Skip to content
Politică

Amânarea creșterii pensiilor stârnește revoltă în PSD. Cazanciuc: Unde s-au dus cele 100 de miliarde împrumutate, unde s-au dus banii?

Inquam Photos/George Călin

Într-un interviu pentru PS News, senatorul PSD Robert Cazanciuc susține că amânarea creșterii pensiilor nu este justificată, acuzând Guvernul Cîțu de ipocrizie. ”Suntem țara cu cei mai puțini bani alocați pentru redresarea economiei. Unde s-au dus banii?!”, se întreabă social-democratul.

„În ianuarie 2020, Orban spunea la Bruxelles că bugetul României are banii pentru a respecta legea, adică pentru a mări pensiile cu 40%, dar acum, dintr-o dată, nu mai sunt banii?! Nu am văzut ca acei bani să fi mers la Educație sau la Sănătate, dar știm că nu mai sunt bani pentru pensii și pentru profesori, pentru ceea ce de fapt spunea legea. Eu nu l-am auzit vreodată pe Orban spunând că legea nu se respectă în România, din contra, mereu a spus că se respectă legea, asta declarativ, dar nu am văzut nimic din ceea ce s-ar presupune că ar respecta legea, din contră, doar scuze referitoare la pandemie.

Din ce am văzut eu, suntem țara cu cei mai puțini bani alocați pentru redresarea economiei. Unde s-au dus banii?! Aceasta este întrebarea pe care noi am pus-o în mod constant Guvernului PNL, domnului Cîțu care era ministrul de Finanțe la vremea respectivă. L-am rugat în toate modurile posibile, invitându-l în Parlament, să ne spună pe site-ul Ministerului de Finanțe unde s-au dus cei 100 de miliarde de lei împrumutați. Nu e decât o formă de ipocrizie care nu are legătură cu nevoile poporului român. Poporul român are nevoie ca legea să fie respectată. Cum să vorbim de stat de drept?!

Nu îmi aduc aminte ca Orban să fi votat împotriva măririi pensiilor în Parlament, din contră.

Creșterea pensiilor este în acest moment o necesitate. Sunt un milion de oameni în acest moment în România care trăiesc pe o pensie de câteva sute de lei, sunt oameni care trăiesc cu o pensie de 1000 de lei. Noi până la urmă pentru cine guvernăm?!

Noi guvernăm pentru statistică sau pentru niște funcționari care ne spun că nu sunt bani? Ar trebui să guvernăm pentru a le putea face românilor o viață mai bună, dar dacă nu le putem face o viață mai bună, haideți să îi lăsăm pe cei care pot face acest lucru, indiferent de opțiunea politică, nu ai cum să nu vezi, statistic vorbind, că în 3 ani de guvernare PSD, puterea de cumpărarea a românilor a crescut cu 30%. Este o realitate.

Mă uitam ieri pe o statistică 2017-2018 că PIB-ul României a crescut cu 7%, deci cel mai mult din Europa Centrală și de Est. Asta s-a reflectat în creșterea nivelului de trai a românilor. De asta suntem la guvernare, să le facem românilor o viață mai bună, nu putem din diverse motive că avem opțiuni diferite. Eu vreau ca românul obișnuit să trăiască mai bine, eu vreau ca salariile să fie mai mari, dar sunt alții care spun nu, noi vrem mai mulți bani pentru patroni, este opțiunea lor. Opțiunea noastră este să avem mai mulți bani pentru oamenii obișnuiți, dar dacă opțiunea PNL-ului este să aibă mai mulți bani patronii să spună lucrul ăsta foarte clar, nu ipocrit.

Uitați-vă la declarațiile lui Orban din perioada în care era în opoziție și din perioada în care era la guvernare, sunt 100% diametral opuse, fără niciun pic de jenă. În văzul Europei spunea, în ianuarie 2020, la Bruxelles, că sunt bani, dar unde sunt acești bani este marea întrebare!?”, spune Cazanciuc.

De asemenea, referitor la suspendarea voucherelor de vacanță în 2021, social-democratul spune că membrii coaliției „au amânat prezentarea bugetului, să treacă alegerile ca să îi poată păcăli pe români”.

”De ce nu au spus lucrul ăsta înainte de campania electorală: „Dom’le uite, noi nu credem că bugetul pe care urmează să îl prezentăm în octombrie în Parlamentul României are suficiente resurse”.

Au amânat prezentarea bugetului, să treacă alegerile ca să îi poată păcăli pe români. Nu au discutat niciodată că nu ar fi bani de vouchere. 

Am discutat cu profesorii care au 15 ani de activitate în învățământul românesc, că acele vouchere de vacanță i-au făcut să simtă că pot trăi în țara românească. Și-au putut permite un concediu după 15 ani de activitate de profesorat. Ce le spune Cîțu acelor oameni care în 10-20 de ani nu au putut să-și facă un concediu?

Ce le spune celor din HoReCa când le vor tăia și această resursă?! Acolo nu erau oameni bogați. Erau hoteluri de 2-3 stele care, de regulă, sunt afaceri de familie, unde lucrează 10-20 de oameni. Oamenii aceia vor fi privați de sute de mii de români care încercau să se bucure de 7-8 zile de concediu în țara noastră. De ce să îi privăm pe acești oameni de intrarea în circuitul economic al unor bani care rămân la noi în țară. Dacă vrea domnul Cîțu să trimită românii în afară, foarte bine, să spună: ”uite, dom’le, noi nu suntem pentru aceste sume date de români, ci vrem să avem mai multe sume pentru cei care vor să își ia un concediu în afară”. Să spună lucrurile într-un mod asumat și clar.

Eu nu cred că cei din Guvern s-au gândit vreodată la binele românilor, pentru că dacă ar fi fost așa ar fi făcut lucrurile de care este nevoie, sau s-ar fi uitat la lucrurile făcute bine în ultimii ani, dincolo de opțiunea politică”, spune social-democratul.

Robert Cazanciuc susține că PNL, USRPLUS și UDMR ”nu au început bine această guvernare, nu s-au pregătit pentru ea și au crezut că guvernarea e doar o joacă pe Facebook”.

”Nu au venit cu bugetul și au făcut în 2019 cea mai mare nenorocire post-decembristă: și-au asumat răspunderea pe bugetul României, tăind de la Sănătate 23%.

Au vorbit de miliarde de euro investiții, dar nu le-am văzut, nu am văzut dezbateri, nu am văzut nimic. De ce le este frică acestor oameni de dezbateri?! Transparența, dialogul nu mai sunt valori, ci doar sloganuri de campanie electorală, și nu valori în care cresc fundamental?! Îi așteptăm să facă dezbateri, dar acest guvern nu dorește niciun fel de dezbatere. În Guvernul acesta nu există niciun fel de emoție pentru nevoile reale ale românilor”, a  conchis Robert Cazanciuc.

3 comentarii la “Amânarea creșterii pensiilor stârnește revoltă în PSD. Cazanciuc: Unde s-au dus cele 100 de miliarde împrumutate, unde s-au dus banii?

  1. Niste prefacuti toti acesti politicieni, iar dupa razboi multi viteji se arata! Se acuza unul pe altul ca fura mai mult, dar o mai fi ceva de furat in tara asta!?
    Sa ne lase in pace ca sunt niste hoti cu toti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *