Skip to content
Societate

Alexandru Rafila respinge ideea carantinării Capitalei pe zone: ”Mi se pare inaplicabilă”

Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), consideră că soluția carantinării unei străzi sau zone din Capitală nu poate fi aplicată, precizând că acesta este un model care nu a fost folosit, până acum, în alte state ca variantă de a opri răspândirea noului coronavirus în rândul comunității. Referindu-se la situația din București, Rafila a afirmat că principalul spațiu în care are loc transmiterea virusului este reprezentat de mijloacele de transport în comun.

„Mi se pare inaplicabil în Bucureşti. Nu cred că se poate face această carantinare pe străzi, pe porţiuni de stradă ş.a.m.d. Activităţile sunt foarte clare cele care sunt suspendate, şcolile sunt online, persoanele vârstnice ies destul de puţin şi o astfel de decizie ar însemna, de fapt, consemnarea la domiciliu a celor care merg la lucru, nu înţeleg cum s-ar desfăşura o astfel de operaţiune mai ales că o carantină pe străzi sau zone din Capitală este un model pe care nu l-am mai văzut aplicat în alte ţări. Dacă luăm o decizie pentru Capitală, trebuie comunicată, asumată, dar carantina pe străzi nu am auzit niciodată de ea”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Totodată, în opinia specialistului cel mai mare pericol de răspândire a noului coronavirus este legat de transportul în comun din București și asta din cauza aglomerației.

„Problema e legată de transportul în comun, să fie foarte clar pentru toată lumea. Transportul în comun e principalul furnizor de cazuri noi în Capitală, pentru că e aglomerat”, a mai spus Rafila, menționând că o soluție în acest context este decalarea programului angajaților.

Pe de altă parte, primarul Capitalei, Nicușor Dan, este de părere că o posibilă carantinare a unor zone din București este o soluție ce poate fi pusă în practică, excluzând, în acest moment scenariul unei carantinări totale a Capitalei.

“În privința Bucureștiului, la acest moment, în ansamblul lui, cred că nu se impune carantinarea. Însă, există un sistem informatic pe care ministerul, cu STS, îl implementează. A început deja implementarea, va fi gata în câteva zile. În baza acestui sistem vom avea distribuția geografică a cazurilor în interiorul municipiului. Atunci, dacă vom constata că pe o stradă, două, într-un mic cartier, avem focare, o astfel de măsură poate fi luată”, a declarat primarul general al Capitalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *