Alți 40 de pompieri români au plecat în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor

pompieri care pleacă în Grecia
Sursa foto: IGSU

Alți 40 de pompieri români au plecat în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor de proporții cu care se confruntă statul elen. 30 dintre ei au plecat cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, iar 10 se deplasează pe cale terestră, notează gandul.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a convocat marți seara, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), pentru a aproba suplimentarea modulului de intervenție specializat din România, care să ajute la stingerea incendiilor de pădure din Republica Elenă.

Astfel, miercuri dimineața, au plecat spre Grecia încă 40 de specialiști din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate.

„30 dintre aceștia se vor deplasa pe cale aeriană, cu o aeronavă aflată în dotarea Ministerului Apărării Naționale, iar 10 se vor deplasa pe cale terestră cu mijloace de intervenție specifice, respectiv 3 autospeciale de stins incendii de pădure, 1 cisternă de 10.000 litri și un autoturism 4×4 (Duster)”, a precizat IGSU în urmă cu câteva ore.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat decolarea unei aeronave C 130 Hercules din dotarea Forțelor Aeriene Române, miercuri, 19 iulie, în jurul orei 10, cu destinația Elefsis, Grecia, pentru a transporta 30 de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care vor suplimenta modulul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure dislocat deja de țara noastră în Republica Elenă.

În Grecia au fost mobilizați, anterior, alți 40 de pompieri

Hotărârea a fost aprobată de CNSU având în vedere monitorizarea atentă a situației generate de incendiile de vegetație din Grecia și solicitarea de asistență internațională a autorităților din Grecia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, precum și cu informarea prealabilă a președintelui României, Klaus Iohannis.

Misiunea externă de sprijin se realizează prin Mecanismul European de Protecție Civilă al Uniunii Europene, unde Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională.

Până la acest moment, pe teritoriul elen, se află deja 40 de pompieri salvatori care intervin în zona afectată de incendii de pădure și desfășoară misiuni specifice de limitare a răspândirii acestora.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: