Skip to content
Politică

Alianța PNL-USR-PLUS nu va rezista până la parlamentare, susține analistul Petrișor Peiu: Sunt partide care, în esență, se urăsc

basilica.ro
" "

Analistul Petrișor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Marii Negre, a vorbit în exclusivitate despre excluderea PMP-ului din alianța USR-PLUS-PNL la alegerile locale din București. În opinia acestuia, excluderea reprezintă o greșeală.

“Excluderea unui partid care are, în mod evident, tendințe creștin-democrate și care este membru în Partidul Popular European este o greșeală. Deci excluderea PMP cred că este o greșeală pentru că le forțează mâna să își găsească o soluție pe propriile lor picioare, ceea ce va afecta scorul general al frontului anti-PSD.

" "
" "

În mod cert candidatura lui Traian Băsescu va avantaja PMP-ul și probabil că și pe Gabriela Firea în final, pentru că voturile pe care PMP-ul le va lua sunt voturi care pleacă dintr-un bazin anti-Firea, anti-PSD. Eu cred că avem de-a face cu o oarecare nuanță aici, în sensul în care PMP-ul încă poartă niște discuții cu PNL și nu mi se par extrem de determinați acum. Mai determinat mi se pare Traian Băsescu, care sigur are fler politic și care cred că ar avea și ce să spună, ar avea un program pentru București, spre deosebire de ceilalți candidați care merg pe un discurs de polarizare politică între stânga și dreapta. Băsescu chiar ar avea ceva de spus despre București. Dar repet, partidul PMP mi se pare mai puțin determinat decât Traian Băsescu în a concepe o candidatură separat de PNL”, a explicat analistul pentru PS News.

Întrebat dacă candidatura lui Băsescu are vreo legătură și cu scorul slab al PMP din majoritatea sondajelor de opinie, Petrișor Peiu a spus că “100% are legătură”.

”Aici au și ei o vină pentru că au rămas în umbra fondatorului. Dar într-adevăr inclusiv eu simt asta, anume că PMP pe fondul polarizării între PNL și PSD, se duce într-o zonă sub 5% și o reactivare a lui Traian Băsescu sub forma acestei candidaturi la Primăria Capitalei va readuce PMP-ul în jocul politic, la masa partidelor importante”, a precizat Peiu.

Analistul a mai precizat că alianța USR-PLUS-PNL nu va rezista până la alegerile parlamentare.

“Nu cred că va fi o alianță până la parlamentare. Sunt partide care, în esență, se urăsc și s-au atacat foarte des în ultima vreme, au parcursuri diferite, sunt concurente. Și dacă ar face această alianță ar da practic voturi în plus către PSD pentru că ei ar lua mai puține voturi împreună decât ar lua separat. Experiența a dovedit că de fiecare dată când s-a încercat o coagulare de tip convenție, alianță de dreapta a fost un eșec, au luat mai puține voturi decât au luat separat“, a conchis analistul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *