Skip to content
Politică

Alfred Bulai, despre mizele disputei Iohannis-PSD: contează cine câștigă, altfel e doar un spectacol

" "

Sociologul Alfred Bulai a comentat la Digi24 modalitatea în care se joacă disputa politică între președinte și guvern, și implicit, președinte și PSD.

Alfred Bulai a declarat că asistăm la un conflict potențat, care arată bine ca spectacol, dar că în final nu contează decât cine poate câștiga această luptă, cine poartă bătălia cu mai multă strategie.

" "
" "

Sociologul a făcut observația că istoria ne-a demonstrat că Iohannis nu a câștigat până acum nicio bătălie importantă, iar un câștig pe baza argumentelor la CCR nu sună deloc promițător, președintelui lipsindu-i mijloacele strategice pentru a câștiga.

Redăm mai jos o parte din declarațiile sociologului:

Din istoria luptei politice

De fapt a început PSD-ul că Iohannis părea rupt de realitate, PSD a fost mult mai dur în permanență în raport cu Iohannis, inclusiv doamna Dăncilă . Iar acum probabil că niște consilieri de-ai lui Iohannis, intră și tu în joc. Pe mine nu mă interesează aceste dispute. Sigur, politica nu e o mănăstire, e o luptă, e un conflict, nu trebuie să fim aberanți și să credem că nu există și asemenea tipuri de reacții. Pe mine mă interesează cine câștigă în toată povestea asta în final. O țară merge bine și fără președinte, a fost bolnav domnul Băsescu, am scris un articol despre câtă a fost liniște și frumos a fost, adică n-a murit România. Ministerul funcționează foarte bine și fără un ministru, ne putem lipsi de oricine, că de aceea e un secretar de stat. Nu e chiar asa, că s-a blocat România. E o potențare a conflictului.

Despre strategia lui Iohannis și șansele ei

Acum problema dintre cei doi în această dispută între președinte și Guvern , implicit PSD și Dragnea, intrebarea e ca la fotbal, cine câștigă meciul, pentru că, sigur, publicul poate să ovaționeze, mamă ce i-a făcut lui ala, pentru că dacă iohannis are vreo strategie înțeleaptă, extraordinară, eu nu bănuiesc că are, dar dacă are, și ne trezim că până la urmă iese cum a vrut, ok.

Daca Iohannis însă, după ce amână și ne face spectacol, zice că argumentează senzațional la CCR, și cred că a fost suficient de clar pentru oricine cum va vota CCR, indiferent de ce argumente are Iohannis, dacă Iohannis semnează exact ca și înainte, doar ne-am simțit bine că i-a rupt picoarele lui ăla, ca la fotbal. Noi ne uităm și nu câștigăm nimic, e un spectacol atata tot.

Momentan istoria ne spune că Iohannis în ultimul an n-a câștigat nicio bătălie importantă. A făcut și chestii apreciabile, vizita în SUA. Dar în războiul cu PSD-ul, am avut cazul Kovesi, ne-a fiert, susținătorii au zis mamă și apoi Iohannis vine cu voi ați crezut că nu semnez? Nu se poate, sunt greșeli de tactică elementare, dacă știi semnează din prima, nu mă ții 30 de zile să pregătești marea lovitură și tu..Au fost asemenea episoade, multe. Nu știu mare lucru să fi făcut decât această întârziere pe motive super Ok, Ziua Națională. Apoi după zice acum am alte motive.

Mijloacele puse în luptă

E o contradicție în ce zice președintele. Instituțiile schimbă hârtii oficiale, nu vorbesc la telefon, l-am criticat pe Băsescu că punea mâna pe telefon imediat și negociem. Fă o invitație oficială și anunță public. Vino la mine și explic de ce. Așteptam să mă caute nu sună normal pentru el care a venit cu un alt model, pe care l-a și respectat. E un discurs slab din punctul meu de vedere.

Mă mir că PSD nu a reacționat pe chestiile astea: ce vrei mă să negociem, nu vrei să o facem pe față? Toate chestiile astea țin mai degrabă de stângăcii, nu de virtuți ale jocului, pare foarte improvizat în mare măsură, și la PSD, în afară de Dragnea și alții din spatele lui care mai gândesc în pași. E usor penibil să te gândești că ai vreo șansă acționând prin puciuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *