Skip to content
Politică

Alianța Vestului, la mâna Guvernului pentru atragerea fondurilor europene

Trei din cei patru primari din Alianţa Vestului au avut o primă întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a discuta posibilitatea atragerii unor fonduri direct de la Bruxelles. Mesajul experţilor europeni au transmis că AVE poate atrage fonduri europene direct de la Bruxelles, dar numai cu acordul Guvernului.

Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj – Napoca) şi Gheorghe Falcă (Arad), s-au întâlnit marţi, la Timişoara, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a discuta posibilitatea ca Alianţa Vestului (AVE) să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles. Marele absent al întâlnirii de la Timişoara a fost primarul Oradeei, Ilie Bolojan, care a lipsit din motive medicale. Delegaţia venită la Timişoara din partea Comisiei Europene a fost condusă de Maria Sioliou, Policy officer, Directoratul General pentru Politică Regională şi Urbană.

La eveniment au participat şi directorii Agenţiilor de Dezvoltare Vest, respectiv Nord-Vest, precum şi consultanţi Jaspers. În cadrul discuţiilor cei trei primari membri AVE au prezentat proiectele pe care Alianţa vrea să le realizeze cu fonduri europene. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a prezentat concluziile discuţiilor, potrivit cărora reprezentanţii Comisiei Europene i-au asigurat pe reprezentanţii Alianţei Vestului că în exerciţiul financiar 2021 – 2027 pot atrage fonduri europene direct de la Bruxelles, dar numai cu acordul şi sprijinul Guvernului, fiind nevoie ca proiectele AVE să fie incluse într-o strategie naţională de dezvoltare, scrie adevarul.

„Va fi posibil (n.r. să se acceseze fonduri europene direct de la Bruxelles), dar depinde şi de poziţia Guvernului României. Noi nu vrem să facem nimic, ca să fie lucrurile foarte clare, fără agreerea Guvernului României pentru că ceea ce facem noi trebuie să se înscrie în strategia naţională, să fie în consonanţă cu ceea ce se face în ţara noastră. Nu putem să venim în paralel să facem lucruri care să nu se potrivească cu strategia naţională. Asta ni s-a spus. Dacă Guvernul va agrea ca o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, din punctul de vedere al Comisiei Europene nu sunt impedimente de finanţare directă a unor proiecte cu care aplică Asociaţia”, a declarat, la finalul discuţiilor, primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *