Țările baltice se pregătesc pentru o potențială invazie a Federației Ruse și își fortifică mii de kilometri de granițe. Acest segment este considerat cea mai vulnerabilă parte a flancului militar al NATO, potrivit The Times și Il Messaggero.
La granița dintre NATO și Rusia, statele din prima linie se pregătesc pentru un posibil război cu Moscova. Miniștrii apărării din Estonia, Lituania și Letonia au convenit asupra unui plan de acțiune pentru construirea de structuri comune de-a lungul granițelor, în special fortificații, cu scopul de a descuraja și combate orice tip de incursiune.
Oficialii estoni au spus că guvernul plănuiește să construiască aproxiamtiv 600 de buncăre, în așteptarea unei posibile invazii ruse. Ministerul Eston al Apărării a confirmat că cele trei țări baltice, toate membre ale NATO, „vor construi structuri defensive în următorii ani pentru a descuraja și, dacă va fi necesar, pentru a face față amenințărilor militare”.
„Războiul din Ucraina a arătat că recâștigarea teritoriilor deja cucerite este extrem de dificilă și implică un mare cost în ceea ce privește viețile umane, timpul și resursele materiale”, a declarat Susan Lillevali, adjunctul ministrului apărării din Estonia. „Pe lângă echipamente, muniție și forță de muncă, avem nevoie de instalații fizice pentru a ne apăra eficient țările”, a spus aceasta.
Noua linie de apărare baltică este aliniată cu abordarea NATO: „Apărați fiecare centimetru de teritoriu aliat în orice moment”, a declarat Lillevali.
„Aceste instalații servesc, în primul rând, pentru a evita conflictele militare în regiunea noastră. Ele ar putea da peste cap calculele inamicului. Astfel de fortificații au jucat într-adevăr un rol semnificativ în războaiele care au avut loc în regiunea noastră, de exemplu în Finlanda, și, după cum a arătat războiul din Ucraina, ele sunt valabile și în acest secol”, a mai declarat aceasta.
Construcțiile, care includ buncăre în care se pot adăposti militarii și poate fi stocată muniția, piramide de beton cunoscute sub numele de dinți de dragon, mine antitanc, tranșee și sârmă ghimpată, au scopul „să împiedice inamicul să avanseze rapid pe teritoriul țărilor baltice”.
Proiectul se referă și la Coridorul Suwalki, o fâșie de pământ de 65 km care se întinde pe granița dintre Lituania și Polonia, a cărei ocupare ar izola statele baltice de aliații lor europeni din vest.
Fortificațiile Estoniei vor fi grupate în jurul punctelor de trecere a frontierei Narva, în nord, și Võru, în sud. Lacul Peipus, care marchează o mare parte a graniței cu Rusia, oferă, de asemenea, estonienilor o barieră defensivă formidabilă.
Odată cu războiul din Ucraina, armata rusă a suferit pierderi semnificative, dar Moscova reprezintă încă o amenințare serioasă, după cum subliniază liderii NATO. „Am văzut estimări cu privire la cât de repede va putea Rusia să reconstruiască forțele armate și trebuie să folosim acest timp cu înțelepciune”, a avertizat Lillevali. „Am ajuns la concluzia că este timpul să facem toate pregătirile necesare”, a precizat aceasta.
Oficialii estonieni au planificat până acum construcția a 600 de buncăre. Estonia vrea ca primele buncăre să fie construite de la începutul anului 2025.
Marți, Serviciul de Informații Externe al Estoniei a avertizat în raportul său anual că Rusia intenționează să dubleze numărul de trupe în apropierea granițelor celor trei țări.
Raportul de informații subliniază, de asemenea, planurile Kremlinului de a crea un nou corp de armată, posibil cu sediul la Petrozavodsk, la nord-est de Sankt Petersburg, pentru a acoperi granița cu Finlanda.
De asemenea, recent, șeful Serviciului de Informații Externe al Estoniei, Kaupo Rosin, a declarat că Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu.
Un ofițer al armatei lituaniene și un cercetător la Institutul Baltic de Tehnologii Avansate din Vilnius, Donatas Palavenis, au remarcat că scopul principal al acestor fortificații este de a încetini înaintarea forțelor invadatoare și de a le redirecționa către zonele în care NATO poate opri mult mai bine orice încercare de înaintare a rușilor.
Palavenis afirmă că construcția acestei linii fortificate va necesita timp și resurse, dar eficiența ei este evidentă în războiul din Ucraina.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News