Skip to content
Politică

Alimentarea cu gaze, nu doar o problemă a Ucrainei. Ce stat a intrat în vizorul Rusiei?

Problemele Ucrainei în privința alimentării cu gaze rusești ar fi apărut în urma datoriilor pe care statul ucrainean le-ar avea către Gazprom. Însă, în prag de iarnă, rușii și-au adus aminte de încă un stat care are datorii mari la ei.

Serbia a fost anunţată că va primi mai puţin gaz, dacă nu îşi achită o parte din datoria de 200 de milioane de dolari pe care o are faţă Gazprom, informează Digi 24.

Presa de la Belgrad spune că livrările au scăzut deja cu 28%.

Serbia este complet dependentă de gazul rusesc şi, chiar dacă a avut o relaţie foarte prietenoasă cu Moscova în ultimele luni, nu a fost iertată când a venit vorba de datorii.

Guvernul de la Belgrad nu a protestat la scăderea livrărilor, ci a spus că va încerca să facă rost rapid de 100 de milioane de dolari.

Între timp, Rusia şi Ucraina au ajuns în sfârşit la un acord pe livrarea de gaze. Kievul va achita de urgenţă un sfert din datoria pe care o are faţă de Gazprom. Apoi Ucraina va plăti pe loc gazele pe care le cumpără peste iarnă după ce a primit asigurări din partea creditorilor internaţionali că va fi ajutată cu facturile. Această înţelegere este o veste bună pentru toată lumea. Inclusiv pentru Uniunea Europeană şi Rusia. Uniunea scapă de o criză a gazelor, pentru că dacă nu s-ar fi ajuns la o înţelegere, probabil că Ucraina s-ar fi servit din gazele ruseşti care îi tranzitează teritoriul spre clienţii occidentali. De cealaltă parte, Rusia a insistat atât de mult cu plata datoriilor faţă de Gazprom pentru că are nevoie de acei bani, iar Ucraina este una dintre pieţele importante pentru gazul rusesc.

Rusia furnizează o treime din gazul natural al Uniunii Europene, dintre care jumătate vine prin gazoductele din Ucraina. Pentru Moscova, vânzările de gaze naturale reprezintă 20 la sută din bugetul anual.

În tot acest timp un alt prieten al Rusiei, Belarusul, a anunţat că suspendă importurile de carne de porc şi Republica Moldova şi Muntenegru. Motivul invocat este încălcarea standardelor veterinare din Uniunea Vamală Eurasiatică, formată din Rusia, Belarus şi Kazahstan. De curând, Moscova s-a plâns că Belarusul este o poartă de intrare pe piaţa rusească pentru mărfuri europene supuse sancţiunilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *