Skip to content
Politică

Alina Gorghiu anunță consecințele devastatoare ale unei OUG pe Codurile Penale: Legătura cu instituțiile europene s-a terminat! EXCLUSIV

Viorica Dăncilă a anunțat luni, 10 decembrie, că va fi dată o Ordonanță de Urgență pe Codurile Penale. Mai exact, va fi dată OUG doar pe prevederile constituționale, cele neconstituționale urmând să fie dezbătute în Parlament.

PSD a ales această cale pentru a nu mai întârzia adoptarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în forma modificată de Comisia Iordache.

„A fost o astfel de discuţie. S-a hotărât în unanimitate ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o OUG”, a spus premierul Viorica Dăncilă, după şedinţa CEx.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Viorica Dăncilă aruncă nucleara: Guvernul va da OUG pentru Codurile Penale

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni cu senatorul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei Juridice. Concret, întrebată ce presupune o astfel de ordonanță și care ar fi consecințele acesteia, liberalul a precizat următoarele: 1. Dragnea vrea să ofere o ofrandă colegilor de partid din norme mai blânde pentru cei ce au probleme cu justiția. 2. OUG este neconstituțională. 3. O guvernare cu adevărat social-democrată s-ar concentra pe proiecte sociale, proiecte publice și accesarea de fonduri europene. 4. Legătura cu instituțiile europene s-a terminat deoarece nu sunt respectate nici recomandările din MCV, dar nici cele ale Comisiei de la Veneția.

„În primul rând, este o aberație fără precedent. V-aș putea spune că este efectiv o siluire a ceea ce înseamnă o normă decentă a Constituției. Scopul este evident. Trebuie să ia cineva presiunea de pe Dragnea și umerii celor de la PSD, iar astfel președintele Partidului Social Democrat vrea să dea o ofrandă colegilor de partid care îl susțin în continuare așteptând acea mult vehiculată OUG pe amnistie și grațiere și evident norme penale mai blânde pentru tot ce înseamnă PSD-ALDE. Este o tâmpenie fără precedent să dai OUG pe ceva ceea ce se dezbate în Parlament pentru că transformi legislativul într-o instituție la mișto.

Noi dezbăteam în Parlament în momentul anunțului OUG Codul de procedură penală și ordonanța 90, cea referitoare la operaționalizarea secției de procurori de la Parchetul General. Ca atare, în timp ce Parlamentul României dezbate Codul procedură penală, OUG pe Codul de procedură penală a fost anunțat după ședința PSD și evident că această ordonanță din punctul meu de vedere este neconstituțională prin însuși faptul că se emite în momentul în care a fost dezbaterea pe o lege care are același subiect.

Pe de altă parte, am putea spune că de la o guvernare de stânga mă aștept să se producă proiecte în domeniul social, în cel al politicilor publice pentru bunăstarea românilor, să se ocupe de fondurile europene și orice ce face parte din programul de guvernare. În schimb, constat că unicul obiectiv al puterii și din programul de guvernare este îndulcirea legislației penale fie prin proiecte de legi, fie prin Ordonanțe date de Crăciun pentru a prinde bine la somnul celor din PSD-ALDE la sfârșit de an.

Vom vedea cum va fi textul acestei OUG, dar pentru mine este clar că tot ceea ce înseamnă legătură pe care o mai aveam cu instituțiile europene s-a terminat pentru că aruncăm în aer tot ceea ce este în raportul MCV. Se punea accentul pe suspendarea imediată a punerii în aplicare a Legilor Justiției și a OUG inclusiv pe Codul de procedură penală. Decizia CCR din 2012 prevedea că recomandările din MCV sunt obligatorii. Evident că nu am ținut cont de recomandările celor de la Comisia de la Veneția și așa mai departe. Vorbim de aproape doi ani de când auzim de Cod Penal, Cod pe procedură penală, Legile Justiției și amnistie și grațiere și am senzația acum la final de 2018 suntem la același nivel cu reforma sistemului judiciar ca acum doi ani pentru că nimic nu s-a făcut prin consultare onestă și cu bună credință, ci a fost o reformă mult dorită de conducerea PSD și de nimeni altcineva”, a conchis Alina gorghiu în exclusivitate Alina Gorghiu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *