Skip to content
Politică

Alianța care va duce la dispariția ALDE. Sociologul Alfred Bulai: Partidul lui Tăriceanu va fi înghițit cu totul

Antena 3
" "

Contactat de PS News, sociologul Alfred Bulai vorbește despre negocierile privind o alianță PRO România- ALDE pentru alegerile parlamentare din decembrie. Astfel, sociologul atrage atenția că, de fapt, scopul lui Victor Ponta este „să ia ALDE cu totul”, iar asta „nu este cea mai bună soluție pentru ALDE”.

„Apropierea dintre Tăriceanu și Ponta s-a făcut mai demult, de aia s-a și rupt la un anumit moment dat. ALDE a plecat, au fost niște tensiuni acolo tocmai pentru că cei doi lideri au stabilit un mariaj în secret în sensul în care partidele lor nu știau și atunci mulți s-au simțit deranjați și e cumva firesc”, amintește Bulai.

" "
" "

„Domnul Ponta are un partid care are emoții să intre în Parlament, dar nu chiar așa mari, în sensul în care a declarat că stă acceptabil, adică cumva într-o zonă de siguranță în limita de peste 5%. La ALDE  nu este cazul, nu au mai intrat în Parlamentul European, nu au făcut nici 5% . În acest moment sigur, își doreau o alianță pentru că aveau niște locuri asigurate cu PSD-ul, nu neapărat cu partidul domnului Ponta. Asta pentru că PSD-ul avea mult mai multe de oferit, avea mai multe locuri eligibile și partidul având un scor mare putea să fie generos. Partidul domnului Ponta nu poate fi chiar așa generos, e cumva pus la punct în acest moment Tăriceanu. 

Alianța cu Ponta face să existe o reală presiune ca domnul Ponta să ia ALDE cu totul pentru că în realitate prea multe locuri eligibile nu vor fi. Din acest punct de vedere nu este cea mai bună soluție pentru ALDE.

Apropierea dintre Tăriceanu și Ponta s-a făcut mai demult, de aia s-a și rupt la un anumit moment dat. ALDE a plecat, au fost niște tensiuni acolo tocmai pentru că cei doi lideri au stabilit un mariaj în secret în sensul în care partidele lor nu știau și atunci mulți s-au simțit deranjați și e cumva firesc. Unii s-au simțit deranjați de Tăriceanu și acum se trezeau într-o relație cu ALDE”, a punctat Bulai.

„Nu e o situație bună pentru ALDE pentru că locuri eligibile vor fi mult mai puține, problema majoră este că un alt pseudo-partid de ăsta inventat peste noapte, cel al lui Voiculescu, care luase în calcul alianța cu PSD-ul și care luase în calcul locuri eligibile pe care le-a și promis și care a luat mulți politicieni de pe la ALDE și de pe la alte partide nu are nicio șansă să intre în Parlament, iar oamenii mergeau pe logica că alianța cu PSD le va garanta un număr de locuri. Din acest punct de vedere, PSD-ul a jucat destul de bine în sensul în care a scăpat de presiunea unor locuri pe care le dădea pe ideea de alianță care nu ajuta foarte mult, nici măcar aia cu PRO România. Numai domnul Voiculescu nu a înțeles că nu mai este atât de important și nici televiziunea lui nu mai e atât de importantă. Există online-ul, există multe alte canale de comunicare. Din acest punct de vedere scena s-a simplificat.

Din punctul meu de vedere domnul Ponta nu este cine știe ce afectat, dar ALDE și partidele mici, dacă nu au alianță, locurile lor sunt vulnerabile și cumva ALDE este captiv în acest moment să facă alianță”, spune Alfred Bulai.

Alianța PRO România-ALDE doar o strategie pentru Victor Ponta: Cine va înghiți pe cine?

„Cu siguranță este o strategie. Acum aveți în față doi lideri-domnul Tăriceanu are spre 70 de ani, iar domnul Ponta e cu cel puțin 20 și ceva de ani mai tânăr. Din acestă perspectivă ce credeți? Cine va reuși să înghită pe cine? Domnul Tăriceanu a fost candidat în 2014, la doar 6 ani după ce terminase un mandat bun de prim-ministrul la acea vreme.

Trecând timpul, domnul Tăriceanu a rămas doar un șef de partid, nu mai e personajul de acum 12 ani. Timpul trece și capitalul mare pe care l-a făcut Tăriceanu nu mai este același și atunci, în acest context perspectiva îi dă șanse domnului Ponta, în niciun caz lui Tăriceanu. Din acest punct de vedere Tăriceanu nu mai reprezintă centrul gravitațional care să ducă foarte mulți oameni lângă. 

Pe de altă parte, domnul Ponta a confirmat că PRO România este o construcție care are șanse. Domnul Tăriceanu cu ALDE la ultimul examen de europarlamentar au picat. La cel prezidențial, nici Ponta și nici Tăriceanu nu au mai avut curajul să lanseze pe cineva de al lor. Din acest punct de vedere e o chestiune de vârstă, de prospețime politică”, a conchis sociologul.

Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu negociază o alianță pentru alegerile parlamentare din decembrie, după ce PSD a exclus, marți, orice asociere electorală cu Pro România.

”Am discutat cu domnul Tăriceanu. Am văzut că PSD a decis să nu facem o Opoziție Unită și atunci ne propunem noi, PRO România și ALDE, să ne unim forțele într-un proiect de Opoziție pe termen lung la adresa guvernului PNL-UDMR-PMP. Însă discuțiile concrete vor fi după 27 septembrie”, a declarat Victor Ponta, liderul Pro România, pentru PS News.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *