Skip to content
Politică Societate

Alianța cu SUA, garanția pentru securitatea României? Ce spun românii

" "

Cei mai mulți dintre români cred că politica de apărare a României trebuie să se axeze cu precădere pe alianța cu SUA în cadrul NATO, arată ultimul sondaj de opinie făcut de Biroul de Cercetări Sociale, obținut în exclusivitate de PSNews.

Astfel, 39% dintre dintre respondenții sondajului citat văd în alianța cu SUA în cadrul NATO principala garanție de securitate pentru țara noastră.

" "
" "

De cealaltă parte, doar 15% dintre respondenți consideră că politica de apărare a României ar trebui să se axeze mai mult pe crearea unei armate comune europene.

Iar 13% dintre ei preferă o independență față de toate țările.

În schimb, 11% dintre respondenții sondajului cred că politica de apărare a României ar trebui să se axeze mai mult pe o alianță militară cu țările vecine.

Doar 5% ar alege, în contrapartidă, un parteneriat strategic cu Rusia.

Există, conform realizatorilor sondajului, și un procent de 17% de români care nu știu pe ce ar trebui să se axeze politica de apărare.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-20 martie 2019 pe un eșantion național de 1144 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *