Alexandru Rafila: Planul Naţional de Combatere a Cancerului nu se poate realiza decât cu specialiştii din oncologie

Sursă foto: Ministerul Sănătății
Sursă foto: Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila a declarat, marţi, în plenul Senatului, că Planul National de combatere a cancerului nu se poate realiza decât cu specialiştii din oncologiea, el precizând că prin Ordonanţa adoptată anul acesta, ministerul a asigurat servicii medicale paraclinice în ambulatoriu, servicii de paliaţie şi îngrijiri conexe respectiv consiliere psihologică, dezvoltarea pachetelor de servicii de spitalizare de zi.

Ministrul Sănătăţii a declarat despre Planul National de combatere a cancerului nu se poate realiza decât cu specialiştii din oncologie şi din toate domeniile conexe acestei domeniu.

”Oncologia este în momentul de faţă o specialitate dar care lucrează şi cu fizicieni, lucrează şi cu alte categorii de personal şi ne preocupăm foarte clar de realizarea acestui plan”, a afirmat ministrul.

El a spus că ceea ce au făcut ca şi norme la acest plan a fost că l-au operaţionalizat şi au oferit acces la servicii şi la medicamente pacienţilor.

”În primul rând a apărut o Ordonanţă în 2023 care a făcut operaţional Planul Naţional de combatere a cancerului şi am asigurat servicii medicale paraclinice în ambulatoriu, servicii de paliaţie şi îngrijiri conexe respectiv consiliere psihologică, dezvoltarea pachetelor de servicii de spitalizare de zi. De asemenea, s-au făcut lucruri concrete, implementarea unui nou subprogram de testare genetică care duce la posibilitatea realizării medicinii personalizate, extinderea serviciilor pentru diagnosticul iniţial şi de certitudine a diverselor patologii din zona hematooncologiei şi extinderea serviciilor de radioterapie, s-a înfiinţat Registrul Naţional de cancer, o chestiune care se aşteaptă de 30 de ani ca să putem să identificăm unde avem probleme şi să facem politici de sănătate corecte. De asemenea au fost incluse medicamente noi oncologice prin hotărâre a Guvernului României”, a spus Rafila.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL