Skip to content
Politică

Alfred Bulai face praf moțiunea Opoziției: Nu se leagă de nimic

Opoziţia a depus vineri la Parlament moţiunea de cenzură împotriva guvernului PSD-ALDE. Intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, aceasta a fost semnată de 163 de parlamentari, dar va avea nevoie de 233 de voturi pentru a schimba guvernul. Moţiune de cenzură ar urma să fie citită luni în Plenul Parlamentului, pentru a fi votată într-o şedinţă comună a Senatului şi a Camerei Deputaţilor ce va avea loc joi.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu sociologul Alfred Bulai, prodecan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, pentru a analiza ce se va întâmpla cu moțiunea de cenzură depusă de către Opoziție.

Astfel, sociologul este de părere că această moțiune nu va avea un rezultat favorabil, în condițiile în care pare că nici măcar toți membrii Opoziției nu sunt încrezători în reușita ei.

Moțiunea are șanse foarte, foarte mici pentru că ar trebui să fie un număr foarte mare din PSD sau ALDE care să voteze împotriva moțiunii de cenzură. Nu sunt speranțe foarte mari de a se schimba ceva. E posibil să fie și un rezultat foarte strâns. Dar la cum a artătat în ultima vreme capacitatea Opoziției de a se mobiliza, nu aș zice că ar trebui să ne așteptăm la surprize. Ar trebui să fie o mișcare subterană extraordinară de care să nu știe nimeni pentru reușită. Ceea ce este greu de crezut”, a zis Alfred Bulai.

Chestionat în legătură cu existența unui alt moment oportun pentru depunerea acesteo moțiuni de cenzură, sociologul supus că „nu cred că acesta era neapărat un moment oportun. Pur și simplu este sfârșitul anului, trebuia să facă ceva. Au încercat. Nu se leagă de nimic. În general trebuie să o legi de un eveniment mai dramatic, mai important. Acum este sfârșitul anului, oamenii au alte peocupări. Interesul este minim pentru politică în această perioadă. Problema fundamentală este cea de organizare a Opoziției. Să încerci chiar la jumatea lunii decembrie să dai moțiunea, nu este chiar cea mai bună soluție. Dar, mă rog. Asta pentru că nu s-au înțeles și nu au reacționat pe o logică de a construi o asemenea susținere. Acum, sigur că există o vulnerabilitate a PSD la nivel de Camera Deputaților, dar cât timp UDMR și minoritățile nu dau un semnal clar că ar vota împotriva moțiunii și de asemenea nu există sugestia că un grup mai mare din PSD ar vota pentru moțiune. Imaginea va fi a unui Guvern mai mult decât slăbit. Ideea era să dărâmi Guvernul. Mesajele nu sunt atât de tranșante și nici unii politicieni din Opoziție nu sunt chiar atât de convinși de viitorul moțiunii, ceea ce pune pe gânduri chiar pe cei care poate. din PSD, ar fi votat pentru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *