R. Moldova: Aliaţii preşedintei Maia Sandu au obţinut rezultate bune în alegerile locale

Sursa foto: X

Alegătorii din Republica Moldova s-au întors duminică la urne şi au făcut o alegere proeuropeană în cazul multora dintre consiliile municipale disputate în turul al doilea al alegerilor locale, relatează Reuters.

După turul doi de scrutin de duminică, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintei Maia Sandu controlează puţin peste o treime din cele aproape 900 de consilii din ţară, un rezultat pe care partidul îl consideră un succes.

Preşedinta Maia Sandu avertizase înainte de alegeri că forţele pro-ruse din ţară, în special oligarhul fugar Ilan Şor, au trimis bani în Moldova pentru a „cumpăra” alegătorii. Aliaţilor lui Şor li s-a interzis să candideze cu două zile înainte de primul tur, iar acesta, aflat în exil în Israel, s-a plâns că această decizie l-a costat succesul electoral.

Alegătorii din cel de-al doilea oraş din Moldova, Bălţi, au ales ca primar un reprezentant al „Partidului nostru”, un grup care care cere ca Moldova să cultive legături favorabile cu toţi vecinii săi. Aleksandr Petkov l-a învins pe rivalul din partea Partidului Socialist, favorabil Rusiei.

Alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Ungheni au fost câştigate de candidatul independent Vitalie Vrabie, în defavoarea reprezentantului PAS.

De asemenea, un independent a câştigat în Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia, din sudul ţării, unde alegerile regionale din mai fuseseră câştigate de Evghenia Guţul, din partidul lui Şor.

Iar în Călăraşi, oraş din centrul ţării, un candidat PAS va conduce acum consiliul local.

Ion Ceban, care a candidat sub sigla unui partid pe care fondat de el, după ce anterior fusese ales din partea socialişilor, a fost reales primar al capitalei Chişinău, încă din primul tur de scurtin. Susţinătorii preşedintei Maia Sandu sugerează că acesta ar putea avea simpatii pro-ruse, deşi în ultimul timp şi-a schimbat discursul politic faţă de momentul în care a fost ales în primul mandat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: