Skip to content
Politică

Alina Mungiu-Pippidi: E momentul adevărului pentru USR PLUS. Măștile au căzut. Ce spune despre Florin Cîțu

Inquam Photos / George Călin

Alina Mungiu-Pippidi a declarat miercuri, pentru B1 TV, că, odată cu demiterea de către premierul Florin Cîțu a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, a venit și momentul adevărului pentru USR PLUS. Formațiunea trebuie să arate acum dacă e sau nu un simplu partid balama la guvernare, menit doar să asigure majoritatea PNL. Iar situația nu e deloc simplă, căci USR PLUS e un singur partid doar pe hârtie. În fapt, formațiunea e împărțită între oamenii în spiritul electoratului USR, mai radicali și care vorbesc despre reforme, și „oportuniștii care au deturnat partidul societății civile și au avut susținerea serviciilor, și ăia vor face ce li se va ordona”.

Cât despre premierul Florin Cîțu, Pippidi a insistat că e o naivitate să credem că acționează de capul lui. „Eu nu văd cum poate Cîțu să tot adune una peste alta minciunile despre trecutul lui, prostul management al pandemiei și chestia asta și să supraviețuiască pentru că are așa un spate politic extraordinar, că, totuși, e și un electoral undeva și electoratul îi va face pe unii sau pe alții să plătească”, a mai declarat politologul.

Declarația a fost făcută în cadrul Știrilor B1, într-o discuție moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

„Un abuz din partea premierului Florin Cîțu și a grupului de interese din spatele său. E naiv să ne imaginăm că premierul acționează singur și că face lucrurile astea din orgoliu. Un abuz al unei situații care e veche, adică a faptului că USR PLUS a intrat la guvernare ca un prtid balama. Se știa că orice s-ar întâmpla, USR PLUS va ajuta PNL să formeze o majoritate.

În timpul guvernării Orban de anul trecut, când PNL recruta primari de la PSD sau politiza pozițiile de inspectori-șefi din inspetoratele de poliție, USR continua să țină discursuri morale, ”fără penali”, meritocrație, curățăm statul. Ceea ce a fost o perfectă strategie electorală.

Trebuia să se ajungă la un mare moment de contradicție și acest moment a venit acum”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, pentru B1 TV.

Despre posibilele motive care au dus la demiterea lui Stelian Ion, aceasta a afirmat: „Practic, probabil că ambele teorii sunt adevărate și cea cu PNL și semnăturile de la Ministerul Justiției care e un minister cheie (există miniștri, ca Tudor Chiuariu, care au ajuns la DNA pentru că n-au rezistat și au semnat tot ce le-a trimis premierul; natural că dl Ion a fost ceva mai prudent și cântărea înainte să semneze ce-i trimiteau Cîțu și gruparea din spatele lui), dar și teoria cealaltă că Stelian Ion avea un prea mare control, punând în practică indicațiile instituțiilor europene asupra numirilor de procurori, iar propunerile lui de reformă a justiției, la fel, nu erau pe placul premierului și a cui e în spate lui… președintele României. E nerealist să ne imaginăm că Florin Cîțu propunea să fie dat afară ministrul Justiției fără o garanție că la Cotroceni va fi contrasemnat propunerea”.

În opinia lui Pippidi, este momentul adevărului pentru USR PLUS, mai ales că acesta e doar teoretic un singur partid:

„E momentul adevărului. Măștile au căzut, partidul balama e în situația de a arăta dacă e partidul balama sau nu e. Nu trebuie arătat ca un partid unitar, sunt oameni care au negociat ca acest partid să fie balama și sunt alții luați, ca să zic așa la mijloc, cum a fost Stelian Ion.

În România, oamenii au interese. Sunt unii de la USR PLUS care au avut susținerea președintelui Iohannis, oportuniștii care au deturnat partidul societății civile și au avut susținerea serviciilor, și ăia vor face ce li se va ordona (eu nu m-aș mira dacă se ajunge la cel mai rău lucru, să vedem că unii din USR pot să treacă la PNL, sunt convinsă că unii la ora asta negociază cu PNL, cum au negociat și la precedenta criză: unii ziceau ”hai să ieșim cu Voiculescu”, alții încercau să se înțeleagă cu PNL) alții sunt în altă situație. Cioloș și Dragoș Tudorache nu sunt de data asta în aceeasi situație cu USR. Întrebarea e cine va avea majoriatea acolo și dacă partidul va reuși să-și păstreze unitatea.

Ei nici n-au reușit să fuzioneze cum trebuie, USR cu PLUS, sunt ca două lucruri separare. Vedem… Cred că o să vedem că nici USR nu sunt un întreg și vor fi oameni în spiritul electoratului USR, mai radicali, și oameni care-și vor juca rolul de balama ca până acum”.

Despre Florin Cîțu, Pippidi a mai afirmat: „Scandalul e așa de mare și ideea că l-ai dat afară pe Stelian Ion… E așa incredibil să spui că ăsta șantaja poporul român că nici eu nu văd cum poate Cîțu să tot adune una peste alta minciunile despre trecutul lui, prostul management al pandemiei și chestia asta și să supraviețuiască pentru că are așa un spate politic extraordinar, că, totuși, e și un electoral undeva și electoratul îi va face pe unii sau pe alții să plătească”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *