Skip to content
" "
Politică

Alina Mungiu-Pippidi: Românii au o problemă cu alegerile!

www.jurnalistii.ro

Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, într-un editorial pentru România Curată, face o afirmație surprinzătoare, potrivit căreia ”Românii au o problemă cu alegerile”.

Astfel, potrivit acesteia, opoziția ”praf făcută în alegeri” nu își revine, și în loc să își caute temeiurile proprii, s-a hotărât că menirea opoziției e să blocheze PSD la guvernare.

Profesor de politici publice, Alina Mungiu-Pippidi atrage atenția că ”din cauza isteriei nu se mai vede ce face PSD rău (că ține afișul mai ales ce face bun sub titlul că ar fi rău)”.

„Românii au o problemă cu alegerile. Și anume, nu percep că s-au terminat, și că ar trebui trecut la capitolul următor.

Înțeleg ca e iarnă grea (vin una din nopțile astea, așa că o să o testez pe pielea mea cîteva zile). Dar nu iarna, sau terorismul, sau propaganda rusească menită să ne distrugă liderii din țările civilizate (de trei zile pe Russia Today programul e numai despre atacuri sexuale ale refugiaților din toată Europa, noroc cu rușii, nu-i așa, că presa sau Facebookul din orașul meu, Berlin, plin de refugiați, nu a înregistrat un incident măcar), nu astea pun probleme la români, care trăiesc mereu pe un fel de continent propriu.

Românii au o problemă cu alegerile. Și anume, nu pricep că s-au terminat.

Cabinetul nou investit a venit realmente pregătit, cu totul scris, cum ar trebui să vină orice opoziție profesională (poate pentru că erau o opoziție atipică, cu majoritate în parlament și multe cadre încă la guvernare), și a curs cu decizii și ordonanțe din ziua întîi. Unele, trebuie spus, care merită felicitări, măsuri de stimulare a întreprinderilor mici, bani pentru studenți, doctori și profesori, inclusiv tăierea unei infame prevederi a guvernului Boc, care, în timp ce fugărea pe cei mai prăpădiți oameni sau pe cei fără venit să îi facă contributori la sistemul de sănătate, desființa aceste contribuții la cei treizeci de mii de salariați de top din România, cu veniturile cele mai mari, mulți în sectorul de stat. Te întrebi de ce Codul fiscal al lui Ponta/Ioana Petrescu a lăsat acești treizeci de mii de privilegiați să nu plătească nici un fel de contribuții sociale, și răspunsul devine evident, nici un guvern din România nu lovește directocrația, din care provin cu toții, ce contează stînga sau dreapta, tot director de regie e cel mai bine să fii, că la multinaționale mai ai și riscuri! Nu am auzit nici un fel de remarcă pozitivă la adresa guvernului Grindeanu că e primul care vrea să facă asta- bravo lor- numai gemete că se desființează cota unică (de fapt, asta era una din formele în care nu mai era unică, ci de-a dreptul regresivă, cu salariații bogați plătind proporțional mai puțin decît cei săraci).

Cît de unică mai e cota unică, și dacă o refacem sau ne întoarcem la taxare progresivă după doisprezece ani de cotă unică, odată ce majoritatea de stînga a devenit așa de clară, ar fi o bună discuție.Dar nu o putem avea, fiindcă opoziția praf făcută în alegeri nu își revine, și în loc să își caute temeiurile proprii și să se întrebe de ce Dragnea avea și legile scrise, în vreme ce băieții lui Cioloș nu au fost în stare să dea campaniei opoziției măcar un proiect de lege scris care să ajute la marketing electoral, adică votați-ne pe noi și primul lucru trecem legea asta, s-a hotărît că menirea opoziției e să blocheze PSD la guvernare. De exemplu, să nu-i lase să treacă ordonanțe de urgență, deși abilitați de Parlament, atacînd la Curtea Constituțională abilitarea (guvernul Cioloș a dat ordonanțe de urgență în toate domeniile pînă la urmă, numai ca să ne facă două tururi de scrutin nu). Peste vară am încercat să îl conving pe Nicușor Dan că se pot face măcar două-trei legi gata scrise, pe sănătate, educație și dezvoltare, dar lui i s-a părut mai scurtă calea prin guvernul Cioloș. Nu a fost mai scurtă decît spre 29 la sută scor cumulat cu liberalii, pentru că guvernul Cioloș nu avea capacitatea de a face aceste proiecte. Estimam la două luni redactarea lor profesională pe bază de analize SAR sau Curs de Guvernare din momentul în care un profesionist adevărat s-ar fi ocupat de fiecare. Neavînd profesionistul (nu că noi nu am ști de unde să îl luăm), liberalii nu au avut nici ei nimic, că nu se pun, sau nu e cazul să se pună, contribuțiile lui Eugen Nicolăescu. Bine, dar nici de acum înainte?”, scrie  Alina Mungiu-Pippidi.

Mai mult, preşedintele Societăţii Academice din România adaugă că ”ideea că menirea principală a opoziției este să facă opoziție la tot ce vrea să facă PSD e o prostie însă”.

”După cum vedem chiar zilele astea, tot societatea civilă e cea care face și va face opoziția de principiu, de exemplu apărarea statului de drept. S-au strîns, de exemplu, peste o sută de mii de semnături pentru demiterea lui Victor Ciobea, un avocat al penalilor, nu al poporului, care atacă legi vechi de 15 ani sau ia partea scriitorilor academici din pușcării. S-a inițiat acțiunea contra România TV. Asta facem noi, societatea civilă, obiective clare și realizabile, nu ne luptăm să întoarcem rezultatul alegerilor. Voi ce faceți, opoziție politică? Totdeauna societatea civilă a fost cea care a reușit să țină piept PSD, dar totdeauna eforturile ei au fost risipite de faptul că de opoziția noastră au profitat politicieni incompetenți de dreapta pe care fie i-am adus la putere, sau nu, că sunt și prea incompetenți să cîștige alegerile și publicul pe bună dreptate nu îi vrea. De data asta văd că opoziția se pregătește de același scenariu, adică în timp ce PSD a reușit să cîștige majoritatea și în clasa de mijloc, și în votul educat la alegerile astea pentru prima oară, cu un program explicit de extindere la clasa de mijloc, opoziția alungă votanții cu ce îi pică sub mînă: se opune la neimpozitarea pensiilor, la măriri de salarii la doctori și profesori, nici nu a băgat de seamă că PSD a întins mîna la mici întreprinzători cu un program de stimulare, de ce nu l-au propus ei, etc”, adaugă Pippidi.

Citiți AICI articolul complet semnat de Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi.

" "

1 comentariu la “Alina Mungiu-Pippidi: Românii au o problemă cu alegerile!

  1. Buna ziua. Sunt unul din asa numitii „privilegiati”. Lucrez in sectorul privat de 25 de ani si nu am lucrat niciodata la stat. Am trei facultati, dintre care 2 absolvite „pe bune” inafara tarii, cu eforturi numai de mine stiute. Nu le-am facut pentru a colectiona diplome – le-am absolvit pentru ca am avut nevoie, din dorinta de a progresa si a deveni mai competent in meseria mea. Pentru mine, articolul suna jignitor. Nu stiu despre ce „directocratie” vorbeste doamna Pippidi, in schimb pot sa va spun ca (pana acum) sistemul de taxare m-a facut sa raman in tara. Felul in care doamna pune problema la modul general, mi se pare o abordare „comunista”, ceva de genul „lipitorilor, care sug sangele poporului”. Da, probabil este momentul sa ma gandesc la un eventual viitor profesional, afara, sa las „poporul” si pe Dna Pippidi sa respire in libertate. Va doresc tuturor o zi buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *