Skip to content
Politică

Alfred Bulai, verdict incendiar înainte de prezidențiale: mutarea care ar putea să o scoată complet din joc pe Dăncilă

Președintele PSD Viorica Dăncilă a fost votată de către social-democrați pentru a fi candidat la Preşedinţie. Președintele României, Klaus Iohannis își își dorește și el încă un mandat, având susținerea Partidului Național Liberal (PNL), candidatul USR-PLUS este Dan Barna, iar Călin Popescu Tăriceanu a fost propus de ALDE. PRO România și PMP încă nu și-au desemnat candidații pentru prezidențiale.

CITIȚI ȘI: UPDATE S-a votat: Viorica Dăncilă, candidatul de sacrificiu al PSD la alegerile prezidențiale. Doi lideri ai partidului s-au opus

„Dăncilă va pierde niște voturi care pot fi critice”

Contactat de PSnews.ro, sociologul Alfred Bulai susține că Viorica Dăncilă are șanse mari să ajungă în turul 2 al alegerilor din toamnă, cu o condiție: să nu fie un alt candidat mai puternic pe partea stângă, ca de exemplu Gabriela Firea.

Astfel, Bulai este de părere că o eventuală candidatură a Gabrielei Firea sau a oricărui alt actual sau fost social-democrat „notabil”, i-ar diminua considerabil șansele Vioricăi Dăncilă.

„E discutabil dacă PSD are șanse să ajungă în turul 2 cu Viorica Dăncilă. Sigur că există aceste șanse de a ajunge în turul 2, pentru că este vorba despre un aparat de partid care se poate mobiliza, mai ales că este vorba de primul ministru și mă îndoiesc că o vor lucra pe doamna Dăncilă. Șansele sunt relativ destul de mari să ajungă în turul 2.

Problema este cine sunt ceilalți contracandidați. Atât timp cât nu mai există alt contracandidat important, în afară de Klaus Iohannis și Dan Barna, teoretic și practic șansele sunt de 60% ca doamna Dăncilă să ajungă în turul 2. Dacă pe partea stângă mai există un candidat notabil atunci există posibilitatea ca doamna Dăncilă să nu facă acest pas. Pe partea stângă, doamna Firea sau cine ar mai putea fi acel contracandidat – unul destul de important pentru stânga din România – doamna Dăncilă va pierde niște voturi care pot fi critice pentru a ajunge în turul 2 al prezidențialelor.

Va depinde de campania electorală pe care o va avea PSD. Procentajul candidatului depinde și de performanțele celorlalți. Doamna Dăncilă are prima șansă să ajungă în turul doi într-o situație în care pe stânga nu avem pe altcineva. Dacă o parte dintre PSD-iști vor avea variante mai atractive, atunci e posibil ca doamna Dăncilă să piardă o parte din voturi cât să nu ajungă în turul 2”, a declarat sociologul Alfred Bulai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *