Skip to content
Coronavirus

Alexandru Rafila propune ca instituţiile să îşi procure termometre de măsurat temperatura la distanţă

Inquam Photos / George Calin

Reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că măsurile se vor relaxa progresiv, în urma pandemiei, după analize ce vor fi făcute la două săptămâni şi că instituţiile ar trebui să îşi achiziţioneze termometre de măsurat temperatura la distanţă. De asemenea, spune el, în această vară trebuie să ne ”antrenăm”, informează news.ro.

”La un interval de două săptămâni să fie evaluată situaţia epidemiologică şi să poată să relaxeze progresiv, începând cu accesul la anumite tipuri de servicii, continuând cu posibilitatea de a călători în ţară şi aşa mai departe”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24, marţi seară.

Întrebat despre prezenţa termoscannerelor în locurile publice, Rafila spune că acestea ar trebui să existe, dar şi termometrele de măsurat temperatura la distanţă.

”Termoscannere, da, pentru locurile unde sunt mulţi oameni, dar sunt convins că la intrarea în instituţii, acolo unde nu sunt disponibile, fiecare instituţie poate procura termomentre din astea de măsurat temperatura de la distanţă şi nu reprezintă o problemă, sunt foarte accesibile, se pot utiliza la şcoli, în alte tipuri de spaţii şi oferă siguranţă că nu intră persoane bolnave în aceste spaţii şi dacă sunt bolnave, sunt trimise spre unităţi medicale”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila mai spune că în această vară ne vom antrena, iar evenimentele publice vor fi cu putini oameni.

”Cred că cel mai important e să construim în această vară, dacă sperăm să  ajungem la valori mici ale numărului de cazuri noi, încât odată cu începerea activităţii în septembrie, în unităţile de învăţământ, să punem în practică un set de măsuri şi să antrenăm, pe de-o parte, cadrele didactice, iar pe de altă parte trebuie să informăm populaţia ca să îşi educe copiii, să  ne gândim puţin la modul în care putem să accesăm diverse spaţii unde au loc evenimente sociale care sigur, nu vor mai fi de amploarea celor cu care eram obişnuiţi, dar probabil că un număr mic de persoane vor putea accesa aceste avenimente sau aceste spaţii. Cred că o să trebuiască să facem un antrenament foarte serios în cursul verii şi chestiunea legată de concedii, sigur, cu toţi ne dorim, trebuie să găsim o soluţie să ne deconectăm de momentul acesta, dar nici să credem că lucrurile se vor schimba radical, cu 180 de grade, peste noapte sau cu data de exemplu de 15 mai şi dintr-o dată problema a dispărut din punct de vedere epidemiologic şi ne vom putea relua activitatea normală”, mai spune reprezentantul României la OMS.

Rafila a mai ţinut să sublinieze că mpsurile luate nu sunt împotriva cuiva anume.

”Nu sunt măsuri împotriva cuiva sau a unui anumit tip de activitate, activităţile sunt evaluate din punct de vedere al riscurilor, pentru activitatea publică, iar relaxarea măsurilor ţine cont de acest algoritm care poate să ducă la  o consideraţie că o activitate sau altă activitate au un impact mai mare. Cu cât numărul de persone e mai mare, cu atât probabilitatea e mai mare şi riscurile cresc”, a mai spus Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *