Alina Gorghiu: Anul acesta au fost aduşi în ţară 131 de fugari, în medie doi fugari pe zi

Gorghiu
Sursa foto: s.iw.ro

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, marţi seară, că numai în acest an au fost aduşi în ţară 131 de fugari, adică o medie de două persoane în fiecare zi şi a fost iniţiat un proiect de lege care a trecut de transparenţa decizională şi va ajunge în curând în Parlament, prin care fugarilor aduşi înapoi în România li se va cere decontarea cheltuielilor pentru repatriere. Aceasta în condiţiile îm care statul român cheltuie 10 milioane de lei pe an pentru aducerea lor în ţară.

”Anul acesta au fost aduşi în ţară 131 de fugari, în medie doi fugari pe zi. Ieri, pntru că zilnic mă uit pe date, ieri ne-au sosit în ţară doi fugari din Olanda. Unul condamnat pentru tentativă de omor şi uui condamnat pentru furt. Astăzi trebuie să sosească un alt fugar pe care îl aducem din Germania. Motivul invocat de aceste persoane care fug din ţară este acela că nu sunt condiţii umane în penitenciarele din România, de aceea nu şi-ar ispăşi pedeapsa în ţară. Însă, vă asigur că sunt respectate toate condiţiile la nivelde CEDO, condiţiile din penitenciare”, a declarat, marţi seară, Alina Gorghiu, la Radio România Actualităţi.

Gorghiu afirmă că sunt foarte mulţi fugari în Italia, printre aceştia fiind şi nume sonore.

”La nivel european, mandatul de aducere în ţară, de predare a lor sau extrădare este undeva, în ultimele 9 luni, de  când sunt eu la minister, de peste 90 la sută. Dra sigur că mai avem breşe, portiţe, cum este cazul Italiei unde sunt încă câteva nume de condamnaţi la închisoare, nume sonore care au reuşit să amâne întoarcerea lor în ţară pentru executarea pedepsei. Însă pot să vă spun că este un neadevăr pentru că sistemul penitenciar din România a trecut prin schimbări majore în ultimii ani, s-au făcut investiţii”, a precizat Gorghiu.

Românii trebuie să ştie că deciziile de extrădare le iau magistraţii din ţările în care se află fugarii, a subliniat ministrul Justiţiei.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: