Skip to content
Politică

Alina Bica, declaraţii incendiare despre întalnirea secretă cu Băsescu și Kovesi

Ziua de Constanta

Alina Bica a făcut, luni seară, în platoul postului de televiziune Antena 3, o serie de declaraţii incendiare despre întâlnirea secretă dintre ea, fostul președinte Traian Băsescu și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Da, a avut loc o astfel de întâlnire. Invitaţia venise pe fondul că fusese declanşată operaţiunea de la Alba. Domnul Bebecenu fusese reţinut, iar la preţ de două săptămâni. procurorul şef DIICOT de la Alba a fost inculpat de DNA. Motivul real a fost legat de faptul că exista o situaţie de tensiune în spaţiul public circulau o multitudine de poveşti, eu în vară acelui an avusesem o intenţie de demisie. Avea legătură cu anumit tip de relaţie între mine şi Kovesi. Era o relaţie deficitară. Având în vedere ce am păţit era mai bine dacă îmi dadeam demisia. Nu s-a purtat discuţia cu acel dosar, Lascu. A pus conflictul pe faptul că doamna Kovesi ştia de acel dosar. (…) Nu am considerat că ar fi o incluziune. Acelaşi lucru a făcut şi actualul preşedinte. M-am prezentat, mi-am prezentat punctul de vedere. A fost întâlnire tensionată. Amândouă ne-am exprimat punctul de vedere şi fiecare a spus că va lua măsurile care cred de cuviinţă. A durat 30-40 de minute. Preşedintele România credea că îmi voi prezenta demisia”, a declarat Alina Bica în emisiunea Sinteza Zilei.

Declarația acesteia vine în urma dezvăluirilor făcute de fostul președinte Traian Băsescu, potrivit cărora acesta le-a chemat în biroul său pe Alina Bica, şefa DIICOT la acea vreme, şi pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi pentru că între cele două ar fi existat un conflict.

“Acum câteva săptămâni era vorba despre o mediere a SIE și procurorul-șef al DNA, doamna Laura Codruța Kovesi. Cu acea ocazie, toată lumea a spus “e anormal” iar eu am spus “e normal”. Am avut și eu experiențe – nu o experiență, ci experiențe de acest gen, când șefii de instituții nu se înțelegeau între ei și puneau și instituțiile cap în cap. Am dat un singur exemplu, pe care îl mențin și acum: momentul în care am aflat că era o mare tensiune între procurorul-șef al DNA, doamna Kovesi, și procurorul-șef antimafia, doamna Alina Bica. Sigur, motivul era un al treilea care juca între ele. Le-am chemat pe amândouă procurorarele șefe, le-am atenționat că nu e în regulă să intre în coliziune DNA cu DIICOT – și îmi aduc aminte acum și motivul aparent care era: arestarea comisarului Berbeceanu, pe care îl arestase DIICOT, se pare că DIICOT-ul local plătea o poliță comisarului Berbeceanu.

Dar, de bună seamă, Alina Bica era informată de la structura ei teritorială. Aceast episod a fost cel care a umplut paharul disputei dintre cele două, dar Alina Bica era sub o presiune teribilă la acea vreme să rezolve favorabil dosarul Tender – și n-am să spun cine făcea presiunea. Eu am spus și public că sunt dispus să merg ca martor în acest proces, dacă procesul se poate desfășura cu ușile închise, pentru că pot contribui la clarificarea conjuncturii. În același timp, la DIICOT era un dosar în care era implicat un oarecare director adjunct de la Transgaz, care se numea Lascu. Eu știam lucrurile astea, ele nu se declarau în fața mea dar eu știam.Le-am chemat pe cele două șefe, să nu altereze funcționarea instituțiilor pentru o dispută legată de Berbeceanu – dacă e corect sau nu e corect, un judecător va fi cel care le va împăca. Nu vă ascund că eu am primit atunci un raport de la comisarul Berbeceanu – care s-a adresat președintelui României, considerându-se nedreptățit – și l-am transmis Inspectoratului General al Poliției. Deci am avut o asemenea discuție. Cred că ea a fost scânteia la ceea ce a urmat, pentru că deși ambele au spus “Ne-am înțeles”, una a fost mai iute de mână. Și am reușit contrariul: să o împing într-o arestare pe doamna Bica, plecând de la premisa că am vrut să fac un lucru bun.

Este clar că, dincolo de chestiunile de fond, am ajuns și eu la concluzia că să te ferească Dumnezeu de ura între două femei. Ele aveau un conflict mai vechi – unul profesional – de când era doamna Kovesi procuror general. De aceea eu am spus că, dacă voi fi acceptat, voi merge în procesul acesta în care este acuzată legat de Tender (…)Da, exista la DIICOT, deci la Alina Bica, un dosar în care era implicat și directorul adjunct Lascu de la Mediaș (Transgaz – n.r.). Asta nu va recunoaște nimeni dar eu v-am dat o judecată a mea pe pachetul de probleme care presau pe Bica: nu era ascultătoare în relația cu alte instituții, nu voia să găsească soluții să-l scoată basma curată pe Tender, avea dosarul Lascu și s-a găsit conflictul cu Berbeceanu – care, în mod categoric, a fost prost administrat de DIICOT Alba”, a declarat fostul preşedinte laRomânia Tv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *