Skip to content
Politică

Alianța Vestului și provocările geopolitice pentru România și UE

rri.ro

Lansarea Alianței Vestului (AV) va duce la nașterea unui sentiment de autonomie în Ardeal, chiar dacă vrem sau nu vrem să ajungem la această discuție. Ideea deja s-a aprins în rândul ardelenilor. Alianța Vestului, chiar dacă va avea doar rolul de a atrage mai multe fonduri europene, va pune România și Uniunea Europeană în fața unei mari provocări privind geopolitca și tensiunea NATO-Rusia.

Ceea ce dorește Alianța Vestului – să sară peste Guvern pentru a obține fonduri – nu este o idee deloc nouă, ea a fost deja folosită în Polonia, unde n-a avut niciun rezultat. S-a încercat același lucru, dar UE nu a fost dispusă să negocieze cu ceilalți, indiferent cât critică guvernul polonez. Pentru că UE va negocia cu fiecare oraș în parte, dar nu va hrăni interesele și orgoliile unei Alianțe sau ale unei grupări care vrând, nevrând se va îndrepta spre o discuție despre autonomie și va destabiliza politica internă.

De ce UE nu va discuta cu Alianța Vestului?

În acest moment, asistăm la un conflict între NATO și Rusia, ambele fiind preocupate să-și apere teritoriile sau chiar să le extindă pe cât de mult posibil. Rusia a devenit, în ultimii ani, vecinul României, riscând ca țara noastră, în viitor, să se transforme în noul stat tampon al Europei dacă UE va eșua în Ucraina și Republica Moldova. Uitându-ne la faptul că diplomația românească a eșuat lamentabil în Republica Moldova, unde nu a reușit să influențeze politica de peste Prut și a lăsat-o pe mâna oligarhilor, sau la fel în Ucraina, nu putem decât să ne așteptăm resemnați titlul de stat tampon.

În ultimii ani, politica externă a României a fost un eșec răsunător care a asistat la conflictul din Ucraina și problemele cu corupția din Republica Moldova. Ba chiar mai mult, România a fost inexistentă în aceste ecuații și în loc să-l schimbe pe Vladimir Plahotniuc, care în trecut s-a bucurat de sprijinul țării noastre, acum l-a transformat în principalul inamic al democrației și al luptei anticorupție. Nici nu puteam să avem pretenții, deoarece că politica externă este reflecția politicii interne.

Acum, Uniunea Europeană va încerca să estompeze în Europa orice dezbatere sau discuție despre autonomie. Momentan, a reușit în Catalunya, unde conflictele ajunseseră să fie sângeroase. Dacă Alianța Vestului crede că va intra în discuții cu UE pentru a cere mai multe fonduri și pentru ca ulterior să se bată cu pumnul în piept că ei sunt cei mai harnici și mai buni din țară, înseamnă că nu au înțeles provocările externe. Și nu le-au înțeles, pentru că Alianța e condusă de primari care oricum nu sunt interesați de Rusia sau NATO.

Sigur, UE va fi dispusă să discute cu aceste orașe și să le ajute, dar nu pe cele care se vor ridica cu pretenții și va fi de două ori mai atentă la situația din România. O discuție despre autonomie în România, indiferent de unde vine sau pe ce motive, îi va oferi lui Vladimir Putin mai multe șanse să-și extindă influența. Să nu fim naivi și să ne amăgim că avem trupe NATO, pentru că nu vor veni americanii să tragă cu tancul dacă ardelenii vor cere referendum pentru autonomie după 2020. Nu vom folosi rachetele Patriot dacă Facebook va fi invadat cu mesaje pentru autonomie sau mesaje naționaliste.

Rusia are nevoie doar de această tensiune pentru a se infiltra în politica noastră și pentru a destabiliza țara. Democratic, fără trupe sau „omuleți verzi pe străzi”, cum a fost în Ucraina. Vom ajunge împărțiți în două tabere: ardelenii cu autonomia, iar noi, ceilalți, cu unitatea. Pe cine va sprijini Putin în această confruntare? Pe toată lumea. Nu are interesul să câștige cineva, ci să fie o luptă continuă, astfel încât NATO să facă un pas înapoi sau să se simtă mereu amenințat. Gândiți-vă că rușii s-au implicat în alegerile prezidențiale din SUA. Cât de greu le poate fi să se implice în conflictele din România, dacă nu înțelegem riscurile și nu luăm măsuri să le prevenim?

Alianța Vestului, izolată politic

Probabil cei din Transilvania vor crede că amenințarea Rusiei vine din Est și ei oricum vor să se ducă spre Vest. Dar la granița de Vest a României pândește Viktor Orban, premierul Ungariei și prietenul lui Putin. Dacă UE va finanța Alianța Vestului și orașele din Transilvania vor lega prietenii cu Orban, ajungem într-o situație în care Orban își va extinde influența în UE. Un alt motiv pentru care UE va fi foarte atentă dacă și cum va finanța Alianța Vestului, încercând să evite orice asocierea a acesteia cu Ungaria.

Dacă se va ajunge la o discuție despre autonomie, Rusia va încercui Alianța Vestului și o va destabiliza din toate direcțiile. În timp ce ne vom amăgi că mergem spre Vestul dezvoltat, ne vom trezi în capcana lui Putin. Ce poate să facă AV? Nimic. Rușii se pregătesc să-și extindă influența în Marea Neagră. Și după 2020 România va avea acest peisaj: încercuiți de Rusia sau aliații ei.

De fapt, are o singură soluție care nu e deloc pe placul electoratului din Ardeal.

În primul rând, să respingă orice discuție/dezbatere despre autonomie și să ceară unitate. În al doilea rând, să critice Guvernul Orban de la Budapesta și să avertizeze că nu vrea asocierea cu un guvern care încalcă statul de drept în Uniunea Europeană. Poate, atenție – poate – , în aceste condiții UE îi va ajuta și va negocia cu ei, văzând un partener loial care înțelege amenințările și se poziționează pro-UE.

Dar e un joc periculos și niciun primar nu va face asta pentru că riscă să piardă alegerile electorale. Electoratul din Ardeal este dispus să răspundă la mesajele anti-PSD, anti-București, anti-Guvern, anti-România, pentru că acolo deja circulă ideea că ei sunt „mai buni” decât toți ceilalți. Practic fondatorii AV au intrat într-o horă mult prea rapidă pentru ei, cu prea multe provocări și, acum, habar nu au cum să joace. Singura lor salvare ar fi aceea ca totul, într-un final, să fi fost doar un șantaj la PSD și o campanie electorală.

În caz contrar, AV se îndreaptă spre un conflict pe care nu îl poate gestiona. Și, așa cum am văzut în Republica Moldova și Ucraina, nici diplomații români nu sunt capabili. Speranța ne rămâne în UE și SUA că ne vor salva și de data aceasta de pericolul numit Rusia.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *