Alina Gorghiu: La începutul anului 2024, când se vor finaliza examenele, vom avea circa 700 de magistraţi noi în sistem

Gorghiu
Sursa foto: facebook

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi că la începutul anului 2024, când se vor finaliza examenele, vor avea aproape 700 de magistraţi noi în sistem, iar ieşirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu în maniera în care trebuie să ne speriem. Ea a precizat că într-un an, doi, sistemul de justiţie nu va mai avea această problemă de personal, dacă va exista ”o legislaţie predictibilă şi să ne ţinem de cuvânt şi să nu încercăm să-i speriem prin modificări peste noapte sau modificări care să fie în dezacord cu garanţiile constituţionale pe care le au”.

”Eu, ca ministră a justiţiei nu pot decât să vă spun un principiu că, într-un stat de drept, hotărârile judecătoreşti se respectă. Când se va face plata, vom putea să comunicăm la momentul respectiv, în momentul acesta cunosc la fel de bine ca şi dumneavoastră situaţia în care bugetul se află ştim că trebuie să ne încadrăm în ţinta de deficit ştiu că se fac eforturi la Ministerul Finanţelor, la nivel de Guvern, pentru a putea îndeplini această ţintă, astfel încât să nu punem în pericol alte fonduri europene, motiv pentru care sunt sigură că vom găsi înţelegere şi în sistemul judiciar şi la nivel guvernamental. A mai fost o situaţie acum 5 ani de zile, s-a eşalonat plata sumelor restante pe baza hotărârilor judecătoreşti, vom găsi o soluţie. Suntem în dialog permanent şi cu sistemul şi cu Ministerul de Finanţe”, a spus ministrul Alina Gorghiu, despre plata salariilor restante către cei din sistemul judiciar.

”Vom vedea care va fi soluţia la care se va ajunge, deja sunt eşalonate sumele de bani care se plătesc magistraţilor, acesta ar fi cred că ultimul an. În 2019 s-a semnat acel memorandum de eşalonare, dar discuţia este una care se va face şi vă vom anunţa soluţiile”, a mai spus Gorghiu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: