Alin Nica (CJ Timiș): Castelul Huniade ar putea fi dat în circuitul cultural în anii 2026-2027

Sursă foto: Wikipedia
Sursă foto: Wikipedia

Castelul Huniade ar putea fi reabilitat în totalitate şi dat în circuitul cultural şi muzeal „la orizontul anilor 2026 – 2027″, a declarat vineri preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, adăugând că proiectul va beneficia de finanţare locală, naţională şi europeană.

Preşedintele CJ Timiş a menţionat că a fost finalizat proiectul tehnic şi în a doua parte a anului va avea loc licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare.

„Noutatea principală pe care doresc să o anunţ este finalizarea proiectului tehnic. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că partea birocratică de proiectare, de de obţinere de avize a fost finalizată, urmează în partea a doua a anului licitaţia pentru execuţia efectivă pentru a atribui lucrarea de construcţie, de reabilitare şi sper ca până la sfârşitul anului să avem un constructor pe întreaga lucrare. Fiind o finanţare multifond, din mai multe surse, noi mai marcăm o premieră va fi practic un proiect pilot care va fi realizat din atât de multe surse de finanţare locală, naţională şi europeană”, a declarat Alin Nica, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele CJ Timiş a spus că 2026 – 2027 este orizontul de timp realist pentru finalizarea proiectului de reabilitare şi dotare a Castelului Huniade.

„Noi am făcut proiectul tehnic în şase luni şi am zis renunţăm mai bine la partea de finanţare prin acel program de restaurare a monumentelor istorice prin care s-a făcut şi partea de Palat baroc, dar ştiţi că a durat 15 ani şi încă nu este finalizată întreaga clădire şi atunci am luat lucrurile în propriile mâini pentru a grăbi reabilitare acestui monument şi eu zic că vom reuşi să facem acest lucru, iar la orizontul anilor 2026-2027 întreaga clădire să fie reabilitată, dotată şi dată în total în circuitul cultural şi muzeal. Evident că pe măsură ce vom finaliza părţi din ea, o vom deschide mai rapid, dar cam acesta este orizontul de timp realist până la care o lucrare de o asemenea anvergură poate fi realizată”, a spus Alin Nica.

Oficialul a menţionat că se aşteaptă ca Primăria Timişoara să răspundă cu celeritate de emitere a autorizaţiei de construire

„Legat de Castelul Huniade, vreau să vă spun că mă aştept ca Primăria Timişoara să răspundă cu celeritate cerinţelor noastre de emitere a autorizaţiei de construire. Am constatat cu neplăcere că în faza de certificat de urbanism ne-au cerut nişte documente care, mă rog, în primul rând, că e greu să le furnizăm noi, mai ales că au fost emise de de ei, e vorba de toate autorizaţiile de construi, de construire emise de-a lungul timpului, în toate celelalte încercări de reabilitare, restaurare a acestui monument. E

absurd să le ceri de la beneficiar, mai ales că s-a dat şi legea aceasta cu eliminarea solicitării de documente pe care le ai tu în posesie sau care sunt la alte instituţii publice. Dar iată că cei de la primărie nu au cunoştinţă de aceste modificări, iar dacă nu le au în a în arhiva lor, am putea să facem noi un efort să căutăm prin arhiva noastră, dar mi se pare o solicitare total nelalocul ei, aşa că le sugerez să caute bine în arhivă şi să-şi găsească acele autorizaţii pe care le-au emis, fiindcă ei sunt emitenţii acestor documente. Oricum, acesta este un proiect total nou, fără legătură cu proiectele anterioare şi nu ştiu de ce ar trebui judecat prin perspectiva autorizaţiilor emise anterior, care nu mai sunt aplicabile în momentul de faţă”, a adăugat Alin Nica.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL