Skip to content
Politică

Alina Mungiu-Pippidi: Parchetul European, creat prin activism românesc

Politologul Alina Mungiu-Pippidi consideră că viitorul Parchet European nu era o structură necesară, iar succesul său este mai degrabă improbabil, având în vedere experienţa OLAF.

Într-un articol de presă, Mungiu-Pippidi răspunde şi la o întrebare care a general conflicte în ultimele zile: E în interesul României să ajungă Kovesi în Parchetul European?

 „Fiind o instituţie creată prin activism românesc (Macovei), chiar dacă nu întemeiat pe dovezi că ar funcţiona mai bine decât ce avem deja, era bine dacă o puteam ocupa noi, că spre deosebire de bulgari nu avem deloc oameni în poziţii internaţionale, fiind cronic incapabili să promovăm valori. Kovesi e competentă, la fel şi alţi procurori români mai puţin celebri. E normal să fie susţinută Kovesi de Comisie, că în fond a făcut politica lor, şi e normal să se opună coaliţia de guvernare, că în fond s-au găsit destule greşeli ale lui Kovesi (cea mai mare, lipsa de cenzură internă a unor comportamente ca la DNA Ploieşti sau Oradea). Kovesi nu e lipsită de talent politic, la referendum nu a vrut să bage Parchetul, unde era şefă, pe o anchetă cu miză clar politică (Morar a făcut asta şi ea doar a moştenit ancheta), a ajuns din nou în situaţia asta forţată după ce Iohannis a ajuns preşedinte şi a vrut guvernul său. Ponta şi Gabi Oprea pot zice mai multe, dacă ne-am putea baza pe ei că zic vreodată tot adevărul. Numirea europeană va fi la fel de politică cum s-a dovedit numirea ei la DNA (indiferent cine e numit) şi e trist pentru noi că la cum s-au tras cărţile nu se poate petrece altfel decît ca un nou episod de război civil românesc, fără vreo miză reală în rezolvarea corupţiei la noi sau în Europa”, scrie Alina Mungiu-Pippidi.

1 comentariu la “Alina Mungiu-Pippidi: Parchetul European, creat prin activism românesc

  1. Raspunsurile lui Pippidi ocolesc esenta . Infractiunea numita coruptie care se vede cu ochiul liber. O clasa politica & co super bogata , masini de lux superscumpe , palate regale si averi prin Monaco etc si oameni care nu au de munca sau sunt nevoiti sa paraseasca tara pentru o piine . Furtul exista deci si acesti oameni trebuie anchetati . Ani de zile s-a furat la liber . Acum cind un procuror isi face datoria nu e bun . Mai mult simt ca Pippidi vorbeste pe bani. Dupa ce ani de zile a strigat Jos Iliescu acum tine partea coruptilor urmasi ai lui Iliescu. Are un corespondent masculin in viata publica pe Victor Ciorbea si pe Tariceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *