Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Alianța PNL-USR-PLUS este o alianță anti-Firea, susține sociologul Dan Jurcan: Dacă votul va fi unul politic, contează prea puțin numele candidaților

Captură DIGI 24 TV

Sociologul Dan Jurcan a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre recentele evenimente politice, în contextul alegerilor locale din septembrie. Acesta a spus că alianța dintre USR-PLUS și PNL este de fapt o alianță anti-PSD și anti-Firea, de vreme ce USR-PLUS reprezintă mai degrabă stânga progresistă și nu dreapta politică, deci nu putem vorbi despre o alianță de dreapta. Sociologul a mai spus și că Gabriela Firea se află într-o situație delicată.

Nu în ultimul rând, sociologul a vorbit și despre alegerile de la sectoarele din Capitală, precizând că dacă votul va fi unul politic, nu prea contează numele candidaților.

“În ultimele luni am asistat la numeroase atacuri între PNL și USR. În aceste condiții, acordul pe care Barna și Orban au reușit să încheie privind desemnarea de candidați unici pentru sectoare și susținerea lui Nicușor Dan pentru funcția de primar general poate fi considerat un prim pas spre succes. Alianța forțelor de dreapta este de fapt o alianța anti PSD, anti Firea, pentru că acolo există un melanj ideologic cu foarte multe incompatibilități. USR PLUS se declară de dreapta în România, dar de fapt vorbim de o stângă europeană progresistă. PNL este un PSD în oglindă, de dreapta, dar conservator în multe privințe. Oricum, ideologiile nu sunt relevante aici, ci liniile de demarcație. Iar anti-pesedismul e mult mai puternic si poate uni, dincolo de aspectele de diferențiere dintre PNL si USR PLUS.

Simpla declarare a alianței nu este suficientă. Ea trebuie bine comunicată, astfel încât votul să fie unul politic, nu pentru o anumită persoană. Timpul e prea scurt pentru a genera notorietate și încredere pentru fiecare dintre candidați. De aceea cred că vom asista în următoarele săptămâni la o intensificare a mesajului negativ. Succesul acestei alianțe se va baza pe un vot anti PSD, anti Firea, nu un vot pentru PNL sau pentru USR PLUS.

Pentru Firea și PSD probarea capacității de negociere între PNL și USR nu este o veste bună. În plus, stilul belicos de mahala adus pe scena politică de viceprimarul Bădulescu nu a adus niciun plus în intențiile de vot pentru PSD. La fel campaniile derulate de PMB la diversele televiziuni despre succesele actualei administrației riscă să fie percepute ca o risipă propagandistică. Oamenii vor să simtă beneficiile muncii unui bun primar direct, prin proprie experiență, nu printr-un mesaj publicitar. Ei vor să vadă drumuri, spații verzi, spitale, poduri, șosele de centură etc., nu să li se vorbească despre asta după patru ani la cârma capitalei. Firea e într-o situație destul de delicată. Dacă atacă prea mult candidații alianței USR PLUS, riscă să irite electoratul de dreapta și să îl mobilizeze la vot, ceea ce o dezavantajează. Dacă se asociază prea mult cu PSD, riscă să fie trasă în jos de moștenirea Dragnea. Mai poate însă poza în postura de victimă și poate fructifica ce i-a mai rămas din creditul personal de imagine pentru a convinge.

Dacă votul va fi unul politic, contează prea puțin cine va candida pe sectoare. Dar sunt totuși diferențe. Sectorul 1 are un puternic electorat de dreapta, iar la alegerile trecute, candidatul USR a fost la un pas de a câștiga. Este clar favorizat într-un context de challenger. La sectorul 2, intrarea lui Onțanu în cursă poate schimba lucrurile. Are notorietate și a fost apreciat ca fiind un primar bun. Radu Mihaiu de la USR este prea puțin cunoscut, dar pe un vot politic are șanse să îl depășească pe Onțanu. La sectorul 3 Negoiță a dezertat din PSD dar candidează din partea București 2020, iar PSD îl aduce pe Bădulescu. Electoratul de stânga se fragmentează, ceea ce l-ar putea avantaja pe candidatul PNL, Adi Moraru, pe fondul unui vot politic. La sectorul 4, Daniel Băluță este cunoscut și apreciat, dar este și legat de scandalurile cu clanurile interlope. Aici candidatul PLUS, Simona Spătaru este total necunoscută. La sectorul 5 candidatul PNL este puțin cunoscut, Daniel Florea este favorizat, dar îl avem și Cristian Piedone, care se bucură de notorietate în electoratul pro PSD. Ciprian Ciucu a fost foarte activ politic, este relativ cunoscut pentru sectorul 6 și ar avea o șansă pentru a-l învinge pe candidatul PSD, Gabriel Mutu.

Primarii de sectoare ai PSD au încercat să pluseze prin lucrări desfășurate în ultima vreme (anvelopări de blocuri, parcări, asflatări etc.), ceea ce i-ar putea avantaja. Dar dincolo de aceste aspecte, un vot politic anti PSD va fi esențial pentru ca alianța PNL USR PLUS să câștige capitala. Și nu ar fi exclus ca pentru a potența un astfel de mesaj, să asistăm și la o implicare de susținere a președintelui Klaus Iohannis în aceste alegeri”, a precizat sociologul pentru PS News.

4 comentarii la “Alianța PNL-USR-PLUS este o alianță anti-Firea, susține sociologul Dan Jurcan: Dacă votul va fi unul politic, contează prea puțin numele candidaților

  1. Chiar ca ideologiile nu sunt importante, mai degraba omul si ce a facut bun in sector.
    Iar in sectorul 4 Baluta a facut parcari, reabilitat blocuri si scoli, construieste spitale etc. Cum sa nu il voteze lumea?

  2. Contează numele, că de-aia la sectorul 1 au renunțat liberalii la Tănase Stamule. Practic, sectorul 1 rămâne acum la Dan Tudorache.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *