Skip to content
Politică

Alin Teodorescu, avertisment greu legat de ambițiile lui Dragnea și frica lui de pușcărie

pressone.ro

Sociologul Alin Teodorescu (fondatorul institutului de sondare a opiniei publice IMAS) lansează un avertisment greu legat de ambițiile lui Liviu Dragnea și frica de pușcărie a președintelui PSD.

Totuși, într-un interviu publicat marți de Revista 22, Teodorescu (șeful Cancelariei fostului premier Adrian Năstase) a declarat că manevrele guvernului Sorin Grindeanu cu Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 nu au fost de natură să erodeze procentajele PSD din sondaje, reacția publică negativă avându-l drept țintă pe Liviu Dragnea, perceput drept adevăratul păpușar al OUG 13 și al cabinetului Grindeanu.

În același context, Alin Teodorescu a atras atenția că, pentru ca un partid să scadă în sondaje, trebuie ca adversarii lui politici să crească, situația actuală nefiind de o atare natură.

„PSD e la același nivel ca și la alegerile din decembrie 2016, tot la 45%, nu s-a schimbat. Scena politică a ajuns la un număr redus de partide. Ca un partid să scadă, alte partide trebuie să crească. Cine să crească??? Singurul care a «plătit» Ordonanța 13 și consecințele ei a fost Liviu Dragnea, care a scăzut mult, este la circa 20% grad de încredere, ceea ce arată că publicul l-a identificat drept autorul OUG 13, cea care dezincrimina corupția. De asemenea, această evoluție arată că Liviu Dragnea este perceput ca principalul politician din puterea executivă, un fel de prim-ministru din umbră, ceea ce îl erodează mult mai repede ca poziția de președinte al Camerei Deputaților”, a detaliat Teodorescu.

În continuare, sociologul l-a descris pe Liviu Dragnea drept un președinte autoritar de partid, care întărește tradiția leadershipului cu care ne-au obișnuit mai-marii PSD.

Liviu Dragnea e un lider autoritar în linia liderilor pe care i-a avut PSD. Această linie a început cu Ion Iliescu și a continuat cu Adrian Năstase. Între 2005 și 2010, Mircea Geoană a încercat să introducă un sistem colegial de conducere, să deschidă un dialog politic în interiorul partidului. N-a reușit. După Mircea Geoană a venit un lider din garnitura nouă, Victor Ponta. Programul său inițial era într-o linie reformatoare, de democratizare a puterii politice în partid. Destul de repede, însă, Victor Ponta s-a întors la linia clasică a partidului, care este cea a unui lider autoritar. Aceasta este structura lor. Nu e mai rău sau mai bine decât în alte partide, care au conducere colegială sau conducere prin conflicte între diferite grupuri. Este un sistem de management politic uneori eficient, care nu poate fi exportat la nivelul puterii executive sau legislative.

Însă Liviu Dragnea a dus autoritarismul în PSD acolo unde nu a fost vreodată. Dânsul a fost singurul candidat la Congresul PSD, ședințele Biroului Politic sau ale Comitetului Executiv și ale Consiliului Național sunt pur formale, nu mai există dezbatere în interiorul partidului, activitatea militantă s-a redus la zero. Liviu Dragnea nu mai este un lider, este un monopol al puterii în PSD. Probabil că, după plecarea lui, care este certă, din fruntea PSD, vor fi mari tulburări, pentru că nu există grupuri care să-și asume noua conducere a PSD și nu mai există mecanismele de selecție a acestor grupuri”, a explicat fondatorul IMAS.

În continuare, Alin Teodorescu a atras atenția că Liviu Dragnea va merge până la capăt cu demersurile pentru grațiere, dată fiind intenția acestuia de a evita să intre în închisoare.

Am asistat la un nou atac la adresa independenței justiției, de data aceasta prin puterea legislativă. Teoria primitivă a puterii lui Dragnea spune că dacă ai luat puterea legislativă și executivă poți să faci orice. Nu, nu poți face orice. În afara votului, într-o societate democratică sunt și alte instanțe de verificare a moralității actului de guvernare. Mass-media. Societatea civilă. Sectorul neguvernamental. Partenerii externi.

[…]

Va merge înainte. Pentru dânsul și alți o sută este fundamental să scape de condamnări și restricții de libertate. Și va suporta consecințele acțiunilor sale. Lumea nu va ține minte că a anulat o sută de taxe, ci că a încercat să scape de pușcărie. Uitați-vă la ce li se întâmplă. PSD nu mai are nicio invitație în străinătate, ca partid. În perioada 2002-2009, pe care o cunosc direct, primeam anual zeci de invitații în străinătate și de participări la simpozioane, din Africa și Australia până în America Latină și SUA. PSD era un partid consolidat, condus de oameni care încercau să conducă în tranziție și care doreau să intre în două structuri: NATO și UE. Acum PSD este un partid care atacă UE, mârâie la NATO și încearcă să suprime independența puterii judecătorești. Cine îi mai bagă în seamă?” s-a întrebat retoric fostul șef al Cancelariei lui Adrian Năstase.

Citiți AICI întregul interviu, în care Alin Teodorescu vorbește despre politicile de dreapta ale PSD, precum și despre riscurile imense pe care le implică politica economică iresponsabilă a guvernanților social-democrați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *