Skip to content
Externe

Aliaţii trebuie să accelereze livrările de armament către Ucraina dacă vor să se termine rapid războiul, spune un expert militar

G&G Armament

Analistul militar Aurel Cazacu susţine că dacă vor o rezolvare militară rapidă a războiului din Ucraina, Aliaţi trebuie să livreze mai multe sisteme de armament Kievului.

„La început Alianţa a fost mai precaută, dar o rezolvare a situaţiei vine acum  numai dacă se suplimentează ajutorul militar acordat Ucrainei. Cel mai bun exemplu este cel al Turciei care chiar după începutul războiului a livrat drone moderne care fac jale printre blindatele ruseşti. Moscova s-a supărat, dar cu supărarea a rămas pentru că niciun picior al unui militar turc nu a pus piciorul în Ucraina. Repet, dacă nu vrem ca războiul să se întindă pe ani de zile trebuie să dăm Ucrainei instrumentele necesare pentru a tranşa problema, adică sisteme suplimentare de armament modern. Altfel problema de cronicizează, iat oamenii vor continua să moară”, a precizat Aurel Cazacu, informează adevarul.ro.

Declaraţia expertului militar vine în contextul în care, recent, miniştrii din ţările NATO s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta ajutoare suplimentare pentru Ucraina, la cererea acestei ţări confruntată acum cu o ofensivă potenţial decisivă în regiunea Donbas. Până acum armele furnizate Ucrainei s-au limitat la echipamente defensive precum sistemele anti-tanc Javelin şi cele de apărare aerienă Stinger şi Starstreak, relatează BBC.

Ucraina spune că pentru a reuşi să reziste forţelor ruse are nevoie şi de tancuri, avioane, drone şi sisteme avansate de apărare anti-rachetă.

Cehia e prima ţară membră NATO care a trimis vechi tancuri sovietice T72, în timp ce Slovacia a trimis sistemul său de apărare antirachetă S300. Ambele astfel de mişcări ar fi părut foarte riscante la începutul războiului şi după ce Vladimir Putin a pus forţele nucleare ale ţării în stare de alertă. „Am fost peste măsură de precauţi în privinţa sistemelor de armament pe care am fost dispuşi să le oferim. Avem nevoie de o atitudine mai solidă. Le oferim ucrainenilor suficient cât să supravieţuiască  dar nu să şi câştige războiul, şi  asta trebuie să se schimbe”, spune deputatul Tobias Ellwood, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Parlamentul britanic. Acesta e printre cei ce sunt convinşi că Putin blufează când ameninţă cu armele nucleare şi că de aceea NATO ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina.

Presupunând că acest conflict va escalada într-unul paneuropean, în care ar fi atras NATO, care ar fi scenariile conform cărora s-ar putea întâmpla asta?

1. O rachetă antinavă furnizată de o ţară NATO, lansată de forţele ucrainene de la Odesa, loveşte şi scufundă o navă de război rusească în largul coastelor Mării Negre. Aproape 100 de marinari şi zeci de puşcaşi marini bruşi îşi pierd viaţa. O pierdere de asemenea proporţii într-o singură lovitură ar fi fără precedent, iar Putin s-ar găsi sub presiune pentru a răspunde într-o anumită formă.

2. O rachetă strategică rusă vizează un convoi de aprovizionare cu echipament militar care trece dintr-o ţară NATO, precum Polonia sau Slovacia, în Ucraina. Dacă s-ar înregistra victime pe partea NATO a graniţei, asta ar putea declanşa articolul 5 din tratatul NATO, obligând întreaga alianţă să apere ţara atacată.

3. În mijlocul luptelor acerbe din Donbas are loc o explozie la o instalaţie industrială, în urma căreia se eliberează gaze chimice toxice. Cu toate că acest lucru s-a întâmplat deja, nu au fost raportate decese. Dar, dacă s-ar produce un incident ce ar duce la victime în masă cum a fost cazul în Siria, la Ghouta, şi dacă s-ar descoperi că acesta a fost provocat în mod deliberat de forţele ruse, atunci NATO ar fi obligată să răspundă.

Totuşi, în timp ce naţiunile occidentale au arătat un grad rar de unitate în forţa reacţiei lor la invazia Rusiei, există sugestii că sunt doar reactive şi nu se gândesc suficient la cum ar trebui să fie finalul jocului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *