Skip to content
Justitie

Alina Bica, arestată în Italia! Fosta şefă DIICOT avea mandat european de urmărire

dcnews.ro
" "

Cu sprijinul autorităţilor italiene, Poliţia Română a capturat-o pe Alina Bica în Italia. Fosta şefă DIICOT, condamnată la 4 ani de închisoare pentru favorizarea infractorului, se sustrăgea executării pedepsei. Poliţia a mai anunţat identificarea şi arestarea lui Ion Bene, condamnat la şase ani de închisoare pentru evaziune, în aceeaşi zonă din Italia.

Alina Bica Mihaela, urmărită internațional, cu mandat european, pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, fiind condamnată la 4 ani, și Bene Ioan, urmarit internațional cu mandat de arestare, fiind condamnat 6 ani și 6 luni pentru fals în înscrisuri și uz de fals, sunt în custodia colegilor din Italia. Vor fi prezentați unei instanțe care va dispune demersurile de a-i aduce în țară. Au fost descoperiți în aceeași zonă”, a anunțat vineri seara inspectorul-șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu, citat de Digi24.

" "
" "

În urma cooperării poliţieneşti internaţionale, precum şi a bunei relaţii instiutuţionale între Ministrul Afacerilor Interne din România şi ministrul de interne italian, în această seară, colegii din Italia au identificat şi reţinut doi urmăriţi internaţionali:

1. BICA Alina Mihaela, urmărită internaţional în baza Mandatului European de Arestare emis de către Tribunalul Bucureşti, pentru favorizarea făptuitorului. Aceasta are de executat 4 ani de închisoare.

2. BENE Ioan, urmărit internaţional în baza Mandatului European de Arestare emis de către Tribunalul Bucureşti, pentru fals sub înscrisuri sub semnătură privată, dare de mită, evaziune fiscală. Acesta are de executat 6 ani şi 2 luni de închisoare.

Cei doi urmăriți internațional sunt în custodia autorităților din Italia, urmând a fi prezentați unei instanțe pentru a dispune asupra executării Mandatelor Europene de Arestare și asupra predarii către România.

Alte detalii cu privire la operaţiunea din această seară nu pot fi făcute publice, în acest moment procedurile judiciare fiind încă în derulare. Mulţumim tuturor partenerilor instituţionali pentru sprijinul acordat în acest caz. Asigur cetăţenii că Poliţia Română va continua activitatea de depistare a tuturor persoanelor care se sustrag. Este doar o chestiune de timp până îi vom aduce acasă”, a transmis Liviu Vasilescu.

Poliția Română a dat-o în urmărire în noiembrie 2019 pe fosta șefă DIICOT Alina Bica, după ce instanța supremă i-a respins apelul, aceasta rămânând cu pedeapsa 4 ani de închisoare cu executare.

Alina Bica a fost eliberată din penitenciarul din Costa Rica în luna decembrie 2018, după ce a formulat contestație față de formarea completurilor de 5 judecători. Instanța supremă a decis, la acea vreme, suspendarea executării pedepsei de 4 ani de închisoare până la soluționarea dosarului (rejudecat). În cauză, Alina Bica a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului, după ce i-a ridicat sechestrul asigurator asupra acţiunilor lui Adriean Videanu. Sechestrul asupra acţiunilor fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro.

În privința revenirii în țară a Alinei Bica, potrivit Elenei Udrea, fosta șefă DIICOT nu se mai intoarce: „Din câte știu eu, Alina Bica nu mai calcă în România. Nu mai vine în România”. De altfel, fostul avocat al Alinei Bica, Laura Vicol, a anunțat, în luna iulie 2019, că fosta sa clientă nu se va întoarce în România și că urmează să solicite azil politic în altă țară, nu în Costa Rica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *