Skip to content
Opinii & Analize

Alianța PNL-USR-PLUS, misiune dificilă în București. De ce nu are victoria asigurată în niciun sector

Alianța PNL-USR-PLUS se apropie de finalul negocierilor, iar PNL și USR și-au împărțit partidele, inclusiv PLUS reușind să primească șansa de a candida la o primărie de sector, ceea ce reprezintă o mare performanță pentru un partid care există mai mult în online.

USR va primi sectoarele 1 și 2 din București, unde vor candida Clotilde Armand, respectiv Radu Mihaiu. PLUS va primi candidatura în sectorul 4, pentru Simona Spătaru. PNL se va mulțumi cu sectoarele 5 și 6, unde vor candida Dan Croitoru și Ciprian Ciucu. Mai rămâne sectorul 3 pe care nu-l vrea nimeni, care cel mai probabil va fi tot al PNL.

" "

Daniel Tudorache, actualul primar al Sectorului 1, stă bine în sondaje și pleacă cu prima șansă la victorie. Clotilde Armand a scăpat de eticheta de om nou, mai ales după ce s-a descoperit implicarea sa în contractul cu Bechtel și autostrada inexistentă. Clotilde Armand s-a dovedit a fi doar un alt userist abonat la banii statului, așa cum a fost și Dan Barna. Nici măcar discursul anti-corupție nu-l mai poate folosi în 2020 pentru că se va întoarce împotriva sa.

Radu Mihaiu pare a fi cel mai slab candidat propus de alianță, într-un sector în care ar fi avut șanse – cel puțin teoretic – să câștige primăria. Eliminarea lui Dan Cristian Popescu ridică întrebarea dacă acesta va candida independent. În Sectorul 2 se vorbește despre intenția lui Neculai Onțanu de a reveni la primărie. Cel mai greu scenariu pentru Radu Mihaiu ar fi acela în care va trebui să lupte împotriva lui Neculai Onțanu și Dan Cristian Popescu. Cu candidatura lui Radu Mihaiu, de acum șansele trec de partea PSD.

Simona Spătaru, din partea PLUS, merge liniștită la o înfrângere în fața lui Daniel Băluță și poate spera doar ca diferența să nu fie una foarte mare. Dar ținând cont că nu are nicio notorietate și nicio realizare pentru sectorul 4 sau în politică, în general, acesta va fi ignorată de electorat, într-un sector în care realizările sunt de partea lui Băluță.

Candidatura lui Dan Croitoru pentru Primăria Sector 5 nu este deloc sigură, deoarece Dan Barna a anunțat că USR-PLUS nu-l va susține. Astfel, sunt șanse mari ca PNL să-și desemneze un alt candidat și vom vedea în ce măsură acest lucru va fi pe placul membrilor de partid, care se văd nevoiți să-și facă listele în funcție de preferințele USR-PLUS. Dacă Dan Croitoru va rămâne în competiție, atunci Dan Barna va avea o problemă în interiorul USR.

Nici Ciprian Ciucu nu e sigur de victoria la Primăria Sector 6. Dacă PMP va candida singur la alegerile locale din 2020, atunci Ștefan Florescu se va bate pentru Primăria Sectorul 6. În 2016, Ștefan Florescu era candidat independent și obținea aproape 15% din voturi. PMP va rupe din voturile alianței și atunci Ciprian Ciucu va fi afectat. Chiar și așa, Ciucu poate reuși să mobilizeze oamenii de partea sa, mai ales că va avea sprijinul a trei partide și nu ar fi exclus ca acesta să convingă o parte din electoratul PMP.

Alianța PNL-USR-PLUS va mai putea câștiga de pe urma Pro România, când Victor Ponta va decide să anunțe candidații pentru primăriile de sectoare din București. Cât de mult va conta Pro România pentru rezultatul final ține doar de oamenii aruncați în luptă. Candidații slabi și fără notorietate vor aduce un rezultat cu mult sub așteptări.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *