Skip to content
Politică

Alfred Bulai dinamitează scenariul unui referendum pe justiție: Există această tendință!

România se află la o distanță de mai puțin de două luni de un posibil referendum pe Justiție declanșat de președintele Klaus Iohannis.

Sociologul, analistul politic și profesorul universitar la SNSPA Alfred Bulai a explicat pentru PSNews care este situația politică și socială înainte de ceea ce sunt considerate a fi cele mai importante alegeri europarlamentare de până acum.

Sociologul afirmă faptul că, deși alegerile sunt aproape, adevărata bătălie încă nu a început deoarece partidele nu au intrat oficial în campanie, iar procentele din sondaje se pot schimba oricând, în funcție de evenimentele care pot apărea pe parcurs:

”Umblă mai multe tipuri de sondaje. Sigur că trebuie să te uiți la toate cu foarte mare atenție, pentru că ele sunt în mare măsură comandate de partide în această perioadă, foarte puțini au bani pentru sondaje necomandate de politicieni, de aceea trebuie văzute cu o oarecare rezervă asupra datelor. 

După toate datele pe care le cunosc, PNL și PSD sunt într-o zonă apropiată ca procente, ALDE și USR sunt în a doua categorie, mult mai jos, în jur de 10%. Pot fluctua puțin în sus sau în jos. Și, desigur, partidele mai mici care se zbat să intre în Parlamentul European atât timp cât prezența este mică la aceste alegeri, au o șansă în plus pentru că procentele sunt relative, iar soluția este dată de numărul de votanți. E un tablou flexibil, deocamdată n-a început campania, iar candidații doar se conturează în unele cazuri. Datele sunt relativ ”de start”. Se pot produce evoluții în jos sau în sus cu câteva procente la oricare formațiune politică. Deocamdată nu vedem exact ceea ce fac.” a spus sociologul.

În legătură cu tema unui posibil referendum declanșat de Iohannis, Alfred Bulai consideră că există un risc destul de mare ca un cvorum să nu fie atins din cauza unei posibile tergiversări din partea Guvernului:

”Un alt element este cel cu referendumul. De obicei, se pune un referendum în ziua alegerilor ca să asiguri prezența minimă. Adică nu referendumul trage în sus alegerile, ci invers. De regulă, pui referendum ca să existe cvorum  și să fie validat, deci logica este inversă. Alegerile sunt politice, sunt mai importante. Desigur, acum depinde de temele invocate într-un referendum. Ultima experiență românească despre care toți politicienii au crezut cu fervoare că va dinamiza masele nu au avut această deschidere la nivelul populației. 

Referendumul pe orice temă s-ar face ar trebui să fie precedat de o amplă campanie publică, de polarizări, de poziții, adică problemele invocate la referendum să țină de agenda publică a populației pe o bună perioadă de timp. Depinde acum de organizarea Guvernului. Dacă vă amintiți la referendumul din 2007, când PNL era la guvernare, a făcut o șmecherie: a pus referendumul în aceeași zi, dar nu în aceleași secții. Deci alte buletine, alte secții. Unii se duceau la parterul școlii, alții la etajul 2 pentru a vota la referendum. Alții s-au dus în altă școală, deci există tendința ca prezența să fie chiar mai mică la referendum.”  a mai spus el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *