel care mă preocupă. Eu nu am o problemă, nu este vorba despre demisia mea. Eu când plec de la Ministerul Sănătăţii vreau să las lucrurile în ordine din punct de vedere al tuturor argumentelor necesare pentru că oamenii să aibă încredere în sistemul să de sănătate din România”, a transmis Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a anunţat și că a trimis Corpului de Control al Primului Ministru toate documentele care au stat la baza activităţii Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii de la Spitalul Sfântul Pantelimon.
„Corpul de Control al Primului Ministru a solicitat Ministerului Sănătăţii o informare extinsă şi toate documentele care au rezultat în urma acestui lucru le-am trimis aici pentru analiză la Corpul de Control al Primului Ministru. Am trimis toate documentele care au stat la baza activităţii Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii”, a afirmat, luni, Alexandru Rafila.
El a precizat că documentele care fac referire la activităţile Corpului de Control nu sunt destinate comunicării publice.
„Documentele care fac referire la activităţile Corpului de Control nu sunt destinate comunicării publice conform unui ordin semnat în anul 2021 de cel care era ministru în acea perioadă, deci nu au nicio legătură cu mine. Ceea ce vreau să vă spun este că Corpul de Control s-a deplasat acolo pentru două plângeri de natură administrativă, doamna Stamatoiu şi doamna Voicu iar în momentul în care am aflat după deplasarea echipei acolo, am solicitat un reprezentant al Colegiului Medicilor care a preluat imediat acest caz, a trimis comisia de disciplină care investigează problemele de natură medicală”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Două doctorițe arestate, după 4 luni de anchetă
Ancheta în acest caz a început în aprilie, în urma acuzațiilor făcute de o asistentă care a susținut că 20 de pacienți de la ATI au murit în perioada 4-7 aprilie din cauza administrării incorecte a unei substanțe, este vorba despre Noradrenalină. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat au murit 17 pacienţi. Corpul de Control al ministrului sănătății și comisia spitalului au făcut anchete separate, dar au anunțat că pacienții au fost tratați corect.
Pe 8 august, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron, ultima poreclită „Doamna cu coasa”, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Ele au fost acuzate de procurorii Parchetului Tribunalului București că au provocat moartea unui pacient de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de Noradrenalină, acesta intrând în stop cardio-respirator. Pe 19 august, șefa secției ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, a demisionat invocând „motive personale”. Florina Pompilian va rămâne însă medic la ATI.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News