Alina Gorghiu anunță aprobarea primului voucher pentru victima unei agresiuni sexuale

Sursă foto: Facebook / Alina Gorghiu

Alina Gorghiu (PNL): Victimele infracțiunilor nu sunt singure. A fost aprobată prima compensație financiară pentru victima unei agresiuni sexuale.

Victima unui viol a primit primul voucher în valoare de 18.000 lei pentru cazare, hrană sau transport. Inițiativa ministrului PNL al Justiției devine realitate

Astfel, inițiativa PNL devine realitate: Victimele violenței, traficului de persoane și agresiunilor sexuale primesc compensații pentru a-și acoperi nevoile de bază urgente. Primii bani, aprobați

„Victimele infracţiunilor nu sunt singure şi trebuie să ştie asta! Ca femeie, ca mamă, sunt emoţionată că a fost aprobată prima solicitare de acordare de vouchere
pentru victima unor infracţiuni sexuale! Este vorba despre fapte grave la care a fost supusă victima: agresiune sexuală, viol şi corupere sexuală a minorilor. Instanţa i-a acordat un avans din compensaţia financiară în cuantum de 18.000 lei. Suma va fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente”, anunță ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Aceasta afirmă că este un lucru bun că victimele încep să apeleze la acest mecanism care a devenit funcțional în urma unei inițiative liberale.

Suma maximă a unui voucher este de 18.500 lei, cinci salarii minime brute

Pot beneficia de această compensație victimele tentativelor de omor, vătămare corporală, viol, act sexual cu un minor și victimele traficului de persoane, ale unor infracțiuni de terorism, precum și orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență, persoane care nu își pot acoperi singure nevoile de bază – masă, medicamente, cazare, transport etc.

Aceste persoane trebuie să depună o cerere la poliție sau tribunal. Comisia de la nivelul instanței stabilește valoarea voucherului. Bugetul este asigurat prin mecanismul de prevenire a criminalității, inițiativă tot a Ministerului Justiției.

Alina Gorghiu explică faptul că acest mecanism de sprijin acordat victimelor transformă în realitate conceptul de reutilizare socială a sumelor confiscate de la infractori. Astfel, produsul unor fapte antisociale odată confiscat este pus la treabă în sprijinul celor care au suferit de pe urma fenomenului infracțional și în scopul prevenirii săvârșirii unor alte asemenea fapte.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: