Skip to content
Alegeri locale 2020

Alina Mungiu-Pippidi: Frumoşii primari ai marilor oraşe

psnews.ro

Alina Mungiu-Pippidi scrie o opinie pe site-ul România Curată despre cele ai importante momente ale campaniei electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie, remarcând şi o serie de particularităţi ale unor candidaţi.

Alegeri murdare, cu acuze de furt la vot, înscenări odioase, kompromate de presă, mahala, PNL=PSD=partide nereformate și alte asemenea.

Dar și cîteva sclipiri de frumusețe veritabilă, nu toate victorioase, dar arătînd un lucru clar: votanții noștri sunt normali la cap și au discernămînt. Ba mai mult de atît, votanții din țară, că ei singuri au avut dreptul să voteze la locale, au aspirații, vor altceva, vor mai mult.

Unde vedem asta? În alegerile concurențiale de la Timișoara și Brașov, unde candidați cu biografii extraordinare au măturat totul. Oamenii vor talent, vor caracter, vor leadership, și unde există nu se mai pun vechile afilieri și loialități, jocul se resetează.

Dominic Fritz nu că e neamț. E un personaj de caracter, un voluntar care pleacă din administrație să lucreze cu orfani. E plin de talent, la muzică, la sport, la limbi străine. Doresc timișorenilor să fi nimerit mai bine decît cu Klaus. Sunt șanse bune, oricum alegerea era cea mai bună.

Allen Coliban la Brașov nu e un politician obișnuit și nu vine dintr-o familie obișnuită. Tatăl lui, fizician si non-conformist i-a dat numele unor centuri de radiații: (Van) Allen. E sportiv de performanță, cosmopolit, IT-ist, muzician, antreprenor și activist ecologist.

Amîndoi au măturat pe jos cu establishmentul pesedist și penelist.

Stelian Ion la Constanța și Cosette Chichirău la Iași nu au reușit. Sigur, putem da vina pe votanți, dar voturi au avut totuși. Mai degrabă e de recunoscut că – deși oameni buni – nu se compară cu biografiile pline de farmec ale celor de mai sus. Am încercat să conving mai mulți ieșeni să voteze Cosette (eu nu am dreptul), nimeni nu era prea interesat. Așa cum nici Dan Barna nu a încălzit pe nimeni la prezidențiale doar pentru că e un băiat prezentabil. Stelian Ion are multe merite, dar biografia de avocat conformist nu se compară cu ceilalți. Merita să cîștige, dar nu era din același material ca primii doi.

Situația lui Nicușor Dan sau Clotilde Armand nu se compară, amîndoi au avut situații mai puțin concurențiale (la fel Stanciu Viziteu la Bacău, care a luat sub o treime din voturi), au fost susținuți prin înțelegere de toată dreapta, cînd s-a făcut înțelegerea practic au cîștigat alegerile, și tot nu au ajuns la 50%, Clotilde de abia a luat cîteva voturi în plus. La Alba, USR a prezentat un traseist tipic, la Iași PNL a fost jenant cum a lăsat oamenii fără alegere și a confundat PNL cu PSD.

În rest, sigur că mulți primari și-au apărat ce au construit, din toate taberele. Dar uitați-vă la votanți. Votanții vor alde Fritz și Coliban, cine are curajul să deschidă ușa unor asemenea oameni cu multiple talente și caracter uman dovedit poate cîștiga orice. Dacă oameni ca ei se asociază într-o ligă pot ajunge apoi la o forță care nu e controlată de nimeni.

Desigur, vorbim de două orașe foarte dezvoltate, dar aici e partea pozitivă a alegerilor, nu la Teleorman, unde PNL a cîștigat transferînd oamenii lui Dragnea, ca să primească apoi mari felicitări de la șeful statului.

Că da, partidele și serviciile secrete sunt foarte bune la a restrînge ce aleg românii de fapt. Dar iată că și românii, unde au ocazia, sunt foarte buni să aleagă talentul și caracterul, arătînd că nu se complac în restul timpului, ci pur și simplu nu au de ales„, conchide Alina Mungiu Pippidi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *