Skip to content
Politică

Alfred Bulai face radiografia unui eșec al Opoziției: Momentul a fost cel mai nefericit

stirilekanald.ro

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL, USR și PMP și denumită „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României!” nu a trecut de Parlament, adunând doar 161 de voturi, mai puține chiar decât semnăturile.

Liderii Opoziției s-au adresat fără succes unor posibili semnatari din partea PSD, ALDE și UDMR: „Alegerea pe care o veți face azi, doamnelor și domnilor din PSD, ALDE și UDMR, este între Liviu Dragnea și România.”

Totodată, reprezentanții Opoziției au oferit, printre altele, argumentul protestului implicit al românilor plecați din țară: „Cel mai mare protest din istoria acestei țări nu este în stradă. E unul tăcut și permanent. Sunt cei 4 milioane de români nevoiți să plece.”

În acest context, redacția PSNews a luat legătura cu sociologul Alfred Bulai pentru o explicație a eșecului moțiunii de cenzură, dincolo de datele cunoscute, de calculele matematice.

Concret, sociologul a subliniat faptul că eșecul moțiunii, previzibil și pentru inițiatori, s-a datorat și momentului ales cu totul „nefericit,” când nu doar că nu ieșeau calculele, dar nici atenția publică nu mai putea fi captată. La sfârșit de an, interesul public scade simțitor sau nu mai există deloc.

Era anticipabil, nici măcar cei care au inițiat moțiunea au tot spus că sunt rezervați, nu puteau să spună că n-au nicio șansă că era o idioțenie. Deci când spun inițiatorii că sunt rezervați, este evident că nu există șanse. Faptul că iei niște deputați și îi aduci la Ponta nu înseamnă că, la rândul lui, Dragnea nu este în stare să ia deputați sau pur și simplu să aranjeze cu alte grupuri și cu alți deputați. Era destul de evident, nu era o problemă, mai ales că momentul era totuși cel mai nefericit, adică închei anul și hai să facem moțiune, au fost multe momente în care puteau să facă, nu neapărat cu succes, dar mai fierbea populația, acum lumea e cu cumpărături, e sfârșit de an, Crăciunul. Atenția a fost zero barat aproape pe eveniment. Asta e”, a explicat Alfred Bulai.

Mai mult, întrebat referitor la natura mesajului transmis de Opoziție, în sensul în care poate nu a fost suficient de puternic și de coerent, chiar și dacă moțiunea oricum pica, sociologul a răspuns că altfel se pune problema, că impactul depinde de context și de existența unei crize, nu de mesaj în sine. Un moment bun altul ar fi fost, când existau cu totul alte premise.

Mesajul are sens și funcționează bine într-un anumit context, când lumea e interesată. Când a fost după 10 august, după cum a sugerat Băsescu, n-au putut să zică domnule, ne luăm după partidul ăsta mic, au mai fost momente, tensionate, de atenție publică legate de problemele și poticnelile din PSD și din Guvern. N-au făcut-o atunci.

Atenția nu mai este mare pe politică, pe nimic în acest moment, deci mesajul nu contează, nu are ce mesaj să-l ia. Moțiunea vine într-un moment de criză, nu vine când s-a sfârșit anul,” a spus sociologul.

Totodată, Alfred Bulai a precizat că pierderea majorității la Cameră nu intră în ecuație în ceea ce privește cel puțin impactul public, și că o „problemă” în Parlament nu afectează populația.

Asta nu era o criză, era o glumă. 2, 3 voturi dintr-o Cameră nu înseamnă că și-au pierdut majoritatea. Criza trebuie să privească populația, nu o problemă a Parlamentului. Parlamentul nu s-a blocat, nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Asta cu au trecut câțiva și că la calcule s-a stricat majoritatea la Cameră e o glumă, nu are impact public. Criza înseamnă ceva care afectează populația, nu o matematică ce e vizibilă în Parlament”, a adăugat Alfred Bulai.

În final, chestionat în legătură cu ce ne putem aștepta să se întâmple, Alfred Bulai a spus că nu se va întâmpla nimic notabil sau nimic care să ne ia prin suprindere, dat fiind că și politicienii, ca toată lumea, intră în vacanță. Totuși sociologul a tras un semnal de alarmă, în sensul că și în perioada următoare se va acorda o importanță unor lucruri „secundare,” cum ar fi gafele primului ministru.

Nu se întâmplă nimic. Vine Revelionul, vine președinția, deci vom avea o perioadă probabil foarte liniștită. În afară de faptul că o lungesc PSD-ul cu amnistii și grațieri care să pună țara pe jale, nu văd ce ar putea să se întâmple. Nu-mi pare că se întâmplă absolut nimic, de asta cred că toată lumea pleacă în vacanță, care să aibă o rezonanță ca și cum se poate da așa în pragul Revelionului. Parlamentul e în vacanță mai multe săptămâni, parlamentarii sunt plecați, justiția intră în vacanță, toată lumea e în vacanță.

O să înceapă președinția, atenția va fi pe gafele doamnei Dăncilă și cu asta basta. În rest, ca de obicei, nu mai interesează nimic care este important. Evident, gafele primului ministru nu sunt importante, sunt de cancan. Lucruri importante care nu se fac în România sau lucruri sunt chiar grave în România nu le discută nimeni, toată lumea discută numai probleme care în realitate sunt destul de secundare”, a atras atenția Alfred Bulai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *